Denník N

Je to ponižujúce, ale ešte žijem, hovorí Biela vrana, ktorá vyhrala súd

Ľubica Lapinová. Foto – archív
Ľubica Lapinová. Foto – archív

Národné lesnícke centrum prepustilo bývalú kontrolórku Ľubicu Lapinovú neprávom, konštatoval odvolací Krajský súd v Banskej Bystrici. Centrum ešte môže využiť mimoriadny opravný prostriedok – dovolanie.

Život Ľubice Lapinovej, bývalej kontrolórky Národného lesníckeho centra vo Zvolene, sa zmenil pred niekoľkými rokmi, keď poukázala na podozrenia z netransparentnosti pri verejnom obstarávaní projektu Forestportál za takmer 600-tisíc eur. Prišla o zamestnanie a príjem, roky sa súdila.

Za odvahu získala ocenenie Biela vrana.

Vedenie centra uzavrelo Lapinovej kontrolu pokarhaním členov komisie. Kontrolórku prepustili pre údajnú nadbytočnosť, aj napriek nesúhlasu odborov.

Neskôr na ňu podali trestné oznámenie pre krádež firemných dokumentov, no polícia prípad uzavrela v prospech kontrolórky. Odvtedy je nezamestnaná, žije z príspevku za aktivačné práce a súdila sa so zamestnávateľom.

Nadbytočná kontrolórka

V stredu odvolací Krajský súd v Banskej Bystrici potvrdil, že Národné lesnícke centrum prepustilo Lapinovú neprávom a výpoveď, ktorú dostala, je neplatná. V plnom rozsahu tak potvrdil rozsudok okresného súdu.

Národné lesnícke centrum však ešte môže využiť mimoriadny opravný prostriedok – dovolanie.

„Veľmi sa teším, že sa podarilo dokázať nezákonnosť výpovede. Boli sme presvedčení, že to súd potvrdí,“ povedala advokátka Eva Kovačechová krátko po vyhlásení rozsudku.

Tvrdí, že celý spor trvá zbytočne dlho. Lapinová sa snažila o dohodu, ale ponuky, ktoré dostala od zamestnávateľa, boli neprijateľné.

„Pre človeka, ako je pani Lapinová, je takáto výpoveď doslova zničujúca,“ dodala Kovačechová. Pripomenula, že žena po päťdesiatke je v Podkriváni nezamestnateľná.

Biela vrana žije zo 180 eur

Lapinovej príbeh bol na začiatku o spravodlivosti, ale po takmer piatich rokoch je už najmä o prežití. Priznáva, že chvíľami už nevedela, ako ďalej.

Nevie to ani teraz, keď súd už druhý raz potvrdil, že výpoveď je neplatná a prepustili ju nezákonne. „Potvrdilo sa, že človek musí bojovať do konca, aj v ťažkých časoch. Je to pre mňa zadosťučinenie,“ povedala po vyhlásení rozsudku.

Bývalá kontrolórka skončila po výpovedi na úrade práce. Hoci si hľadala zamestnanie, nikto vyše päťdesiatročnú ženu so stredoškolským vzdelaním neprijal.

Býva v malom rodinnom domčeku a stará sa o chorú matku. Aktivačné práce na obecnom úrade a príspevok na bývanie jej „vynášajú“ mesačne 180 eur. Hovorí, že boli mesiace, keď to bolo aj o 60 eur menej. Nevie si predstaviť, ako by prežila bez pomoci rodiny a priateľov.

„Koľkokrát idem do obchodu niečo nakúpiť, ale vrátim sa k regálu a vykladám z košíka. Je to ponižujúce, ale ešte žijem. Lieky pre mamu, teraz ide zima a treba drevo, uhlie… je to ťažké. Keď mi doniesla jedna známa vianočný nákup a povedala ‚Nerieš, vylož‘, nevedela som, či sa mám tešiť alebo plakať,“ rozpráva.

Drahá racionalizácia

Vedenie Národného lesníckeho centra popiera, že by kontrolórku prepustili v súvislosti s výsledkami kontroly verejného obstarávania. Lapinovej prepustenie zdôvodnili racionalizáciou a ušetrením tisícok eur.

Bývalá kontrolórka je však presvedčená, že to bol trest za to, že poukázala na netransparentnosť.

Podľa doterajších rozhodnutí súdov lesníckemu centru hrozí, že za „racionalizáciu“ Lapinovej zaplatí len na stratenej mzde vyše 20-tisíc eur. Ďalšie tisíce eur pravdepodobne za nemajetkovú ujmu po verejnom obvinení, že ukradla dokumenty.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie