Denník N

NATO žiada Španielsko, aby nepovolilo ruským lodiam natankovať v jeho prístave, smerujú do Sýrie

Lietaldová loď admirál Kuznecov smeruje do Sýrie. Foto – Wikipédia/Paul A. Vise
Lietaldová loď admirál Kuznecov smeruje do Sýrie. Foto – Wikipédia/Paul A. Vise

Lode sa zrejme zapoja do bojov v Aleppe, kde sa Moskva podľa Európskej únie dopúšťa vojnových zločinov.

Už desať dní je na mori jediná ruská lietadlová loď a ďalších sedem sprievodných plavidiel. Smerujú k sýrskym brehom, aby sa zapojili do bojov, ktoré tam zvádza ruská armáda a ktoré sú ostro kritizované za cielené útoky na civilnú infraštruktúru aj za neprimerané použitie sily.

Lode potrebujú dotankovať a doplniť zásoby. Doteraz to bežne robili v prístave Ceuta v severnej Afrike. Ceuta je španielske autonómne územie, čo je dosť ošemetná situácia.

Španielsko je členom NATO (hoci to sa nevzťahuje na Ceutu) a táto organizácia sa so značným, aj verejne deklarovaným znepokojením pozerá na vojenské aktivity Ruska nielen v Sýrii, ale aj na Ukrajine či v Pobaltí; vníma ich ako nepriateľské.

„Obávame sa, a vyjadrili sme to veľmi jasne, že táto skupina plavidiel môže byť použitá na zintenzívnenie leteckých útokov na civilistov v Aleppe. Je na každom štáte, aby zvážil, či tieto lode smú natankovať a doplniť zásoby v iných prístavoch na ceste do východného Stredomoria,“ vyhlásil generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Španieli pod tlakom

Podľa španielskych médií tamojšie ministerstvo zahraničia Rusom najprv povolilo, aby vplávali do Ceuty, ale potom to isté ministerstvo vydalo vyhlásenie, že požiadavku ešte prehodnocuje, a to na základe informácií od spojencov aj ruských orgánov. Plavidlá by sa v prístave mohli objaviť v priebehu dneška.

Španieli sa Rusov údajne priamo opýtali, aké je zadanie pre ich lode v Stredomorí. Ruský minister obrany Sergej Šojgu minulý mesiac pre agentúru TASS povedal, že lietadlová loď Admirál Kuznecov v oblasti „posilní bojové kapacity“. Je teda zrejmé, o čo ide, a NATO predpokladá, že lietadlá z Admirála Kuznecova nasadia na Aleppo.

Na možnosť, že Španielsko by Rusom umožnilo natankovať, emocionálne reagoval bývalý belgický premiér a jeden z najvýraznejších europoslancov Guy Verhofstadt. Označil to za škandalózne rozhodnutie, ktoré je v protiklade s tým, že Madrid na pôde EÚ súhlasil s vyhlásením, že Rusko sa v Aleppe dopúšťa vojnových zločinov.

Európska únia sa pokúša sformulovať výhrady voči ruským akciám aj inak ako len deklaratívne, ale pokusy dohodnúť sa na ekonomických sankciách – tak ako to bolo po obsadení Krymu a podpore separatistov na východnej Ukrajine – zlyhávajú pre odpor viacerých štátov. Slovenský premiér Robert Fico tiež opakovane povedal, že sankcie nič neriešia.

Rusi: je to bežná rutina

Rusi zastávku na Ceute nepovažujú za nič dramatické. „Pokiaľ to španielska vláda nezakázala, je to bežná komerčná záležitosť, ako keď si príde po zásoby akékoľvek iné plavidlo, dokonca aj vojenské,“ vyhlásil plukovník Jevgenij Bužinskij z ruského ministerstva obrany. Podľa neho ruské vojenské lode bežne využívajú aj prístavy iných členských krajín NATO; spomenul Grécko a Taliansko.

Toto je však veľmi citlivá záležitosť. Jednak pre napäté vzťahy medzi Ruskom a Alianciou, a potom aj preto, lebo sýrsky konflikt a hlavne situácia v Aleppe priťahujú pozornosť širokej verejnosti a svetových médií.

O Aleppe sa hovorí tak, že ide o podobné zlyhanie medzinárodného spoločenstva ako v Bosne či Rwande. To, že k mestu smerujú ďalšie stroje, ktoré nelikvidujú teroristov, ako tvrdí Moskva, ale zabíjajú civilistov, len posilňuje obraz katastrofy a neschopnosti zastaviť krviprelievanie.

Keď ruské lode plávali na svojej ceste do Sýrie cez Lamanšský prieliv, vyhlásila britská premiérka Theresa Mayová, že za „nechutnými zverstvami“ v krajine stojí Moskva. Spojenci Španielska očakávajú, že nejaký kritický postoj zaujme aj Madrid.

Rusko napokon svoju žiadosť o doplnenie paliva stiahlo, oznámilo to ruské veľvyslanectvo v Madride.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vojna v Sýrii

Svet

Teraz najčítanejšie