Denník N

Kitesurfing: Šarkany s doskou lietajú už aj po Slovensku

Foto – Archív L. K.
Foto – Archív L. K.

Laci Kobulsky sa už roky venuje exotickým vodným športom. Kitesurfing môže byť podľa neho jednoduchý a bezpečný, ale aj ťažký a život ohrozujúci.

Kitesurfing alebo kiteboarding je na Slovensku pomerne neznámy šport, no čerstvou majsterkou sveta v kategórii BigAir je reprezentantka Slovenska Bibiana Magaji. Fanúšikom a učiteľom kiteboardingu je aj LACI KOBULSKY.

Prečo vás začali zaujímať vodné športy?

Ja som sa k vodným športom dostal vďaka môjmu otcovi, ktorý sa v mladosti venoval windsurfingu. Keď bol dospelý, tak sa k tomu vrátil opäť a mňa to zlákalo spolu s ním. Počas komunizmu bol windsurfing veľmi populárny aj u nás.

Už v tom čase sa ľudia na Slovensku venovali windsurfingu?

Vznikol v osemdesiatych rokoch a hneď z toho bol veľký boom vo všetkých krajinách, aj na Slovensku. V tom čase sa tomu dalo venovať na každom jazere, aj u nás na Domaši. Vtedy celá generácia windsurfovala, napríklad aj na Liptovskej Mare. Nedá sa to porovnať s ošiaľom, ako keď prišiel tenis, ale na Slovensku bola veľká komunita. Bol to finančne dostupný šport, ktorý sa dal ľahko naučiť. Vtedy sa jazdilo na veľkých doskách. Teraz windsurfing upadá, stal sa príliš náročným, keďže sa doska stále zmenšuje. Zatienil ho kitesurfing.

Kitesurfingu sa venujete vy. Čo je to za šport?

Je to kombinácia wakebordingu a jachtingu, človek má na nohách dosku, stojí na nej bokom ako pri snowboarde. Vo vzduchu je padák. Ale ja tomu tak veľmi nerád hovorím, lebo vás ťahá, nepadáte s ním. Česi tomu hovoria drak, ale ja skôr používam výraz kite. Ten naberá vietor a poháňa jazdca. Neovláda sa pritom len doska, ale aj kite, takže jazdec má možnosť celú jazdu kontrolovať. Poskytuje to veľkú slobodu a neobmedzené možnosti.

Nie je nevýhoda, že ste vyrástli v krajine, ktorá nemá more?

Myslím si, že to je skôr výhoda. Pre mňa bol kitesurfing veľmi exotický, a keďže som sa mu nemohol venovať stále, cenil som si chvíle, keď som mohol. Preto som to vtedy robil naplno a snažil som sa z toho vyťažiť maximum. Motivovalo ma to k tomu, aby som sa zlepšoval. Na Slovensku nemáme podmienky na to, aby sa športovec venoval takýmto vodným športom naplno a rozvíjal sa. No pred dvadsiatimi rokmi sa nedalo za lepšími podmienkami cestovať. Dnes je tá situácia taká, že keď niekto niečo chce, tak to môže dokázať. Takže aj chalan z východného Slovenska má rovnakú šancu na úspech ako ktokoľvek iný.

Pri kitesurfingu nejde len o jazdenie na vode.

Určite nie, pri kitesurfingu je krásne to, že sú rôzne možnosti, ako sa mu venovať. Môžete len tak jazdiť po vode, ale aj skúšať rôzne triky. Sú jazdci, ktorí chodia na súťaže, ale sú aj jazdci, ktorí sa venujú videám a fotografiám. Je to šport, ktorý ponúka rôzne činnosti, môže byť veľmi jednoduchý a bezpečný, ale aj zložitý a aj nebezpečný.

A čo vy, ste takým akrobatom vo vode?

Ja sa snažím o to, aby jazda mala štýl, aby vyzerala dobre. Nesnažím sa skákať najvyššie či najnebezpečnejšie. Skôr chcem, aby to celé dobre vyzeralo, aby boli dopady čisté. Skúšam skôr technickejšie prvky. Keď sa chcem niečo naučiť, tak sa stane, že padnem. Ale nesnažím sa zbytočne riskovať. V kitesurfingu nesúťažím, nikdy som nemal chuť porovnávať sa, nesnažím sa byť najlepší.

Hovoríte o tom, že kitesurfing nemusí byť nebezpečný. Tak prečo je súčasťou výbavy nôž?

Nôž je často súčasťou trapézy, čo je vlastne taký junácky opasok, ktorý nosia kiteri. Je tam preto, že šnúry, ktoré držia jazdca s kitom, sú dosť pevné a keby sa náhodou stalo, že sa zamotáte, tak v takejto kritickej situácii je najlepšie laná odrezať. Ja som nôž nikdy nepoužil a ani nepoznám nikoho, kto by ho použil.

Foto - Archív L. K.
Foto – Archív L. K.

Pracujete na Sicílii v škole, kde sa vyučuje kitesurfing. Požičiavate vybavenie aj úplným začiatočníkom?

Určite nie, je to rovnaké, ako keby ste si chceli požičať padák, ale nikdy ste neskákali z lietadla. Asi vám ho nikto nepožičia, najprv musíte vedieť, ako na to. Úplným začiatočníkom sa vybavenie nepožičiava, musia už vedieť trošku jazdiť. A preto ponúkajú školy svoje lekcie. Ja už začiatočníkov neučím, robil som to posledných šesť rokov. Teraz som manažér centra a ako inštruktor robím len pokročilé lekcie. Napríklad, keď sa chce niekto naučiť skákať.

Oplatí sa venovať kitesurfingu, zaujímajú sa oň sponzori?

Momentálne je kitesurfing šport, ktorý je veľmi marketingovo zaujímavý. Nie je až taký problém nájsť si sponzora, ktorý by financoval vybavenie. Kitesurfingu sa venujú mladí ľudia, ktorí vytvárajú imidž celej spoločnosti, ale zároveň je to drahší šport, ktorý láka vyššie vrstvy. Takže má podobnú prestíž ako golf. Sú ľudia, ktorí sú ochotní zaplatiť si zaň, čo pre mňa robí kiteboarding zaujímavým z hľadiska biznisu a kariéry.

Foto - Archív L. K.
Foto – Archív L. K.

Laci Kobulsky (1989)

Narodil sa v Prešove, vyštudoval Vysokú školu ekonomickú v Prahe. Magisterské štúdium dokončil na Erazmus University Rotterdam. Vo voľnom čase sa venoval windsurfingu, až kým ho nezaujal neznámy šport kitesurfing. Počas štúdia ako lektor učil začiatočníkov. Dnes je manažérom kitesurfingovej školy v Taliansku na Sicílii.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie