Denník N

Ficova hanebná obrana Kočnerom

Marián Kočner. Foto N – Tomáš Benedikovič
Marián Kočner. Foto N – Tomáš Benedikovič

Premiérovi novinári prekážajú, preto sa snaží spoločnosti vsugerovať, že sú všeobecne nedôveryhodní.

Premiér Robert Fico systematicky útočí na médiá. Prekážajú mu až tak, že je ochotný spojiť sa s človekom z mafiánskych zoznamov.

Na naše otázky najnovšie odpovedá krátkym odkazom na uniknutú komunikáciu novinárov s poslancom Gáborom Grendelom, ktorú vytiahol Marián Kočner.

V pozadí jeho dlhoročne zlého vzťahu s médiami je kombinácia nefalšovaného hnusu z ich práce a bezmocnosti zbaviť sa nepríjemných otázok napríklad v kauze Bašternák. Premiéra to otravuje od začiatku. Preto striedavo neodpovedá, útočí, zlostí sa.

Jeho posledný variant je však ešte nebezpečnejší, než by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Svojou podstatou je v kategórii dohody celej vlády, že nebude odpovedať na otázky Denníka N. Vtedy bolo ohrozením slobody slova to, že vláda sa úmyselne vydala cestou porušenia ústavy a tlačového zákona. Bolo to vedomé rozhodnutie kabinetu, ktorý sa pokúsil trestať noviny za kritický pohľad na jeho prácu.

Šéfredaktor Denníka N: Pre premiéra je Kočner väčšia autorita ako nezávislé médiá (autorka: Martina Koník)

Teraz je nebezpečné, koho premiér považuje za autoritu. Snaží sa presvedčiť, že novinári sú nebezpeční a nezodpovední ľudia, ktorým sa nedá veriť. Určite by na to našiel desiatky konkrétnych príkladov novinárskych zlyhaní. To však neznamená, že novinári sú všeobecne nedôveryhodní. Skôr si robia svoju prácu a to mu znepríjemňuje pokojné vládnutie.

Pri jeho reakcii sa nedá ubrániť pocitu, že v skutočnosti sa snaží vyhnúť otázkam na ochranu, ktorú má Ladislav Bašternák od ministra vnútra Roberta Kaliňáka, či na fakt, že premiér stále v Bašternákovom byte býva.

Všetci si vieme predstaviť, aké to je pre predsedu vlády nepríjemné. Napriek tomu, uchýliť sa k obrane Kočnerom je hanba. Nový komunikačný tím v jeho okolí má pred sebou celkom slušnú výzvu, väčšiu zvrhlosť tak ľahko nevymyslia.

Premiér Fico v stredu chválil ministerku spravodlivosti Žitňanskú za protischránkový zákon. Súčasne však verejne oznamuje, že do jeho sveta patrí skôr Marián Kočner a Ladislav Bašternák ako nezávislí novinári. Premiér sa tváril, že aj on chce proti schránkam bojovať. Lenže jednu novú súčasne vďaka novinárom spoznal. Chatrč, v ktorej skončila firma, čo postavila jeho Bonaparte, je odpoveďou na otázky novinárov. A tam mu nepomôže ani Kočner.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kočner

Komentáre

Teraz najčítanejšie