Denník N

Gašpar o sídle staviteľa Bonaparte: Je to nedôveryhodné

Zdroj – Google Maps
Zdroj – Google Maps

Policajný prezident hovorí, že vyšetrovatelia majú dokumenty o firme Real Forum Invest. Nevie, či všetky.

Policajný prezident Tibor Gašpar nevie, či presťahovanie firmy Real Forum Invest, ktorá stavala luxusnú bytovku Bonaparte, do domčeka v Jastrabích Kračanoch, v ktorom býva 87-ročný dôchodca, sťaží vyšetrovanie polície. V čase stavania bytovky, v ktorej dnes býva premiér Robert Fico, vlastnil firmu Real Forum Invest Ladislav Bašternák. 

„Neviem povedať, či sú všetky stopy zadovážené v takom rozsahu, ako je potrebné na rozhodnutie. Majú podklady, keby nemali, nebolo by vydané uznesenie o začatí stíhania vo veci,“ povedal Gašpar. Firma sa podľa policajného prezidenta nepremenovala na firmu Fulkrum, v skutočnosti sa zlúčili dve firmy dohromady.

Polícia začala stíhanie vo veci 10. októbra na základe trestného oznámenia poslanca SaS Jozefa Rajtára z mája. Následne sa vo firme zmenil konateľ – stal sa ním maďarský občan, čo môže sťažiť pátranie po účtovníctve.

Gašpar hovorí, že nemôže povedať popis skutku, pre ktorý sa vyšetrovanie vedie. Polícia spolupracuje aj s daňovými úradmi a požiadala ich o výsledky kontrol, ktoré vo firmách kedysi robili. 

Foto N - Monika Tódová
Minister vnútra Robert Kaliňák a Tibor Gašpar dnes prišli do parlamentu na výbor o kauze Gorila. Foto N – Monika Tódová

„Určite sa snažia, aby mali všetky veci potrebné na rozhodnutie.“ Policajný prezident hovorí, že firma, ktorá má takéto sídlo, je nedôveryhodná. „Často sa používa pojem schránková, garážová firma. Spoločnosti, ktoré fungujú v kaviarňach obchodných centier cez internet s niečím, čo sa neskladuje, sú všetky garážové?“ pýta sa Gašpar. V tomto prípade išlo o sťahovanie z malej obce na Považí do dedinky neďaleko Dunajskej Stredy.

„Využívame všetky inštitúty medzinárodnej spolupráce, máme policajných prezidentov, bilaterálne kontakty, určite sa budú snažiť zistiť všetky skutočnosti,“ dodal Gašpar.

Bašternák sa firmy zbavil už v roku 2013, keď ju podľa jeho slov predal a firma sa presťahovala do obce Krivoklát na Považí na adresu, kde skončila aj iná firma spojená s Bašternákovými transakciami nazvaná Rent and Wash. Tá sa stala známa tým, že v marci 2012 predala sedem bytov za 12 miliónov eur inej firme Ladislava Bašternáka. Ten si ako kupujúci vyžiadal od štátu vratku DPH. Terajšie sídlo firmy v Jastrabích Kračanoch je v dražbe. Vyvolávacia cena je 15-tisíc eur.

Rajtár si všimol podozrivé účtovníctvo firmy, keď sa ako poslanec finančného výboru oboznámil s vratkami, ktoré štát vyplatil Ladislavovi Bašternákovi. Bola medzi nimi aj vratka 3,6 milióna eur pre Real Forum Invest. Rajtár má na základe účtovníctva podozrenie, že firma krátila dane.

Robert Fico sídlo firmy, ktorá postavila byt, v ktorom býva, nechce komentovať. „To, že sa aj táto vec začala vyšetrovať, len potvrdzuje, že polícia má voľné ruky. Predseda vlády už verejne avizoval, že si svoju bytovú otázku začal riešiť. Ak by sa potvrdila trestná činnosť, celý proces to len urýchli,“ napísal tlačový odbor.

Priame prepojenie s Bašternákom má aj minister vnútra Robert Kaliňák, ktorého podriadení prípad vyšetrujú. Kaliňák od Bašternáka kúpil podiel v realitnej firme B. A. Haus, ktorá vlastní viaceré luxusné nehnuteľnosti v Bratislave.

Kaliňák obchod priznal až po tom, čo unikli údaje o pohyboch na jeho bankovom účte; státisíce Kaliňákovi na účet prišli práve od firmy B. A. Haus. Dovtedy tvrdil, že s Bašternákom nemá nič spoločné. Kaliňák doteraz neukázal doklady o kúpe. Podozrivá je kúpna cena. Kaliňák totiž platil menej, ako je odhadovaná hodnota nehnuteľností, a navyše dostal hotovosť ako „splátku pôžičky“.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie