Denník N

Šmejdi po zničujúcom dokumente nezmizli, pokračujú v ústraní, na prezentácie chodí pár ľudí

Záber z filmu Šmejdi.
Záber z filmu Šmejdi.

Firma Eurofit Trading je jedna z posledných, ktoré robia predvádzacie akcie legálne podľa sprísneného zákona. Seniorov aj tak zavádza a volá ich na prezentáciu produktov bez varovania.

„Máme fantastický olej FitOl, nekúpite ho nikde, dovážame ho zo Švédska. Švédi sú naň takí hrdí, že je to ich tekuté severské zlato.“ V ponuke je aj nanostrieborná prikrývka a matrac za stovky eur.

Skupina dôchodcov pozerá na 60-ročnú predvádzačku trochu so záujmom a trochu prekvapene.

Do podzemia bratislavskej reštaurácie Club Restaurant ich firma Eurofit Trading zavolala na večeru pre dve osoby a odovzdanie bezplatných poukazov na kúpeľný pobyt v Piešťanoch.

Z večere nakoniec nič nie je, prišlo málo ľudí. Dve staršie panie a párik dôchodcov. A z rozdávania poukazov je nakoniec klasická predvádzacia akcia drahých produktov, ktoré vraj majú liečivú silu, akú inde nenájdete.

Seniorov obvolala pár dní pred stretnutím telefonistka. Hovorila o poukážke a večeri, o prezentácií produktov nepadlo ani slovo. Firma tak dôchodcov zavádza a porušuje zákon.

Po dokumente sa stiahli

Po odhalení nátlakových praktík podvodníkov z predvádzacích akcií v českom dokumente Šmejdi Česko aj Slovensko sprísnili zákony, film preventívne premietali v domovoch a kluboch dôchodcov.

„Prebehla masívna osveta, slovo šmejdi sa stalo trendom, problematika dostala meno, všetci vedeli, čo sa pod tým skrýva, a stal sa z toho celospoločenský problém,“ hovorí režisérka filmu Silvie Dymáková.

Dokument ukázal, ako predajcovia najskôr nalákali dôchodcov na akcie darčekmi, obedmi zadarmo alebo výletmi a potom ich nátlakom, ponižovaním a vydieraním nútili ku kúpe predražených hrncov, spotrebičov a iného tovaru.

V Česku aj na Slovensku síce podvodných akcií výrazne ubudlo, no celkom nezmizli.

Firmy musia akcie nahlasovať vopred Slovenskej obchodnej inšpekcii a aj zákazníkom, ktorých volajú na akcie, musia dopredu povedať, že pôjde o predajné akcie. No aj to má svoje výnimky a v zákone zostalo stále veľa možností, ako kontrolu obchádzať.

Inšpekcia túto jeseň upozorňovala na trnavskú firmu Zana, ktorá ich vôbec neinformuje o predajných akciách. Porušuje na nich zákon aj tým, že hostí rozdeľuje do skupín, čo ich môže ovplyvniť pri kúpe, a pýta peniaze ešte počas prezentácií. To všetko nie je podľa nových pravidiel. Firma robí obštrukcie aj pri rušení zmlúv, nepreberá zásielky.

Časť obchodníkov akcie presunula do bežne nedostupných súkromných priestorov či priamo domov k zákazníkom a ich úzkemu okruhu známych. Prípadne začali dôchodcov volať do svojich predajní. Vedia, čo robia – nový zákon, ktorý umožňuje odstúpiť od zmluvy uzatvorenej na prezentačnej akcii bez udania dôvodu, na takýchto miestach totiž neplatí. Inšpekcia hovorí, že takéto prevádzkarne zakladajú „ad hoc“, a keď o nich vedia, preveria ich. Vlani sa podobne vyhýbala zákonu firma Aidan, ktorá po celom Slovensku zriaďovala a rušila prevádzkarne.

V roku 2014, po príchode nového zákona, inšpekcia na svojej stránke informovala o prezentačných akciách piatich firiem. Victoria Diamond SK ponúkala napríklad predražený pekáč za vyše 750 eur, Medisof zasa sadu kuchynského riadu za takmer tisíc eur a firma Silver Life posteľné vybavenie za stovky eur, Zepter Slovakia drahý riad tiež za stovky eur a Eurofit Trading zasa liečivé doplnky. Program bol vždy veľmi podobný, krátky úvod, prezentácia produktov, odovzdanie darčekov a večera.

Vlani zostali na tomto oficiálnom zozname Zepter a Eurofit a oficiálne k nim pribudli akcie spoločností Panitrex, ktorá ponúkala drahý riad, Helvetia Produkte s matracom za 2100 eur a Modern Home so spotrebičmi a riadmi od niekoľko stoviek eur.

Panitrex však organizoval akcie aj bez upozornenia štátu, predával tovar drahšie ako vopred informoval, na akciách oddeľoval ľudí pri zlosovaní cien a pri odstúpení od zmluvy nepreberal poštu.

Ďalšia spoločnosť Product Finance vlani neinformovala SOI o akciách, žiadala peniaze za tovar na predajných akciách, používala agresívne praktiky a nechcela odstúpiť od zmluvy.

Olej a poukazy na kúpeľné pobyty. Foto N - Tomáš Benedikovič
Olej a poukazy na kúpeľné pobyty. Foto N – Tomáš Benedikovič

Z klasických pozvánok prešli na telefóny

Firma Eurofit Trading ako jedna z posledných ešte kľučkuje medzi sprísnenými zákonmi a robí aj verejné prezentácie.

A podľa nového zákona o presnom harmonograme svojich prezentácii poctivo informuje Slovenskú obchodnú inšpekciu. Predajcovia sú k starším ľuďom slušní, zistili sme na troch ich akciách.

Háčik je v tom, že firma dôchodcov zavádza, pred čím varuje ľudí aj inšpekcia. Výhercov pozývajú iba na odovzdanie poukážky, o predajných akciách firma minimálne pri dvoch z posledných stretnutí nič nepovedala.

Organizátori musia podľa inšpekcie informovať spotrebiteľa o všetkých produktoch, ktoré by sa mali na akcii prezentovať.

„Je ťažko dokázateľné, či spoločnosť zavádza pri pozvaní, ibaže by pozvanie posielali písomne a chýbali tam zákonné náležitosti,“ vraví hovorkyňa inšpekcie Danuša Krkošová.

Ľudia by podľa inšpekcie mali spozornieť, ak ich niekto pozýva na lákavé zdravotné semináre, dni zdravia, gastronomické festivaly či informačné kampane k novým produktom.

Dokumentaristka Dymáková hovorí, že takýmito postupmi klamú spotrebiteľa a zámerne taja informácie. „Sú sofistikovaní. Ten nátlak a manipulácia je v skrytej podobe. Nie je to v poriadku.“

Právnik Jozef Markoš zo zvolenského Združenia slovenských spotrebiteľov hovorí, že by mali pri pozvaní o akcii informovať.

Dokumentaristka si od svojho filmu všimla zmenu: pozvánky na akcie nahradilo oslovovanie cez telefón. „Našťastie tam odpadá vnem, keď človek videl na pozvánke salámu, a hneď si ju predstavil.“

kolaz-predajcovia
Sortiment Eurofit Trading: sáčky, vákuovať, liečivá lampa a mixér.

Ľudia nechodia

Všetci štyria hostia, ktorí prišli na ďalšiu akciu firmy Eurofit Trading, prezentáciu produktov čakali, aj keď im o tom firma nepovedala.

„Každá takáto akcia s niečím musí súvisieť. Prezentácia pri tom musí byť. Dostali sme poukazy, oplatí sa to. Nenútia vás to kúpiť,“ hovorí staršia pani po akcii. „Pani bola milá a príjemná. Nebola som na prvej takejto prezentácii, boli aj ďaleko horšie o hrncoch a kadečom.“

„Už boli aj také prípady, keď obchodná inšpekcia pozastavila činnosť a ľudia sa vzbúrili, že tam chcú byť. Slovenský národ je divoký, keď voľačo dostane zadarmo, huráhurá už som tam,“ vraví právnik Markoš.

S podvečernými prezentáciami v Bratislave sa Eurofitu veľmi nedarí. Ľudia sú podozrievaví, kto by im dal niečo zadarmo, navyše ak sa do žiadnej súťaže ani neprihlásili?

Z troch akcií, na ktoré sme sa boli pozrieť, podávali večeru aj s celou prezentáciou len na jednej. Vtedy prišli tri páry a jedna dôchodkyňa namiesto ohlásených desiatich ľudí. Ďalšia akcia skončila už po polhodine bez jedla a prezentácie, zúčastnili sa jej len dvaja hostia so sprievodom.

My nie sme šmejdi

Na tretej prezentácii predajkyňa Mária Karabínošová ešte chvíľu čaká, či sa k šiestim ľuďom predsa len niekto nepridá. Do sály s meškaním nabehne rozzúrený štyridsiatnik. Dožaduje sa panej, ktorá ho pozývala a otravovala.

Chce vedieť, odkiaľ má firma jeho meno aj s číslom, kričí. Predavačka tvrdí, že ho na predošlých akciách niekto anonymne napísal do ankety. Za rozšírenie databázy o desať kontaktov dá každému na záver darček.

„Nevymýšľajte si, zavolám policajtov,“ kričí muž a vulgárne nadáva. Obchodníčka ho upozorňuje, aby bol slušný. „A vy buďte normálna kvôli ľuďom. Nemôžete toto robiť, ja nie som senior, že nemám čo robiť. Hlupane sprosté.“ „Ešte raz mi zavolajte,“ zakričí muž už z diaľky.

Rozhodená predajkyňa sa policajtov nebojí. Všetko majú legálne a zákony dodržiavajú – Slovenskú obchodnú inšpekciu o akciách pravidelne informujú. „Ona to dá na web, aby si to ľudia kvôli tým šmejdom a garážovkám mohli overiť na internete. Mal si to tam pozrieť,“ hovorí. To je síce pravda, no firma pri pozvánkach ľudí zavádza. Inšpekcia tvrdí, že takýto podnet na Eurofit Trading ešte nedostali.

„No dobre, troška nám pokazil náladu. Boli ste pozvaní na poukazy. Samozrejme, vás o ne neoberiem, predvádzaciu akciu budem robiť len na vaše želanie. Ak máte záujem, ja vám o všetkom porozprávam.“ Flegmatickí dôchodcovia jej dajú iba tichý súhlas mlčaním.

Olej ako liek

Karabínošová sa s dôchodcami rozpráva cez množstvo zdrobnenín. Švédsky olej opisuje ako čistý lis z ušľachtilej repky, ktorý môžu jesť aj ľudia s alergiami a bezlepkovou diétou. „Má chuť stopeného masielka, môžete ho upraviť tepelne, je dobrý na pečené ryby, dá tomu bezkonkurenčnú chuť, na šalátiky a ja osobne ho pijem ako liek.“ Útla šesťdesiatnička pije každé ráno kávovú lyžičku nalačno.

Olej je podľa prezentácie liek na všetko. Znižuje cholesterol, cukor, upravuje tlak, metabolizmus, je dobrá prevencia pred infarktom a mŕtvicou. „Švédsky“ olej sa v obchodoch nedá zohnať a nemá podľa zákona ani jasné označenie výrobcu. Pollitrové balenie stojí 9,9 eur, takmer dvakrát viac ako rakúsky bio repkový olej a 7-krát viac ako litrový olej spoločnosti Palma.

Eurofit Trading tvrdí, že ich olej FitOl je bohatý na Omega-3 kyseliny, ktoré sú v oleji v pomere 11 k jednej k omega-6 kyselinám. Obe omega kyseliny sú síce podľa Európskej rady potravinárskych informácií prospešné pre zdravie, no účinné sú až od určitého množstva konkrétnych zložiek.

Úrad verejného zdravotníctva tvrdí, že ak je potravina označená „s vysokým obsahom omega-3 kyselín“, musí napríklad obsahovať aspoň 0,6 gramu kyseliny alfa-linolénovej na 100 gramov a ďalšie konkrétne kyseliny. Bez podrobného značenia preto nie je také jednoduché povedať, či výrobok s omega kyselinami skutočne prospieva zdraviu.

Presné množstvo látok z etikety FitOl nie je jasné a informáciu nevie povedať ani firma. Na balení je iba všeobecná informácia o množstve polynenasýtených (omega) kyselín.

„Dám na seba kontakt, keď sa vám minie, dáme si rande a ja ho prinesiem,“ vraví predajkyňa. Bez bločku.

Karabínošová si pri presviedčaní dôchodcov pomáha rebríčkom, podľa ktorého sú na tom Slováci veľmi zle. „Taký Eskimák ani nevie, čo je infarkt alebo mozgová príhoda, oni sa živia rybami. Keď sa na posedeniach pýtam, ako často papáte rybičky, povedia na Vianoce, tí poriadnejší raz za týždeň, čo je málo. Keď si dám kávovú lyžičku oleja, ako keby som každý deň zjedla rybu.“

Biopranie z ovečiek

Druhý produkt je prací prostriedok, „výťažok z ovečiek“. „Je to také bio pranie. Keď operiete záclony, celý byt vonia, keď umývate okná, nerobia sa šmuhy, kúpeme v tom psíka, na vlasy nepotrebujete kondicionér, ja sa s tým sprchujem, lebo mám problémy so štítnou žľazou a suchú pokožku.“ Popíše si ruku, pretrie ju avivážou a každému ukáže, že je zrazu čistá. S fľašou obieha stoly, aby si každý pričuchol.

Na podstavci má pripravený ďalší tovar, matrac stojí 655 eur, vákuovací prístroj na potraviny 555 eur.

Eurofit Trading má v ponuke aj vankúš a prikrývku s nanočasticami striebra, každý za takmer 200 eur. Infračervená relaxačná podložka stojí 655 eur.

„Striebro je pre nás veľmi dôležité, lieči nás, dezinfikuje, zamedzuje pachom, preto sa využíva na operačných sálach. Existujú aj špeciálne obväzy s časticami striebra, aby rany nemokvali,“ opisuje predajkyňa na ďalšej prezentácii. Prikrývka má zasa upokojiť pokožku a stabilizovať krvný obeh, je fajn na astmu, ekzémy aj alergie.

Ubytovanie zadarmo, ale s drahou stravou

Hostia už o ďalšiu prezentáciu nemajú záujem. Žena, ktorá prišla sama, si chce kúpiť aviváž, no chýbajú jej dve eurá. Na prekvapenie s prezentáciou sa neprichystala. Starší manželia si kúpia aspoň olej. Predavačka rozdá dva poukazy, jeden ako bonus. Ubytovanie majú zadarmo, musia si zaplatiť len dopravu a stravu. Akcia po polhodine končí, predavačka sa rýchlo zbalí a odchádza aj s tovarom preč.

V rámci spolupráce medzi Eurofit Trading a hotelmi je plná penzia za 22,5 eur povinná. Kto chce cestovať sám, musí zaplatiť za neobsadené lôžko, pobyt je v dĺžke minimálne tri a maximálne sedem nocí. S firmou spolupracuje napríklad piešťanský hotel Máj. Ten má pre seniorov takmer rovnakú ponuku aj na svojej stránke, ak je pobyt hradený v rámci poistenia.

„Na predajnej akcii môže organizátor prezentovať aj poukazy, ak je to súčasťou ponuky produktov. Avšak, ak na predajnej akcii sa bude ponúkať aj iný sortiment, tak je nevyhnutné o tom informovať spotrebiteľa a uviesť informácie o všetkých produktoch v oznámení,“ reaguje Slovenská obchodná inšpekcia. Tieto informácie majú byť aj v telefonickej pozvánke.

Eurofit Trading pôsobí podľa stránky aj v zahraničí. K otázkam sa firma nechcela vyjadriť.

O Eurofit Trading písalo v minulosti viacero médií. Český portál aktualne.cz v článku z roku 2012 upozorňuje, že pozvanie na odovzdanie poukazu na pobyt na Slovensku s večerou pôvodne nemala byť predajná akcia, no bola. Okrem plnej penzie si hostia mali povinne každý deň zaplatiť aj relaxačnú procedúru od 9 do 17 eur. Pluska vlani upozorňovala na pochybnú drahú podložku, ktorú firma dodnes ponúka.

Obchodná inšpekcia tvrdí, že problematika šmejdov je v poslednom čase ustálená. Vidí za tým zákon z roku 2014, ktorý výrazne chráni zákazníkov pred podvodnými obchodmi. V roku 2013 stúpol počet podnetov z okolo 10-tisíc a menej roky predtým na 12-tisíc podnetov. V roku 2014 pre nový zákon klesol počet podnetov o takmer šesť percent.

V prvom polroku tohto roka dostala inšpekcia 950 podaní. Firmy vo väčšine prípadov nepreberali vrátený tovar a nevracali peniaze po odstúpení od zmluvy.

Od zmluvy môžu zákazníci odvtedy odstúpiť do 14 dní bez dôvodu, ak ju uzavreli mimo predajne alebo na diaľku. Priamo v predajni ich nový zákon nechráni a vrátiť tovar môže byť problém.

Zákon navyše káže firmám podrobne informovať inšpekciu o akciách. Inšpekcia tvrdí, že to niektorí predajcovia obchádzajú a akcie označujú ako semináre a prednášky, na ktorých tovar nepredávajú a nemusia informovať inšpekciu. Pravidlá predajných akcií obchádzajú aj tak, že iba odprezentujú nové výrobky, ktoré si záujemca môže objednať až po doručení katalógu domov.

SOI hovorí, že spoločnosti, o ktorých neinformujú na svojej stránke nesplnili podmienky alebo obchádzajú oznamovaciu povinnosť. „Každý rok sa však objavia aj neoznámené predajné akcie, na ktorých spotrebitelia podľahnú nekalým praktikám predávajúcich,“ vraví Krkošová. Zákon však chráni ľudí aj na akciách, ktoré firmy pred štátom zatajujú, a podpísané zmluvy sú neplatné.

„Tento stav nie je ideálny. Česko aj Slovensko by naďalej mali hľadať ako upraviť zákon, aby sa zmluvy dali vypovedať,“ hovorí Dymáková. Reálne a nielen na papieri. „Určite je ešte čo zlepšovať. Je to aj o rodine. Každý by sme sa mali svojim babičkám a dedkom venovať viac. Aby z nudy, množstva voľného času a nezáujmu rodiny podobné akcie nevyhľadávali. Ide o každého z nás a aj o väčšiu súdržnosť v rodine.“

Napríklad české združenie Hurá na výlet! bojuje proti šmejdom tak, že organizuje pre dôchodcov program bez predvádzacích akcií.

„Akcií šmejdov sa zúčastňovalo 90 percent našich klientov. Idú tam, aj keď vedia, že tam budú predvádzacie akcie, sú totiž sami,“ povedal pre portál aktualne.tv predseda združenia Tomáš Martínek. Seniori podľa neho musia mať alternatívu, preto ich za príspevky darcov berú na festivaly, do prírody a veľmi obľúbené sú nákupy v Poľsku.

Dokumentárny film Šmejdi

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie