Denník N

Orbán: Bohatý terorista je dobrý terorista

Maďarský premiér sa pravdepodobne riadi heslom, že podpora terorizmu neprekáža, ak je človek bohatý a dá sa na ňom zarobiť.

Demonštrovať pred bytom premiéra nie je zvykom len na Slovensku. Keď však maďarskí občianski aktivisti a opozícia vlani začali organizovať protesty pred vilou Viktora Orbána, tamojšia Centrála pre boj s terorizmom (TEK) s tým urobila krátky proces. S odvolaním sa na bezpečnosť premiéra a ochranu pokoja jeho susedov uzatvorila celé okolie jeho domu v luxusnej budínskej vilovej štvrti.

Minulý týždeň sa však ukázalo, že TEK, považovaný občas za akúsi Orbánovu súkromnú armádu, vníma premiérovu bezpečnosť dosť svojrázne. Nespokojných maďarských občanov považuje za hrozbu, nemá však nič proti tomu, aby si v rovnakej ulici naproti premiérovmu domu kúpil vilu človek, ktorý sa pravdepodobne podieľa na financovaní islamského terorizmu.

Vážna hrozba

Arabský podnikateľ a bankár Ghaith Pharaon je okrem iného podozrivý z finančných podvodov, prania špinavých peňazí, uplácania, obchodovania so zbraňami a s jadrovými technológiami, z podpory prostitúcie a ilegálnej migrácie a dokonca aj z podpory terorizmu. Toho všetkého sa podľa správy vyšetrujúceho výboru amerického senátu z roku 1992 dopustila Bank of Credit and Commerce International (BCCI), ktorú Pharaon riadi.

Pharaon bol finančníkom diktátorov, obchodníkov s drogami a so zbraňami i teroristov, jeho banka organizovala vraždy a pyramídové hry, píše maďarský týždenník Magyar Narancs. Podľa francúzskej správy z roku 2001, ktorá mapovala finančné zázemie islamského terorizmu, mal Pharaon priamu väzbu na Usamu bin Ládina.

Pharaona, považovaného aj za jedného z bankárov terorizmu, pre rôzne podvody už dve desaťročia hľadajú FBI a Interpol. V minulosti mu údajne pomáhalo unikať spravodlivosti i to, že výrazne finančne prispel na prezidentské kampane Jimmyho Cartera a oboch Bushovcov.

Orbán už v máji kritiku svojich kontaktov s kontroverzným finančníkom v parlamente odmietol so slovami, že Pharaonovu činnosť preverili a usúdili, že „neznamená žiadnu hrozbu pre národnú bezpečnosť a jeho činnosť v Maďarsku doteraz prebiehala v súlade s maďarskými zákonmi“. Posmešne dodal, že Budapešť práve od Američanov žiada vysvetlenie toho, ako môže človek hľadaný FBI voľne chodiť po svete.

Podľa dostupných informácií i zdravého rozumu treba Pharaona v každom prípade považovať za vážnu bezpečnostnú hrozbu. Napriek tomu si firma, ktorú vlastní, bez problémov kúpila dve nehnuteľnosti v tesnom susedstve najchránenejšej osoby v Maďarsku.

Obchody so zaťom

Niežeby to prekvapilo. V iných krajinách má Pharaon problémy, v Maďarsku sa mu však mimoriadne darí. Jedna jeho firma dokonca obchoduje s ministerstvom zahraničia. Hlavne však v oblasti nehnuteľností obchoduje s Orbánovým zaťom Istvánom Tiborzcom. Kúpil od neho bývalé bankové sídlo v centre Budapešti a po Maďarsku údajne spoločne kupujú kaštiele.

Tiborcz odvtedy, čo sa priženil do najprominentnejšej rodiny v krajine, postúpil medzi najbohatších maďarských oligarchov. Jeho firmy nestačia počítať štátne zákazky a dotácie, ktoré dostávajú.

Orbán sa prezentuje ako hlavný európsky bojovník proti migrácii a terorizmu, ako ochranca európskej civilizácie proti iným kultúram a mravom. Jeho vnímanie migrantov i európskych hodnôt je však veľmi svojrázne a účelovo selektívne.

Bolo by naozaj nespravodlivé obviňovať ho z toho, že vo všeobecnosti odmieta islam či Arabov. Prioritou jeho zahraničnej politiky je „otváranie sa východu“, užšia spolupráca s Ruskom, Tureckom, Čínou, s moslimskými a arabskými krajinami. V praxi to znamená najmä snahu prilákať do Maďarska kapitál z krajín, ktoré nebudú mať výhrady proti Orbánovmu chápaniu demokracie a trhovej ekonomiky.

Pred dvoma rokmi Orbán podporil turecký plán na výstavbu obrovskej mešity v Budapešti. V Maďarsku je veľmi veľa platiacich študentov zo zahraničia, ktorí za svoje štúdium zaplatia veľa peňazí, vysvetľoval premiér. „Ich problémom je – sú to veriaci študenti z arabských krajín –, že nemajú miesto, kde by mohli svoju vieru praktizovať,“ dodal.

V roku 2012 maďarská vláda zaviedla takzvané prisťahovalecké dlhopisy. Oficiálne preto, aby tým získala peniaze do štátnej pokladnice a do krajiny prilákala bohatých investorov. Každý, kto si kúpi maďarské štátne dlhopisy za 300-tisíc eur, k nim získa aj trvalý pobyt v Maďarsku a spolu s ním právo voľného pohybu po Európskej únii.

Ukázalo sa však, že obchod s prisťahovaleckými dlhopismi je síce výnosný kšeft, ale nie pre štát. Získať ich možno len cez sprostredkovateľov, ktorými sú obvykle netransparentné firmy s väzbami na vládnych politikov, a v týchto firmách končí i veľká časť peňazí za dlhopisy.

Trvalý pobyt v Maďarsku už takto dostalo asi 16-tisíc osôb najmä z východu. Týchto prisťahovalcov pravdepodobne nikto poriadne nepreveruje a zopár škandálov upozornilo na to, že sú medzi nimi veľmi problematické osoby. Sprostredkovateľské firmy prisťahovalecké dlhopisy ponúkajú aj na splátky, na úver a dokonca so zľavou, takže je dosť pochybné i to, či ich kupujú ľudia, čo majú peniaze na ďalšie investovanie v Maďarsku.

Podmienka Jobbiku

Skorumpované obchodovanie s prisťahovaleckými dlhopismi kole oči i krajne pravicovej strane Jobbik, takže aspoň táto bezpečnostná hrozba sa možno v Maďarsku skončí. Orbán totiž hlasy Jobbiku v parlamente potrebuje, ak chce po neúspešnom referende o utečeneckých kvótach presadiť zákaz kvót priamo do ústavy.

Extrémisti s jej zmenou súhlasia, tento nápad vlastne Orbán prevzal od nich. Radi by však niečo získali za to, že premiér teraz ich hlasy potrebuje. Navrhované ústavné zmeny sú preto ochotní vymeniť len za niekoľko Orbánových ústupkov, medzi ktoré by malo patriť aj zrušenie prisťahovaleckých dlhopisov.

Je preto možné, že premiér nakoniec rezignuje na zmenu ústavy, ktorá by i tak mala len symbolický význam, aby zachoval lukratívny obchod, na ktorom zarábajú mnohí z vládnej strany Fidesz.

Nie, Orbán naozaj nemá problém s Arabmi a moslimami. Len to nesmú byť biedni utečenci, odkázaní na našu solidaritu. Musia byť bohatí a musia zaistiť kšefty pre Orbánových blízkych. Potom je úplne jedno, čo sú zač, aké zvyky a akú kultúru so sebou prinášajú. Pokojne to môžu byť zločinci a teroristi, zisk je proste zisk a rodina je rodina.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie