Denník N

Afganský taxík číslo 12925 robí revolúciu, riadi ho žena

Afgánske ženy čakajú pred návštevou miestnej kliniky. Ilustračné foto – AP
Afgánske ženy čakajú pred návštevou miestnej kliniky. Ilustračné foto – AP

Sara Bahájí je v Afganistane bielou vranou. Má 38 rokov a je stále slobodná. Finančne podporuje svoju rodinu, stará sa o chorľavú mamu. Hoci afganské ženy sa po páde Talibanu pomaly presadzujú v niektorých profesiách, ani jedna nerobí to čo Sara. Je taxikárka. A chcela by viac.

V konzervatívnom meste Mazár- e Šaríf, kde Sara žije, si veľa mužov myslí, že islam žene nepovoľuje sadnúť si za volant. Mnohé ženy sú zase šťastné, že v meste pracuje aj taxikárka. Radšej sa odvezú s ňou.

Nedostanú sa do rečí. Pravidelne sa jej ale stáva, že mužský zákazník ju odmietne. To je ten lepší prípad. Zažila už aj vyhrážky, vulgárne nadávky, niekto sa vlámal do ich domu. Odvtedy má zbraň. Napriek tomu sa nevzdáva.

Živiteľka

Novinám Washington Post, ktoré po tom, čo sa preslávila v afgánskych médiách, priniesli jej príbeh, povedala, že iné jej nezostáva. Jej švagra zabil Taliban a jej sestra zostala sama so siedmimi deťmi, pomoc potrebuje aj jej mama. Všetkých živí Sara. Najprv bola učiteľkou, ale jej plat bol slabý. Teraz zarobí desať až dvadsať dolárov denne.

Keď zdedila po otcovi kus pôdy, predala ho a kúpila si Toyotu. Šoférovať ju naučil sused. Zvládla to za pätnásť dní. Najprv len vozila ženy zo susedstva. Tie ju pobádali, aby to robila aj profesionálne.  Aby dostala taxikársku licenciu ale musela chodiť na kurz.

Ona sama a tridsať mužov. Nechcela ich provokovať, sedela vzadu, na hodiny ju, ako je to v Afganistane, zvykom doprevádzal synovec. Aj tak jej jeden z nich povedal, že by sa mala za seba hanbiť. Keď robili záverečné testy, prešlo len deväť mužov a ona.

Prvý deň jej aj tlieskali

Prvý deň v novej práci jej po ceste tlieskali deti a dokonca aj niektorí muži. Jej prvou zákazníčkou bola totálne šokovaná žena. Nie vždy to bolo príjemné.

Kolegovia aj zákazníci ju ponižovali, hovorili o nej ako o prostitútke, napadali ju aj na Facebooku. Sú však aj muži, ktorí ju oceňujú. „Byť taxikárkou, to je to isté ako byť lekárkou. Naše ženy sa v taxíku, ktorý šoféruje žena cítia pohodlnejšie. Cítia sa bezpečne,“ povedal pre Washington Post Sarin zákazník Akram.

Sara je statočnejšia ako jej kolegovia. Keď potrebovalo niekoľko žien vycestovať na pohreb do oblasti ovládanej Talibanom, všetci taxikári ich odmietli. Sara sa zamaskovala za muža a odviezla ich. Ak by ju talibanci odhalili, mohla by aj prísť o život. Toho sa bojí aj jej mama. Že Saru, ktorá sa nevydala preto, lebo by nenašla muža, čo by akceptoval, že chce pracovať, pre jej profesiu zabijú.

Ona sa však nevzdáva. Učí šoférovať ďalšie ženy a pokúša sa nájsť si mužských partnerov, aby si mohla otvoriť predajňu s autami. Keď sa jej to podarí, plánuje ich vyhodiť a nahradiť ženami.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie