Denník N

Vesmírne firmy sa zhodujú na výhodách nanosatelitov: sú lacnejšie a rýchlejšie sa postavia (seriál)

Michaela Musilová (štvrtá žena zľava) bola na Medzinárodnom astronautickom kongrese v Mexiku. Foto – archív M. M.
Michaela Musilová (štvrtá žena zľava) bola na Medzinárodnom astronautickom kongrese v Mexiku. Foto – archív M. M.

Výhodou nanosatelitov je, že sa dajú rýchlejšie postaviť a sú lacnejšie ako klasické satelity. Keď raketa od spoločnosti SpaceX na začiatku septembra havarovala, zničil sa aj satelit Amos-6 v hodnote 195 miliónov dolárov.

Ľudia mi vždy hovorili, že účasť na Medzinárodnom astronautickom kongrese (International Astronautical Congress, IAC) vyčerpáva a že na podujatie treba ísť s plne dobitými baterkami.

Vedela som, že v mojom prípade sa to nebude dať splniť. Pravidelne obetujem spánok práci, a pretože sa venujem množstvu aktivít, tak má moje telo asi permanentne výkonnosť pod 70 percent.

Teraz, po piatich dňoch plných seminárov a rôznych iných aktivít spojených s vesmírom, už fungujem asi len na 40 percent telesných bateriek. Program sa tu začína o ôsmej ráno a tiahne sa až do noci cez rôzne večere a iné spoločenské aktivity.

Dnešný program, deň pred začiatkom kongresu, ma asi celkom vyčerpá. Povinne musím ísť na päť odlišných podujatí za jeden deň. Súvisí to s grantom pre budúcich vesmírnych lídrov (Emerging Space Leaders) od International Astronautical Federation (IAF). Vďaka nemu som tu v mexickej Guadalajare.

Očividne chcú vytrénovať budúcich vesmírnych lídrov, aby si odvykli od spánku a dokázali fungovať bez neho, hovorím si vyčerpaná.

Multikultúrny seminár

Prvá „zábavná“ aktivita bol medzikultúrny komunikačný seminár. Všetci sme naň išli ako z povinnosti. Niekoľko hodín školenia na tému, ako o vesmírnych témach komunikovať s ľuďmi z rôznych národov a odborov, nikoho príliš neteší. Najzábavnejšia chvíľa nastala, keď sme všetci museli vstať a nahlas pomaličky vysloviť slovné spojenia, ktoré často používame, napríklad Slovenská organizácia pre vesmírne aktivity (SOSA). Ešte som nevidela toľko ľudí prekrúcať naraz očami.

Výmena informácií

Potom som opäť mohla zapojiť svoj mozog: išlo o seminár Medzinárodného programového/projektového riadiaceho výboru (International Programme/Project Management Committee, IPMC). Ide o skupinu 25 kozmických agentúr, firiem a profesijných organizácií, ktoré spolupracujú a vymieňajú si informácie, hlavne o prístupoch projektového manažmentu a vzdelávania.

Riešili sa tri okruhy tém. Po prvé: ako zlepšiť riadiace procesy, metodiky a nástroje v rámci kozmických projektov; po druhé: ako zjednodušiť medzigeneračnú výmenu poznatkov v sektore letectva; a napokon to, ako sa doteraz uplatnili predošlé odporúčania riadiaceho výboru.

S riaditeľom Európskej vesmírnej agentúry

Na seminár prišiel aj riaditeľ Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Johann-Dietrich Wörner, aby ocenil prácu, ktorú sme vykonali. Účastníci boli z celého sveta, zo Slovenska tam okrem mňa bol Daniel Šagath zo Slovenskej spoločnosti pre vesmírnu politiku (SSPA).

Odtiaľ som utekala na ďalší seminár, tentokrát zameraný na vesmírne technológie, a potom na networkingovú akciu pre nás „budúcich vesmírnych lídrov“ a na ďalšiu pre profesionálov vo vesmírnom sektore.

Vtipné bolo, že nám do programu zabudli dať pauzu na obed, a tak sme sa dosť mrzuto a na prázdny žalúdok snažili rozvíjať spolupráce s veľkými vesmírnymi firmami, ako sú Lockheed Martin, Planet a Virgin Galactic. Našťastie som aj s asi 20 percentami telesných bateriek nadviazala užitočné kontakty v oblasti satelitných technológií do budúcna.

Výhody nanosatelitov

Všetky vesmírne firmy zdôrazňovali dôležitosť nanosatelitov, medzi ktoré patrí je aj 10x10x10-centimetrová prvá slovenská družica skCUBE. Domnievajú sa, že malé satelity budú mať ekonomické dôsledky porovnateľné s prechodom od klasických počítačov na prenosné notebooky.

Je to tým, že sú lacnejšie a dajú sa postaviť rýchlejšie než klasické satelity. Ak niečo zlyhá, hrozí oveľa menšia finančná strata. Keď raketa od spoločnosti SpaceX na začiatku septembra havarovala, zničil sa aj satelit Amos-6 v hodnote 195 miliónov dolárov.

Stratili desiatky satelitov

Taký prístup k satelitom má aj Will Marshall, šéf spoločnosti Planet. V spoločnosti už stratili 28 satelitov v októbri 2014, keď vybuchla raketa Antares, a potom prišli o ďalších osem satelitov v júni 2015 pri explózii rakety SpaceX.

Ďalšie veľké vypustenie satelitov Planet by malo nastať práve počas štartu rakety SpaceX Falcon 9, ktorá bude niesť aj skCUBE. Planet už má 60 digitálnych zobrazovacích satelitov na obežnej dráhe a plánuje vypustiť ďalších 100 budúci rok. Ich satelity prezývajú Doves, čiže holubice. Sú to 10×30-centimetrové obdĺžnikové škatule, ktorých „krídla“ slúžia ako solárne panely.

Na porovnanie: Sputnik 1 mal v priemere približne 56 centimetrov. Každá holubica má kamery s vysokým rozlíšením, ktoré dokážu rozoznať vozidlá, plavidlá a stromy aj z výšky 475 kilometrov nad Zemou. Keďže holubice nemajú vlastný pohonný systém a nemôžu udržať svoju obežnú dráhu, Planet očakáva, že každá by mala klesnúť späť do zemskej atmosféry a zhorieť v nej po približne dvoch rokoch.

Autorka je astrobiologička a riaditeľka Slovenskej organizácie pre vesmírne aktivity

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie