Denník N

Proti Milošovi Zemanovi sa vzbúrili umelci aj bývalí disidenti (+video)

Aktualizované 22:10. – Český prezident zažil hromadnú vlnu odporu tamojších elít. Rozbehol ju herec Jan Kraus, ktorý do svojej relácie pozval hercov, bývalých disidentov a aktérov Novembra 1989. Zemanovi posielali tvrdé odkazy.

Verejná kritika českého prezidenta Miloša Zemana sa po škandále okolo štátneho vyznamenania Jiřího Bradyho – strýka ministra kultúry Daniela Hermana – dostala na novú úroveň. Proti Zemanovi, ktorý podmieňoval Bradyho vyznamenanie tým, že sa Herman nestretne s dalajlámom, sa verejne vzbúrili herci a bývalí kritici komunistického režimu.

Herman sa s dalajlámom stretol. Brady, ktorý prešiel dvoma koncentračnými tábormi, nakoniec od prezidenta vyznamenanie nedostane a už ho aj sám odmieta.

Video televíznej vzbury v relácii Show Jana Krausa má okrem silného odkazu prezidentovi aj ďalší rozmer – Česko teraz čaká, či reláciu odvysiela TV Prima, ktorá sa zľakla licenčnej rady.

České osobnosti na úvod Show Jana Krausa, ktorú v stredu TV Prima neodvysielala, posielali Milošovi Zemanovi odkazy k štátnemu sviatku.

Bývalý chartista a neskorší minister vnútra Jan Ruml v relácii, ktorá sa dostala na internet, vyzval, aby poslanci a senátori odhlasovali, že prezident zo závažných dôvodov nie je schopný vykonávať svoju funkciu. Kým by o schopnosti Zemana rozhodoval Ústavný súd, krajina by mala od neho podľa Rumla chvíľu pokoj.

Herečka a niekdajšia chartistka Táňa Fischerová hovorila o pokuse urobiť z Česka guberniu Číny a o Zemanovi ako o gubernátorovi.

„Našu krajinu si ukradnúť nedáme, ani tým monštrom na hrade, ani tým pánom zo Slovenska,“ hovorila v narážke na ministra financií Andreja Babiša, ktorý pochádza zo Slovenska, herečka a signatárka charty Barbora Štěpánová.

Do televízneho protestu proti prezidentovi sa zapojil aj bývalý disident Michael Kocáb, bývalý šéf kancelárie Václava Havla Michael Žantovský, dokumentaristka Helena Třeštíková, herci Jan Mádl a Anna Polívková, speváci Anna K a Dan Bárta.

„Miloš Zeman vo svojej predvolebnej kampani sľúbil, že bude stmeľovať spoločnosť, a zdá sa, že sa mu to nakoniec aj podarí – že ju stmelí proti sebe. Lebo podľa všetkého aj tí, ktorí mu jeho predvolebné sľuby uverili, sa od neho začínajú pomaly odvracať, pretože sa už strápňuje aj pred nimi,“ povedal spevák Dan Bárta.

Pred kameru ku Krausovi prišli spolu zhruba tri desiatky osobností a do tohtotýždňovej relácie pozval aj Bradyho a Hermana.

Program  sa mal vysielať v stredu večer v pravidelnom čase na TV Prima. Na poslednú chvíľu však zmenila program – zaradila do vysielania reprízu staršej časti.

Kraus sa k téme vyjadril na videu, v ktorom dúfa, že Prima program predsa v neupravenej forma odvysiela. Stanica „stopku“ podľa herca vysvetľuje obavami zo sankcií od licenčnej rady, ktorá by jej mohla vyčítať nevyváženosť, keďže v nej chýbali názory podporujúce Zemana.

Prima nakoniec talkshow Jana Krausa vo štvrtok odvysielala. V titulkoch uvádzala, že neodvysielanie bolo spôsobené neskorým dodaním programu. Jan Kraus na Facebooku popísal celý harmonogram preberania programu.

Echo24 upozornilo, že z relácie bola vystrihnutá kritika Andreja Babiša.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie