Denník N

Zrušenie jedného volebného obvodu by bolo škodlivé. Pre SaS

Patologickým dedičstvom po Mečiarovi nie sú len jeho amnestie, ale napríklad aj jeden volebný obvod. S jeho zrušením by malo problém možno ešte viac politikov ako s odvolaním amnestií.

Autor je politológ

Len čo Richard Rybníček prišiel so svojím návrhom zrušiť jeden volebný obvod a prinavrátiť viac zastúpenia v Národnej rade regiónom, nechal sa počuť predseda SaS, že rozbitie jedného volebného obvodu považuje za škodlivé. Viac obvodov by Slovensku neprospelo, lebo tak či tak máme preferenčné hlasovanie a tak sa môže do parlamentu „teoreticky prekrúžkovať“ každý kandidát, nejaký starosta by ako poslanec mohol byť ovplyvniteľný, ak by mu hlasovanie pomohlo získať eurofondy, prípadne je lepšie, ak liberálov z jedného mesta zastupuje liberál z iného miesta a nie miestny komunista.

Richard Sulík uviedol v komentári pre Hospodárske noviny viacero argumentov, ale nevenuje sa jednej dôležitej otázke. A síce, aký vplyv by malo rozbitie jedného volebného obvodu na charakter politických strán ako organizácií.
Odhliadnuc od nápadu, ako by Rybníček zastúpenie regiónov v parlamente uskutočnil (ktorý sa procedurálne výrazne podobá na niekoľko desaťročí fungujúci nemecký volebný systém), pozrime sa na samotnú podstatu otázky, prečo jeden volebný obvod slovenským liberálom vyhovuje.

Bez východniarov

SaS sa od svojho vzniku formuje ako strana založená v bratislavských voľnomyšlienkárskych kruhoch. Východniari v nej prakticky nemajú šancu, stačí pozrieť na ich systém zostavovania volebných kandidátok.

V roku 2016 umiestnila SaS na svoju kandidátnu listinu ako prvého človeka z iného než bratislavského okolia Martina Klusa z Banskej Bystrice, a to na miesto s číslom 10. Až na 30. miesto umiestnili liberáli kandidáta, ktorého miesto trvalého bydliska (Rožňava) sa nachádzalo východnejšie, než miesto pobytu banskobystrického poslanca. Pre liberálov tak šesť z ôsmich regiónov ostalo úplne ľahostajných.

Kandidátku vedenie SaS zostavovalo v období, keď prieskumy verejnej mienky merali liberálom päť až šesť percent, niekedy sa dokonca pohybovali pod hranicou zvoliteľnosti. Takže, ak by výsledky volieb odzrkadľovali predvolebné prieskumy, Banskobystričan Klus spolu so zvyškom kandidátov z východnejších častí republiky by sa museli spoliehať hlavne na preferenčné hlasovanie.

Dôsledky jedného volebného obvodu sa prejavujú u liberálov najmä pri regionálnych a komunálnych voľbách. Kedysi ich úplne vypúšťali, v najbližších regionálnych voľbách možno postavia jedného nemastného-neslaného kandidáta v Bratislave a práve zmieneného Martina Klusa v Banskej Bystrici. V oboch prípadoch tak pôjde už o poslancov Národnej rady. Dôvod je prozaický. SaS trpí personálnymi suchotami. Pre stranu s ambíciou určovať opozičnú politiku (odmysliac si Sulíkove povolebné blúznenie o širokej vládnej koalícii) je to mimoriadne negatívny znak.

Bolo by však nespravodlivé vidieť nepriateľa regionálneho zastúpenia v Národnej rade len medzi liberálmi. Podobne by zrejme skončila aj Sme rodina a organizačné problémy by nastali aj v straníckych zoskupeniach, ktorých popularita sa odvíja v prvom rade od politiky svojho predsedu. Problém by mali aj extrémisti z Banskej Bystrice a ťažkosti by zrejme nastali aj u Matoviča.

Patologické dedičstvo

Paradoxne, najmenší problém by so zrušením jedného volebného obvodu mohli mať v Smere. Hoci popularita Roberta Fica je alfou a omegou voličských úspechov sociálnych demokratov, strana doteraz valcovala iných súperov nielen v republikových, ale aj v regionálnych a komunálnych voľbách. S vlastnými kandidátmi a bez priamej účasti straníckeho šéfa.

Jeden volebný obvod je dedičstvom po Vladimírovi Mečiarovi. Nielen jeho amnestie, vplyv oligarchov zbohatnutých práve počas divokej privatizácie z dielne HZDS, SNS a ZRS, ale práve aj tento patologický prvok slovenského politického systému, ktorý Richard Sulík momentálne bráni, tu stále sprostredkúva pachuť režimu z druhej polovice deväťdesiatych rokov.

Mnohí politici sľubovali zrušiť ho. Najmä Mikuláš Dzurinda, ale aj iní vtedajší oponenti trojnásobného premiéra. Od roku 1998 mali na to dostatok príležitostí, lenže politikom sa tento systém zapáčil a nedokážu sa ho dnes zrieknuť. Súčasný systém totiž marginalizuje vplyv regiónov. Pre fungovanie strany sú regionálni zástupcovia postrádateľní, strany bez regionálnych štruktúr sa predsa ľahšie zakladajú i riadia. SaS s minimálnou členskou základňou je toho dôkazom.

Príliš mnoho členov sa v súčasnej straníckej politike začalo vnímať ako záťaž. Nie pre stranu, ale stranícke vedenie. Z pohľadu finančných zdrojov sú strany dostatočne zabezpečené štátom, takže je možné ich viesť ako firmu. S pár zamestnancami, jednou kanceláriou v hlavnom meste s prístupom na internet a sociálne siete.

Z perspektívy otcov zakladateľov široká členská základňa so sebou prináša byrokratickú záťaž, vyššie finančné požiadavky a v neposlednom rade vnútrostranícku súťaž. Pri ôsmich volebných obvodoch sa predpokladá, že strana bude mať v každom regióne jedného volebného lídra. A viac lídrov niekedy znamená viac kandidátov na predsedu. A hoci súťaž je tým elementárnym predpokladom demokratického vládnutia, na Slovensku s tým ešte stále môžeme mať problém.

Rybníček voľby zbytočne komplikuje

Hoci téma zmeny volebného systému nepriláka k Rybníčkovi masy voličov, určite stojí za úvahu. S jednou kritickou poznámkou na adresu nápadu trenčianskeho primátora.

Namiesto komplikovanej reformy volebného systému s Mečiarovým dedičstvom na zvýšenie počtu poslancov s trvalým bydliskom východnejšie od Banskej Bystrice úplne stačí jednoduchá novela existujúceho volebného zákona. A síce, zrušiť jeden volebný obvod a vrátiť sa do systému štyroch, prípadne ôsmich volebných obvodov.
Iste, čo sa javí ako banálne rozhodnutie, môže mať pre súčasné politické strany katastrofálne dôsledky. Pretože väčšina politických strán by mala problém nájsť svojho lídra v každom volebnom obvode. SaS v prvom rade.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie