Denník N

Colotka a Cuper vysvetľujú biedu slovenských právnikov

Dekan bratislavskej Právnickej fakulty UK robí z normálnosti zbabelosť a zo zbabelosti odvahu.

Prečo niektorí slovenskí právnici bez začervenania a vedome porušujú ústavu?

Prečo si tí najvplyvnejší bez hanby za kandidáta Slovenska na prestížneho sudcu Všeobecného súdu EÚ vyberú Radoslava Procházku aj napriek tomu, že z politiky odchádza s takou veľkou hanbou ako málokto pred ním?

Prečo právnici napríklad vo funkcii ministra vnútra nechápu, čo je konflikt záujmov a ako sa v takej situácii treba zachovať?

Prečo proti tomu tá slušnejšia časť advokátov, sudcov a prokurátorov verejne neprotestuje tak často, ako by sa patrilo?

Na tieto aj mnohé ďalšie otázky odpovedalo vedenie Právnickej fakulty v Bratislave, keď okrem iných ocenilo komunistického predsedu vlády Colotku či Kotlebovho (a predtým Mečiarovho) „právneho experta“ Cupera.

Možno ešte hroznejšie než samotné rozhodnutie je zdôvodnenie dekana fakulty. To je natoľko absurdné, že si zaslúži dlhšiu citáciu: „Dopredu si uvedomujúc, že z ideologického hľadiska môžu byť (…) niektorí ocenení z fakulty spochybňovaní, rozhodol som sa im udeliť výročnú medailu práve za ich prácu na Právnickej fakulte UK. Keby som sa v tejto otázke rozhodol opačne, považoval by som sám seba za zbabelca, ktorý pod eventuálnym ideologickým tlakom opomenul zamestnancov fakulty, ktorí pre ňu v minulosti veľa urobili,“ napísal Eduard Burda.

Dekan sa dopustil minimálne dvoch zlyhaní. Po prvé, snahu odlíšiť medzi tými, čo krajine (a tým aj jeho fakulte) objektívne škodili, a tými, čo jej pomáhali, vydáva za zbabelosť. Svoju neochotu vyrovnať sa s komunizmom a mečiarizmom zas za odvahu. Toto sa nedá označiť za bežný právnický alibizmus, to je jednoducho nehoráznosť.

Po druhé, Burda sa snaží vsugerovať, že tu ide o akési ideologické tlaky. Ako právnik by však mal dobre vedieť, že u nás platí zákon o nemorálnosti a protiprávnosti komunistického systému, ktorého vrcholného predstaviteľa práve ocenil. Cuper zas obhajoval všetky zvrátenosti HZDS vrátane Mečiarových amnestií, ktoré dokonca aj nemenovaný premiér označil za „právnický suterén“.

Čuduje sa ešte niekto, že mnohí absolventi takýchto právnických fakúlt žijú vo svete, kde patrí k bontónu porušovať zákony?

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie