Denník N

Kaliňák nechce pustiť šéfa tímu Gorila za poslancami

Robert Kaliňák. Foto N – Tomáš Benedikovič
Robert Kaliňák. Foto N – Tomáš Benedikovič

Vyšetrovateľ Marek Gajdoš bol pripravený prísť do Národnej rady na stretnutie parlamentného výboru, ale minister vnútra mu povedal, že nikam nepôjde.

Šéf tímu Gorila Marek Gajdoš nemôže vystúpiť na štvrtkovom mimoriadnom parlamentnom výbore ku kauze Gorila, ktorý zvolala opozícia. Do Národnej rady ho nikto nepozval.

„Môžem potvrdiť, že mi oznámil moju neúčasť,“ napísal Gajdoš o ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. „Skonštatoval, že na takéto výbory policajti nechodievajú,“ tvrdí Gajdoš.

V minulosti sa na rokovaní parlamentných výborov zúčastnili aj vedúci pracovníci polície – šéf inšpekcie alebo aj krajský policajný riaditeľ.

Veľa výhovoriek

Poslanci opozície Richard Vašečka (OĽaNO) a Ľubomír Galko (SaS) žiadali, aby na výbore vystúpili Kaliňák, policajný prezident Tibor Gašpar a šéf tímu Gorila Gajdoš. Zvolali ho po tom, čo Gajdoš oznámil, že odchádza do civilu.

„Prácu vyšetrovateľa som vždy mal a stále mám rád, avšak podmienky, v ktorých som sa vzhľadom na prístup viacerých osôb majúcich vplyv na moju prácu a nepriamo aj na jej výsledky ocitol, sú z dlhodobého hľadiska mnou subjektívne netolerovateľné,“ vyhlásil Gajdoš pred niekoľkými dňami.

Kaliňák to, prečo Gajdoša na výbore nechce, nevysvetlil: „Minister vnútra na výbor príde spolu s policajným prezidentom Gašparom,“ napísal hovorca Ivan Netík.

Policajné prezídium sa pri otázke na účasť Gajdoša vyhovára na výbor Národnej rady. „Môžeme potvrdiť, že minister vnútra a prezident Policajného zboru sa s pánom Gajdošom stretli. Otázka účasti pána Gajdoša na rokovaní výboru nie je otázkou, na ktorú by mal odpovedať policajný prezident alebo minister. Obráťte sa na výbor Národnej rady,“ odkázalo prezídium.

Predseda výboru Anton Hrnko z vládnej SNS zasa tvrdí, že účasť Gajdoša na výbore by mal zabezpečiť  Kaliňák. „Ja pozývam ministra,“ povedal Hrnko s tým, že do pozvánky uviedol, koho ďalšieho ešte opozícia na výbor žiada zavolať.

„Keby som bol na výbor predvolaný, určite prídem. Neviem, či by bol súhlas ministra v tomto prípade relevantný. Bol som pripravený na pozvanie prísť,“ tvrdí Gajdoš.

„Je to škandál, že on chce prísť, ale zase budeme počuť len verziu Kaliňáka,“ hovorí Richard Vašečka. „Nejde o to, aby sa ukázala pravda. Konfrontácia by bola úplne najlepšia, aj v utajenom režime. Ako poslanci sme chceli počuť, čo sa deje,“ hovorí Vašečka.

Gajdoš chcel vypovedať

Gajdoš mal spory najmä so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Ten mu bránil vo vykonaní viacerých úkonov, zastavil stíhanie, ktoré začal, a odobral mu aj možnosť narábať so spisom. Kováčik o Gajdošovi hovoril ako o neskúsenom vyšetrovateľovi. Šéf tímu Gorila chcel napríklad vypočuť premiéra Roberta Fica, ktorý bol podľa spisu tiež v odpočúvanom byte na Vazovovej ulici, ale Kováčik povedal, že na to nevidí dôvod.

Gašpar sa zastáva Kováčika a hovorí, že mu dôveruje. Gajdoš podľa policajného prezidenta uteká pred zodpovednosťou, lebo vyšetrovanie prípadu treba uzavrieť.

„Vedúci tímu Gajdoš vie, že je potrebné vo veciach, ktoré vyšetroval, rozhodnúť, a keďže doposiaľ vykonané vyšetrovanie neprinieslo výsledky v súlade s jeho doterajšími výrokmi, necháva túto zodpovednosť na iných,“ tvrdí policajný prezident.

Gajdoš tvrdenie Gašpara o úteku pred vlastnou zodpovednosťou za stav vyšetrovania odmietol a označil ho za nepravdivé a nekompetentné. „Za stav vyšetrovania preberám plnú zodpovednosť v miere odzrkadľujúcej moju právomoc a kompetencie. Som pripravený zúčastniť sa rokovania parlamentného výboru a vyjadriť sa k položeným otázkam aj k stanovisku policajného prezidenta,“ reagoval pred pár dňami Gajdoš.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Gorila

Slovensko

Teraz najčítanejšie