Denník N

Staviteľ rezidencie Bonaparte už sídli v domčeku a zmenil konateľa na občana Maďarska

Zdroj – Google Maps
Zdroj – Google Maps

Pár dní po začatí stíhania vo veci začali ešte viac zametať stopy za firmou Real Forum Invest, ktorá stavala luxusnú bytovku Bonaparte a býva v nej aj premiér Fico.

Firma, ktorá v Bratislave postavila luxusnú bytovku Bonaparte, kde býva premiér Robert Fico, dnes sídli v domčeku v obci Jastrabie Kračany pri Dunajskej Strede.

Pár dní po tom, čo 10. októbra Národná kriminálna agentúra (NAKA) začala vo veci staviteľa Bonaparta stíhanie pre podozrenie z krátenia dane, zmenila firma Real Forum Invest názov na Fulkrum, stalo sa to 25. októbra. Zmenila aj sídlo z obce Krivoklát do Jastrabích Kračian.

Zároveň má firma nového konateľa, je ním maďarský občan József Pál Mészáros.

Sťahovanie a medzinárodné obsadenie

Firmu pôvodne vlastnil podnikateľ Ladislav Bašternák. Ten sa jej zbavil už v roku 2013, keď sa firma presťahovala z Bratislavy do Krivoklátu a majiteľom sa stal Karol Blaha. Od roku 2014 je spoločníkom firmy Aphinya Saeheng z Thajska.

Presťahovanie firmy do Budapešti môže skomplikovať pátranie polície po dokumentoch.

„Ak firma mení majiteľa, musí na to dávať súhlas daňový úrad. Bez povolenia to obchodný register nemôže zapísať,“ hovorí advokát a bývalý vyšetrovateľ Július Šáray. Denník N oslovil finančnú správu, či daňový úrad s transakciami súhlasil. „Žiaľ, na vaše otázky nie je možné z dôvodu daňového tajomstva odpovedať,“ napísala hovorkyňa Patrícia Macíková.

Daňový úrad minimálne od roku 2012 vie, že Bašternákove obchody a prevody sú podozrivé, vyšetroval ho preto aj Kriminálny úrad finančnej správy.

Reportér aktuality.sk Ján Kuciak si všimol, že nehnuteľnosť na danej adrese je momentálne na predaj – vyvolávacia cena v dražbe je 15-tisíc eur.

Zdroj: Google Maps
Zdroj – Google Maps

Bašternák ešte v lete vyhlásil, že s Real Forum Investom už nemá nič spoločné. „Nie som spoločníkom ani konateľom Real Forum Investu. Obchodné podiely v tejto spoločnosti sme ja aj moji spoločníci previedli v marci 2013 na fyzickú osobu – občana slovenskej národnosti. Dňom 20. februára 2013 som skončil aj vo funkcii konateľa Real Forum Investu,“ vyhlásil.

Polícia koná voči Real Forum Investu na základe trestného oznámenia poslanca SaS Jozefa Rajtára.

Rajtár: Toto je práca pre políciu

„Som presvedčený, že zmeny sa udiali v súvislosti so začatím vyšetrovania. Dôvody zmien môžeme len tušiť. Obec Krivoklát slúžila na ‚odloženie‘aj ďalších firiem, preto ich možno chceli odčleniť, aby polícia nemusela riešiť aj tie. Existencia konateľa môže mať za úlohu budiť dojem akejsi serióznosti. Sú to len moje domnienky. Zistiť pravdu bude na orgánoch činných v trestnom konaní, budem to pozorne sledovať,“ povedal Rajtár.

Kto býva v Bonaparte. Graf N - Soňa Ševčíková
Kto býva v Bonaparte. Graf N – Soňa Ševčíková

Poslanec podal trestné oznámenie po tom, čo finančná správa odovzdala poslancom Národnej rady všetky vratky DPH, ktoré štát v minulosti vyplatil Bašternákovým firmám. Bola medzi nimi aj vratka 3,6 milióna eur pre staviteľa Bonaparta. Rajtár má podozrenie, že účtovníctvo firmy je fiktívne.

Šéfredaktor Denníka N: Pre premiéra je Kočner väčšia autorita ako nezávislé médiá (autorka: Martina Koník)

Do domu v Krivokláte umiestnil Bašternák aj firmy, s ktorými obchodoval v súvislosti s bytmi vo Five Stars Residence. Tvrdí, že kúpil sedem bytov za 12 miliónov eur a uplatnil si vratku 2 milióny eur. Aj v tejto veci už polícia začala trestné stíhanie.

K obvineniu Bašternáka zatiaľ nedošlo.

Premiér Fico tvrdí, že „to, že sa aj táto vec začala vyšetrovať, len potvrdzuje, že polícia má voľné ruky“. Úrad vlády tvrdí, že „predseda vlády už verejne avizoval, že svoju bytovú otázku začal riešiť, ak by sa potvrdila trestná činnosť, celý proces to len urýchli“.

stihanie2

 

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie