Denník N

Šéfredaktor správ RTVS Lukáš Diko si berie dovolenku po Kočnerovom útoku na novinárov

Štúdio RTVS a O päť minút dvanásť. Foto N – Tomáš Benedikovič
Štúdio RTVS a O päť minút dvanásť. Foto N – Tomáš Benedikovič

Verejnoprávny telerozhlas prichádza s komisiou, ktorá má preveriť vplyv údajnej komunikácie medzi šéfom správ Lukášom Dikom a Gáborom Grendelom na objektivitu spravodajstva RTVS.

Šéfredaktor spravodajstva RTVS Lukáš Diko čerpá dovolenku, kým špeciálna komisia preskúma vplyv jeho údajnej komunikácie s poslancom Gáborom Grendelom na jeho prácu. Navrhol to sám Diko.

„Generálny riaditeľ ma v súvislosti s prijatými opatreniami požiadal o písomné stanovisko k medializovaným informáciám. Všetky považujem za účelovú diskreditáciu a podlú manipulatívnu konštrukciu, namierenú proti mojej osobe, ako aj spravodajstvu RTVS,“ napísal Diko v liste, ktorý šéf RTVS Václav Mika prečítal na pôde Rady RTVS.

„Za uplynulé roky sa nám spolu s celým tímom podarilo výrazne skvalitniť verejnoprávne spravodajstvo. Kvalitou a nezávislosťou si získať dôveru divákov a poslucháčov, postaviť na nohy jeho televíznu časť. Zdvojnásobiť jeho sledovanosť a zdvojnásobiť aj vnímanie objektivity. Nikdy sme sa nenechali zatiahnuť do politických súbojov.“

List v plnom znení uverejnil portál omediach.com.

Šéfredaktor Denníka N: Pre premiéra je Kočner väčšia autorita ako nezávislé médiá (autorka: Martina Koník)

Vznikne špeciálna komisia

Diko reaguje na situáciu, ktorá vznikla po zverejnení údajnej súkromnej korešpondencie medzi poslancom OĽaNO-Nova Gáborom Grendelom a niektorými novinármi, medzi ktorými je aj Diko. Konverzácia visela na webe, ktorý je v tejto chvíli nefunkčný. Na tlačovej konferencii ho minulý týždeň predstavil Marián Kočner z mafiánskych zoznamov.

Pravosť korešpondencie nikto nepotvrdil, čo však nebránilo napríklad podpredsedovi SNS Antonovi Hrnkovi, aby k téme neurobil tlačovku. Miku sa na nej pýtal, či je verejnoprávny telerozhlas nezávislý. „Ak je len troška pravdy na tom, čo bolo zverejnené, mali by byť prijaté opatrenia, aby novinári, ktorí tam sú, odišli z verejnoprávneho priestoru,“ hovoril Hrnko.

Mika v stredu Rade RTVS oznámil, že chce vytvoriť komisiu, ktorá by posúdila nestrannosť, nezávislosť a nezaujatosť redakčných výstupov spravodajstva RTVS. Zároveň odsúdil spôsob, akým bola údajná komunikácia medzi Grendelom a Dikom zverejnená, a obrátil sa listom na generálnu prokuratúru, lebo má podozrenie, že došlo k spáchaniu trestného činu.

Podľa omediach.com budú členmi tejto komisie zástupca šéfredaktora Juraj Fellegi, Roman Tóth z manažmentu RTVS a odborníčka v oblasti mediálneho práva Mária Horváthová zo sekcie generálneho riaditeľa. Mika chce osloviť aj nezávislého novinára zo zahraničia, konkrétne redaktora ČT Michala Kubalu.

Podpredseda Rady Martin Kákoš navrhol, aby členovia Rady RTVS zostavili vlastnú komisiu, ktorá by mala dohliadať na priebeh vyšetrovania. Na základe schválenia ju vytvorí trojica členov Rady RTVS Ildikó Nagy, Martin Kákoš a Martin Kabát.

Diko: Nejde len o mňa

Diko vo svojom liste ďalej napísal, že v celom prípade nejde len oňho, ale o nezávislosť celej RTVS. „Prajem vám, aby ste nikdy nestratili pocit bezpečia vo svojej krajine,“ napísal.

„V súvislosti s opatreniami, ktoré prijal pán generálny riaditeľ, aby komisia mohla pracovať bez akýchkoľvek útokov a aby nedošlo k spochybňovaniu jej záverov, som sa rozhodol, že si budem čerpať dovolenku, prípadne iný typ voľna. Samozrejme, o ich záveroch, čo i len čiastkových, som pripravený diskutovať na zasadnutiach Rady RTVS.“

Hrnko a jeho SNS kritizujú RTVS už dlhodobo. Maily a správy, na ktoré upozornil Kočner, boli len ďalšou výhradou k verejnoprávnemu telerozhlasu. Strana preto blokuje zvýšenie koncesionárskych poplatkov, ktoré vláda ohlásila v programovom vyhlásení.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

RTVS za Machaja

Slovensko

Teraz najčítanejšie