Denník N

Krajský šéf Smeru roky ignoroval zákon, v parlamente možno skončí

Stanislav Kubánek (vľavo) po víťazstve prešovského župana Petra Chudíka v roku 2013. Foto – TASR
Stanislav Kubánek (vľavo) po víťazstve prešovského župana Petra Chudíka v roku 2013. Foto – TASR

Aktualizované 19:31. – Roky podnikal, aj keď zo zákona nesmel. Poslancovi a krajskému šéfovi Smeru Stanislavovi Kubánkovi hrozí veľká pokuta. V strane sa začína hovoriť o jeho konci v parlamente.

Pokuta 100-tisíc eur hrozí poslancovi parlamentu a krajskému šéfovi Smeru v Prešove Stanislavovi Kubánkovi za to, že roky nedodržiaval ústavný zákon, ktorý politikom zakazuje podnikať.

Parlamentnému výboru pre nezlučiteľnosť funkcií sa udal sám. Predíde tak rovnakému problému, aký má líder OĽaNO Igor Matovič. Ten za opakovanie chyby týkajúcej sa jeho živnosti môže prísť o poslaneckú stoličku.

„Súhrnná hodnota pokút môže dosiahnuť 100-tisíc, čo je rekord v histórii výboru,“ povedal predseda výboru Martin Poliačik z SaS. Návrh na začatie konania podporili všetci prítomní koaliční a opoziční poslanci. Dokopy voči Kubánkovi začali deväť konaní.

Video: Kubánek môže dostať rekordnú pokutu
autorka: Martina Koník

Kolky a funkcie

Kubánek sám napísal výboru list, že nedopatrením opakovane roky porušoval zákon. Prakticky od roku 2006, keď sa stal prvýkrát poslancom. Do roku 2012 bol konateľom eseročky Kolkáreň, čo majú poslanci zakázané. Kubánek tvrdí, že tam pôsobil z titulu funkcie prezidenta Slovenského kolkárskeho zväzu.

„Treba posúdiť, či sa táto funkcia prezidenta berie za verejnú funkciu, na čo by platila výnimka a zákon by potom neporušil, ale je to na diskusiu,“ povedal koaličný poslanec a právnik Peter Kresák z Mosta-Híd.

Zákon Kubánek údajne obchádzal aj živnosťou, ktorú mal viackrát aktívnu v rokoch 2010 až 2016.

Na novembrovom zasadnutí členovia výboru vyhodnotia, či a ako Kubánka potrestajú. Výsledok bude závisieť od koaličnej väčšiny.

Kubánek sa k záležitosti nevyjadril. Mobil nezdvíhal, vzápätí napísal správu, že nemôže rozprávať. Na SMS-ku už nereagoval.

V Smere sa už aj tak začína hovoriť, že by Kubánek z parlamentu sám odišiel, čím by sa mohol vyhnúť samotnej pokute.

„Hovorí sa o všetkom – buď sa vzdá (mandátu), alebo zaplatí pokutu. Budeme akceptovať akékoľvek rozhodnutie,“ povedal pre televíziu Markíza šéf poslaneckého klubu Smeru Martin Glváč.

Plagiát, obvinenie z podvodov s DPH, rómske hlasy

V parlamente patrí medzi málo výrazných politikov, do rozpravy sa nezvykne zapájať. Podľa webovej stránky Národnej rady od nástupu tretej vlády Roberta Fica zatiaľ nepredložil žiaden návrh zákona.

V Smere má Kubánek významnú funkciu: je krajským šéfom v Prešove, robí aj riaditeľa úradu Prešovského samosprávneho kraja.

Jeho meno sa objavilo v daňovom škandále súvisiacom s vratkami DPH. Jeden z obvinených Milan Chovanec podľa týždenníka Trend hovoril, že miliónové podvody kryli špičky Smeru. Spomínal bývalého ministra financií Jána Počiatka a ministra vnútra Roberta Kaliňáka, pričom Kubánek a štátny tajomník Jozef Buček údajne brali podiely zo štátom vyplácaných vratiek. Všetci politici rázne popreli, že by s prípadom niečo mali. Polícia prípad vyšetruje.

Poslanec Smeru z kauzy podvodov s DPH: Očiernili ma neprávom
autorka: Martina Koník

Po posledných voľbách zasa Kubánka podozrievali z kupovania rómskych hlasov. Napríklad v osade Lomnička spolu so županom Petrom Chudíkom boli takí úspešní, že prekrúžkovali aj Roberta Fica. Rómovia RTVS povedali, že za hlasy dostali cigarety. Vyšetrovateľ teraz trestné stíhanie zastavil s tým, že trestný čin sa nestal, informovala v utorok RTVS.

Do povedomia verejnosti sa Kubánek dostal v roku 2009, keď dostal bakalársky titul za plagiátorskú záverečnú prácu. Titul mu udelil súkromný Bankovní institut, vysoká škola.

V súčasnosti už Kubánek používa inžiniersky titul. Podľa centrálneho registra záverečných prác ho v roku 2013 získal od súkromného Dubnického technologického inštitútu za diplomovú prácu s názvom Marketingový mix Prešovského samosprávneho kraja.

Fico sa v Sabinove zvítal s Kubánkom, kyticu daroval fanúšičke
autorka: Monika Tódová

Pokuta aj pre Danka?

Pokutu môže dostať aj šéf parlamentu Andrej Danko z SNS – až 2700 eur, lebo do majetkového priznania nezapísal peniaze, ktoré požičal SNS. Len v minulom roku sa jeho pôžičky vyšplhali na takmer 300-tisíc eur. Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií v utorok za to isté začal konanie aj voči Dankovmu straníckemu kolegovi Štefanovi Zelníkovi. Vravia, že sa prehrešku dopustili neúmyselne.

O polročný plat, zhruba 12-tisíc eur, môžu prísť poslanci Peter Šuca zo Smeru a Eugen Jurzyca zo SaS, ktorí pochybili rovnako ako Matovič. Zabudli si pozastaviť svoju živnosť. Tiež hovoria, že sa to stalo nedopatrením. Na rozdiel od Matoviča to neurobili opakovane.

Aj o nich má výbor rozhodnúť na novembrovom zasadnutí.

Kaliňák sľúbil doklady o obchode s Bašternákom

Vtedy sa výbor opäť vráti aj k prípadu ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorý mal pochybiť v majetkových priznaniach. Je podozrenie, že v rozpore so zákonom nepriznal pohľadávky voči firme B. A. Haus. Biznis prevzal od podnikateľa Ladislava Bašternáka, ktorého vyšetrujú za daňové podvody.

Kaliňák okrem kúpy podielu vo firme prevzal aj pôžičky, ktoré Bašternák B. A. Hausu v minulosti dal – tak minister vnútra vysvetľoval hotovosť v státisícoch eur, ktorá mu prišla na účet od firmy B. A. Haus.

Výbor sa nevedel dopracovať k dokladom, ktoré by preukazovali, aká bola nominálna hodnota kupovaných akcií a výška pôžičiek. Keď ich nedala firma B. A. Haus, obrátili sa na Národnú kriminálnu agentúru (NAKA), ktorá prípad vyšetruje. Tá však napokon dokumenty odmietla poskytnúť.

Šéf výboru Martin Poliačik povedal, že v utorok pred začiatkom výboru mu zavolal Kaliňák a doklady sľúbil „v dohľadnej dobe“ dodať. Členovia výboru sa zhodli, že ešte počkajú.

Ak by rozhodli, že Kaliňák konal protizákonne, môžu mu siahnuť na tri platy.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie