Denník N

Bugár: Poslanci sa sem chodili aj vyspovedať a ostatných unavovali

Béla Bugár a Robert Kaliňák v roku 2012. Foto – TASR
Béla Bugár a Robert Kaliňák v roku 2012. Foto – TASR

Podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) tvrdí, že novela rokovacieho poriadku nijako neobmedzí práva opozície. Zmeny podľa neho mali prísť už skôr.

Prečo treba obmedzovať dĺžku príspevkov do rozpravy? Spôsobovalo vám problémy práve toto?

V niektorých prípadoch áno. Stačí sa pozrieť napríklad na to, čo sa stalo včera a aj minulý piatok. Poslanec hovoril pokojne dve hodiny a dvakrát.

Väčšina dlhších príspevkov je však k veci.

To je v poriadku, preto hovoríme o tom, aby mal každý rovnaké možnosti. Pridali sme návrh, aby poslanci mohli vystupovať nielen písomne, ale aj ústne. Napríklad kvôli tomu, že si po príspevku písomne prihlásenom do rozpravy môže niekto po argumentoch iných poslancov povedať, že vystúpi ešte raz a podá pozmeňujúci návrh. Myslím, že je to v poriadku. Obmedzili sme možnosť vystúpenia členom vlády aj podpredsedom parlamentu, čo chcela opozícia. Som však nešťastný z toho, aké argumenty opozícia používa – že ju chceme umlčať. Pokiaľ nepočítam spravodajcov, každý poslanec má 30 minút čistého času. Pokiaľ len z opozície vystúpi 50 poslancov, je to 1500 minút.

Roky to tak fungovalo, a nikomu to neprekážalo.

Čoby neprekážalo.

Prečo ste sa tak zrazu rozhodli?

Nie. To, že novinári majú krátku pamäť, to bohužiaľ. Koľkokrát sme kritizovali, že tu boli minimálne dvaja poslanci, ktorí dajme tomu pri zákone o psoch vystupovali napríklad k zákonu o životnom prostredí? Koľko ich pri ekonomickom zákone hovorilo trebárs o lesoch? A hovorili dvakrát po 45 minút. Zbytočne tým zaťažovali iných, ktorí z toho boli unavení a čakali, kedy môžu vystúpiť sami. Koľkokrát sme hovorili, že nie je normálne, keď je poslanec prihlásený za klub a čaká tri hodiny, lebo sa chce napríklad spravodajca hneď na začiatku takto vyspovedať. Obmedziť sme to chceli aj v minulom období, len k tomu nedošlo.

Čo vám prekáža na fotení a nakrúcaní videí?

Na nakrúcaní videí minimálne to, čo nevidíte vy zvrchu – že vás poslanec provokuje, takto k vám príde ku ksichtu a takto zblízka vás natáča. To mi prekáža napríklad aj na novinároch. Myslím, že tu určitá slušnosť musí byť. Aj ja používam mobil, len nie na fotenie a natáčanie.

Matovič, ale aj iní hovoria, že zmeny aj tak nebudú rešpektovať. Budete ich vyvádzať zo sály?

Nie. V žiadnom prípade. Opozície klame, keď sa pohoršuje nad tým, že predsedajúci bude môcť poslanca vykázať zo sály. To je aj v súčasnom rokovacom poriadku. A poslanec má potom v ten deň neospravedlnenú absenciu a po dvoch takých príde o polovicu platu. Také je zvykové aj písané právo. A mohol by som pokračovať. Včera vystupoval poslanec z OĽaNO a pohoršoval sa nad tým, že až po vystúpení bude môcť podať pozmeňujúci návrh. Treba sa spýtať napríklad takého dobrého diskutujúceho, ako pán poslanec Mihál, ktorý najprv povie svoj názor a potom podá návrh, ktorý je aj odôvodnený.

Práve Mihál máva hodinové príspevky, ale k veci.

Tak ich nebude mať. Buď bude vystupovať ako navrhovateľ za určitú skupinu a vtedy môže vystupovať, koľko chce a koľkokrát chce, alebo bude vystupovať ako poslanec za seba, bude mať 20 minút čistého času, plus čas na pozmeňujúci návrh a druhýkrát desať minút plus čas na návrh.

Nenaruší to ešte viac vzťahy s opozíciou a neskončí sa to totálnou vojnou?

Nie. Rokovací poriadok je tu nato, aby každý vedel, kde sú mantinely – aj predsedajúci, ale aj vystupujúci.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Nový rokovací poriadok

Slovensko

Teraz najčítanejšie