Denník N

Fico sa Trumpa zastal, Kollár ho chce za amerického prezidenta, podľa Sulíka by ukončil vojnu v Sýrii (anketa)

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Slovenskí politici hovoria o kandidátoch na amerického prezidenta: Sulíka by zvolenie Trumpa nepotešilo, ale vojna v Sýrii by s ním vraj skončila rýchlejšie. Boris Kollár hovorí, že Trump sa ako biznismen dohodne aj s nepriateľom.

Aký výsledok amerických prezidentských volieb by vás potešil a prečo?

Robert Fico, premiér

Neodpovedal.

V septembrovom rozhovore pre Financial Times privítal potenciál Donalda Trumpa pri zmiernení napätia s Moskvou. „Prečo vytvárame dojem, že to nebude dobré?“ reagoval Fico na pochybnosti niektorých západných lídrov v prípade Trumpovho víťazstva. „Lídri tu sú, samozrejme, aby veci menili.“

Andrej Kiska, prezident

Neodpovedal.

Na otázku portálu Slovak Spectator, či sa obáva, že sa v rámci NATO bude musieť stretávať možno aj s Donaldom Trumpom, povedal: „Som presvedčený, že podstata Aliance – suverenita, mier a bezpečnosť – bude pokračovať nezávisle od toho, kto bude hlavou členských štátov.“

Andrej Danko, predseda parlamentu a SNS

Nemám naozaj žiadne emócie k voľbám, ktoré nevieme ovplyvniť, sledujem priebeh kampane a rešpektujem rozhodnutie amerických voličov.

Miroslav Lajčák, minister zahraničných vecí

Nie je podstatné, čo by potešilo mňa, ale čo za najlepšie pre krajinu považujú jej voliči.

Richard Sulík, predseda SaS

Myslím si, že už to je jedno, lebo vyhrá Clintonová. Trump má po tomto týždni priveľa prešľapov. A čo by ma potešilo? Je mi to jedno. Súhlasím s výhradami k Trumpovi, jeho víťazstvo by však malo jednu výhodu pre Európu – rýchlejšie by sa skončila vojna v Sýrii. Vojna v Sýrii je najväčší zahranično-politický problém Európy a Trump by zrejme skôr hľadal dohodu s Putinom. Ak sa USA a Rusko nedohodnú na skončení vojny, tak vojna sa neskončí. Mňa by však jeho víťazstvo nepotešilo. Je nevypočítateľný a schopný všetkého. A zažili sme už jedného prezidenta, ktorý sa hral na kovboja – Georgea Busha ml.

Marek Maďarič, minister kultúry, podpredseda Smeru

Jediné, čo k prezidentským voľbám v USA môžem povedať, je želanie, aby ich výsledok neoslabil alebo nenarušil úroveň vzťahov s USA.

Béla Bugár, podpredseda parlamentu, predseda Mosta-Híd

Samotný výsledok prezidentských volieb v Amerike je na amerických občanoch, no mňa osobne by potešilo, ak by zodpovednosť zvíťazila nad populizmom – teda Hillary Clintonová. Je však dôležité, aby kandidát, ktorý dostane od amerických voličov mandát vládnuť, vykonával následne svoj úrad zodpovedne nielen v rámci svojej krajiny, ale aj smerom k zahraničiu.

Igor Matovič, šéf OĽaNO-Nova

Vzhľadom na primitívny, pohŕdavý a vulgárny prístup k ženám mi pán Trump pripomína nášho Andreja Danka. Takže verím, že vyhrá Hillary.

Martin Glváč, podpredseda parlamentu za Smer

Štandardný výsledok, aj keď z tých dvoch kandidátov ani jeden nie je môjmu srdcu blízky. Viac sa prikláňam ku kandidátovi, ktorý zabezpečí normálnu kontinuitu a predvídateľnú politiku. Niekedy mi pripadá, že náš volebný systém viacerých strán je demokratickejší, lepší a dáva ľuďom väčšiu možnosť výberu ako ten v Spojených štátoch.

Lucia Nicholsonová, podpredsedníčka parlamentu

Clintonová, lebo nie je dokonalá, ale nie je to ľudský a politický suterén ako jej protivník.

Ľuboš Blaha, poslanec Smeru, predseda európskeho výboru

Najspokojnejší by som bol, keby vyhrala Jill Steinová – kandidátka zelenej ľavice, ale to nie je príliš pravdepodobné. Čo sa týka dvoch hlavných kandidátov (či už Trump, alebo Hillary), bude to oveľa horšie ako za Obamu a obávam sa jedného aj druhého výsledku. Obidvaja majú veľké riziká a nebol by som schopný voliť ani jedného. Nemyslím si, že jeden z nich je prijateľnejší – je to presne pol na pol. Určite by som chcel Bernieho Sandersa, ktorý už nie je v hre, alebo podporiť pani Steinovú, ktorá asi, žiaľ, nevyhrá, ale medzi Trumpom a Clintonovou si vybrať nehodlám. Trump je jeden arogantný multimilionársky ultrapravičiar, ktorý by najradšej znižoval dane pre biznis a najbohatších ľudí, zhoršoval by vzťahy s Čínou a Iránom, čo je hrozné. Na druhej strane je prijateľnejší jeho postoj k Rusku, ktorý nie je taký agresívny. Clintonová má ďaleko progresívnejšiu a ľavicovejšiu sociálnu politiku v rámci USA, ale zasa keď počujem jej militantný jazyk vo vzťahu k Rusku a mnohým americkým zahraničným preferenciám v geopolitike, tak sa toho tak isto desím, aby nezavládol vo svete militarizmus. Obaja majú niektoré nebezpečné vyjadrenia, a preto nie som ochotný podporiť jedného z nich ani v najmenšom.

František Šebej, poslanec Mosta-Híd, predseda zahraničného výboru

V týchto voľbách neexistuje výsledok, ktorý by ma potešil. Viac by ma znepokojila voľba Donalda Trumpa. Jeho správanie je ťažko predvídateľné. Klasické americké delenie na demokratov a republikánov v týchto voľbách trochu zaniklo. Od Trumpa sa už dištancovali veľmi rešpektu hodní republikáni a to je alarmujúce. Vrátane Paula Ryana alebo kľúčového komentátora Wall Street Journalu Breta Stephensa. Toto sú neobyčajne ťažké voľby.

Anton Hrnko, podpredseda SNS, predseda výboru pre obranu a bezpečnosť

Budem rešpektovať vôľu amerického ľudu, nech zvolí kohokoľvek. Poteší ma, keď voľby budú demokratické a spravodlivé a keď sa nebudú musieť znovu prepočítavať hlasy ako v roku 2000, keď bol zvolený George Bush mladší.

Dušan Tittel, poslanec SNS

Keďže považujem Hillary Clintonovú vzhľadom na jej politické skúsenosti za lepšiu voľbu pre Američanov, tak by ma potešilo jej víťazstvo.

Veronika Remišová, poslankyňa OĽaNO

Nechcela by som byť v koži amerického voliča. Bezbrehý populizmus, hrubé spôsoby a falošné riešenia, ktoré Donald Trump do americkej politiky prináša, môžu byť hrozbou pre bezpečnosť USA a z hľadiska zahraničnej politiky aj pre ostatné krajiny. Nemôžem povedať, že voľba Hillary Clintonovej by ma potešila, no v tejto situácii by to bolo pre USA a pre svet menšie zlo.

Martin Poliačik, poslanec SaS

V momentálnej situácii ma asi nepoteší víťazstvo ani jedného z relevantných kandidátov. Dúfam však, že vyhrá Hillary Clintonová. V čase, keď samotná liberálna demokracia začína byť spochybňovaná ako najlepší možný systém správy štátu, potrebujeme svetových lídrov s predvídateľným správaním a jasným postojom. Donald Trump je nečitateľný avanturista s pochybným hodnotovým nastavením a nebezpečnou rétorikou. Jeho zvolenie za prezidenta považujem za potenciálnu hrozbu pre bezpečnosť a stabilitu celého sveta.

Boris Kollár, predseda Sme rodina

Mne je sympatický Trump. Vychádza z podnikateľského prostredia, celý život bol v biznise a ja si myslím, že aj krajinu treba riadiť manažérsky, nielen politicky. Dokazujú to napríklad sankcie voči Rusku, za ktorými je možno nejaký vyšší cieľ. Aj pre mňa je Krym lúpež, tak isto ako Kosovo, no sankcie nevyriešili nič, a v konečnom dôsledku na ne doplácajú len naši ľudia. Biznismen sa veľakrát vie dohodnúť aj s nepriateľom, lebo sa pozerá na biznis, a nielen na politiku. Preto Trump.

Milan Krajniak, poslanec Sme rodina

Výsledok amerických volieb by ma potešil vtedy, ak by vyhral Trumpov viceprezidentský kandidát Mike Pence. Hillary Clintonová je pre mňa nedôveryhodná predstaviteľka skorumpovaných politických elít. Trumpove názory na zahraničnú politiku zase ignorujú záujmy strednej Európy. Ak by som musel voliť, hodil by som to Trumpovi a na lístok dopísal „kvôli Mikovi Penceovi“, tak ako sa to chystajú urobiť viacerí americkí konzervatívci.

Miroslav Beblavý, nezaradený poslanec

Z nezvolenia Donalda Trumpa budem mať pocit úľavy, lebo túto kombináciu Viktora Orbána, Borisa Kollára a Borata neprajem nikomu. Hillary Clintonová je na môj vkus príliš ohybná v slovách aj činoch, ale viem, čo sa od jej prezidentovania dá očakávať, a bude to pre Ameriku, svet aj Slovensko lepšie.

Je mi ľúto, že dvojročná kampaň nedokázala vyprodukovať kandidáta, ktorý by bol voliteľný bez väčšieho váhania.

Alojz Hlina, predseda KDH

Jednoznačnú preferenciu nemám, aj keď možno sympatickejší mi niekto je. Skôr ma to zaujíma z toho pohľadu, či sa budú prepisovať všetky knižky politického marketingu alebo nie. Americká zásada – vyzerá ako prezident, hovorí ako prezident – bola funkčná desiatky rokov a mám pocit, že všetky tie knihy, ktoré tu boli, budú musieť asi vyhádzať do mora, lebo nebudú platné. Keď už niekoho chcete počuť, mne by mal byť sympatickejší kandidát konzervatívnej strany, ale v tejto chvíli mám s tým trochu problém aj pre viacero okolností. Nechcem komentovať a hodnotiť podnikateľský príbeh, či to je príbeh à la Zuckenberg alebo à la Bašternák. Ale paradoxne skôr mi je sympatickejší kandidát, ktorý by mi nemal byť sympatický. Chcem sa však radšej sústrediť na naše voľby.

Richard Rybníček, primátor Trenčína, predseda novej strany TOSKA

Výsledok amerických volieb ma môže trochu upokojiť, ale určite nie potešiť. Snáď vyhrá Clintonová, lebo nie je nič horšie, ako keď kandidát konzervatívnej strany je absolútne nevypočítateľný.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Donald Trump

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie