Denník N

Papier znesie aj programové tézy Smeru

Foto – TASR
Foto – TASR

Vo Smere vedia, čo treba napísať do programu o zahraničnej politike. A že to musí byť dostatočne vágne.

Smer-SD je proeurópska strana a považuje za strategický a existenčný záujem Slovenska byť v jadre krajín EÚ a byť zodpovedným členom NATO, – úryvok z programových téz Smeru nasvedčuje, že ich prípravu tentoraz skutočne nemal v rukách poslanec Blaha, ale niekto iný. Niekto, kto vie, čo tam treba napísať, aby nevznikol škandál, a zároveň tuší, že to netreba príliš detailne rozpisovať, aby sa do toho dalo zahrnúť aj Ficovo/smerácke kverulantstvo.

Odhliadnuc od problematickosti slov ako proeurópsky či protieurópsky (zvlášť u nás, kde politici delili ľudí na pro- a protislovenských), nevedno, čo má proeurópskosť v citovanej vete znamenať. Ak je to návrh na flexibilnú solidaritu, tak je to viac ako rok po tom, čo mal Fico (a celá V4) nespokojný s kvótami prísť s alternatívnym nápadom vhodným pre celú Európu.

Deklarácia zostať v jadre krajín EÚ znie vzhľadom na minuloročný Ficov obrat taktiež pozoruhodne. Kým dovtedy chodil zo samitov, kde odkýval všetko, čo mu predložili, otrávený, s migračnou krízou nielenže ožil, ale s kumpánmi zaútočil proti väčšinou presadzovanému kvótnemu princípu, nemeckej kancelárke i „Bruselu“ ako symbolu útlaku.

Alebo je tým jadrom krajín EÚ z programových téz niečo iné? O čo menšiu pochybnosť vzbudzuje význam slovného spojenia „zodpovedný člen NATO“, o to väčšia je pochybnosť, čo s tým má Smer?

No možno je to len príprava na to, že raz bude mať strana aj iného predsedu než tohto, ktorého vystraší nielen britská premiérka, ale najnovšie aj dalajláma, tohto, ktorý netuší, načo sú vojská NATO a načo sú sankcie, tohto, čo sa pchá do priazne diktátorov, aby jeho koňa vo voľbe OSN podporili práve oni, kým tí z NATO majú jasno, že papier síce znesie všetko, ale nakoniec sa rátajú len skutky.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie