Denník N

Kaliňák novinárom po výbore o Gorile: Vzbudzujete očakávania, ktoré súdy nepotvrdia, zavádzate

Foto – TASR
Foto – TASR

Minister vnútra hovorí, že policajný vyšetrovateľ nemá na rokovaní parlamentného výboru čo robiť. Ak chce niečo povedať, môže to podľa neho urobiť inde a môže sa tým zaoberať aj inšpekcia.

Najväčším dôvodom, prečo ľudia nedôverujú polícii, sú podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka novinári. Vyhlásil to po rokovaní výboru o kauze Gorila, ktorý vládna koalícia utajila a odmietla naň pozvať šéfa tímu Gorila, vyšetrovateľa Mareka Gajdoša. Tomu Kaliňák len oznámil, že nikam nepôjde.

Novinári podľa Kaliňáka vzbudzujú očakávania, ktoré sa na súde nenapĺňajú, „veci, ktoré sú legálne, označujete za nelegálne“. Novinári si podľa Kaliňáka vymýšľajú, zavádzajú. „Vy ste sudcovia a kati zároveň, rozhodujete a všetkých odsudzujete, bez dôkazov, vymyslené veci, spytujte si svedomie,“ povedal. 

Kaliňák prišiel na výbor s policajným prezidentom Tiborom Gašparom, ktorý vyhlásil, že ho špeciálny prokurátor Dušan Kováčik, ktorý kauzu dozoruje, poveril tým, o čom môže informovať.

„Nikdy na výbor nechodia policajti alebo vyšetrovatelia. Jednak výbory pozývajú hlavne predstaviteľov štátnych orgánov, jednak je pán Gajdoš viazaný mlčanlivosťou a takúto žiadosť, aby mohol byť zbavený mlčanlivosti, môže doručiť len súd,“ tvrdil Kaliňák o Gajdošovi, ktorého opozícia tiež chcela počuť na výbore.

Video: Kaliňák zastavil šéfa tímu Gorila (autorka: Martina Koník)

Gajdoš podľa neho bude môcť rozprávať, keď bude chcieť, ale nie na výbore. A kde teda? „Netuším v tejto chvíli, aké sú procesné procesy,“ vyhlásil minister. Ak by išlo o marenie spravodlivosti, môže to podľa Kaliňáka šetriť inšpekcia.

Kaliňák a Gašpar: Nemyslel nás, keď hovoril o vplyve na jeho prácu

Gajdoš vyhlásil, že po sedemnástich rokoch odchádza do civilu, lebo „podmienky, v ktorých som sa vzhľadom na prístup viacerých osôb majúcich vplyv na moju prácu a nepriamo aj na jej výsledky ocitol, sú z dlhodobého hľadiska mnou subjektívne netolerovateľné“.

Kaliňák s Gašparom sú spokojní, že tými osobami majúcimi vplyv na Gajdoša nemyslel ich ani nikoho z polície.

Gajdoš mal spory hlavne s dozorovým prokurátorom Dušanom Kováčikom, ktorý mu odmietal schváliť viaceré úkony a zakázal mu aj narábať so spismi.

„Takéto veci sú súčasťou policajného života,“ hovorí Kaliňák, ktorý dôveruje Kováčikovi. „Žiadny názor nemám. Špeciálny prokurátor je šéf, je pánom trestného konania, on túto zodpovednosť nesie, ako poslanec som zaňho hlasoval a myslím, že vždy mal pred očami najmä zákonnosť.“

Nemala by prípad preskúmať generálna prokuratúra? „Ja si nič nemyslím,“ povedal Kaliňák.

Gašpar si však myslí, že kauza u generálnej prokuratúry skončí.

Polícia vo veci stále nevypočula ani premiéra Roberta Fica, ktorý bol podľa Gorily tiež v byte na Vazovovej ulici a ktorého tajomník sa údajne v byte stretával so šéfom Penty Jaroslavom Haščákom a dohodoval aj peniaze pre Smer.

„Nemyslím si, že by toto súviselo s trestným konaním. Neviem o tom, že by tam bolo podozrenie z trestnej činnosti,“ vyhlásil Kaliňák.

Gašpar berie späť slová o úteku pred zodpovednosťou

Gašpar hovorí, že vo veci bolo vedených 23 trestných stíhaní a šesť je ešte otvorených. Zobral späť svoje vyjadrenie o Gajdošovi, že uteká pred zodpovednosťou.

„Mal som s ním konštruktívny dvojhodinový rozhovor, vysvetlili sme si naše dve konfrontačné vety. Jeho základný problém je v rôznom pohľade na postup vo vyšetrovaní v porovnaní s pohľadom dozorového prokurátora.“ Gašpar hovorí, že Gajdoš mal pridelené ako vyšetrovateľ dve veci a sú už vo finále. On sám si bude môcť vybrať, kto z tímu to zaňho dotiahne. „Nie je dôvod na vyjadrenie, že pred niečím uteká,“ povedal Gašpar.

Na otázku, či Gajdošovi poďakuje za prácu, ako to už na tlačovej besede urobil Ľubomír Galko z SaS, Gašpar povedal, že Gajdoš dostane odchodovú odmenu. „Nerobím to každému policajtovi, ale vzhľadom na to, že už komunikujeme, tak mu určite poďakujem,“ povedal Gašpar.

Nepovedal, kto má pravdu v spore Gajdoš – Kováčik. „Mám na to svoj názor, ktorý nebudem verejne prezentovať. Je bežné, aj ja som sa stretol s tým, že bol rôzny právny názor; bohužiaľ, musíme rešpektovať to, čo povie prokurátor. V minulosti existoval inštitút námietky, tento tam nie je. Oslabila sa aj pozícia vyšetrovateľa,“ hovorí Gašpar.

Odkaz na Radičovú

Gašpar hovorí, že po skončení vyšetrovania chcú povedať, ako preverili každú vetu v spise. Je teda Gorila pravdivá? „Premiérka jasne povedala, že z jej pohľadu ide skôr o beletriu a spravodajské hry než o realitu. Počkajme si na záverečné rozhodnutie vyšetrovateľov a potom to komentujme,“ narážal na vyjadrenie Ivety Radičovej.

Opozícia bola z Kaliňáka a Gašpara rozčarovaná. „Ja mám pocit, že sa mi sníva, keď pán minister povedal, že pán Gajdoš nemôže prísť, ale že sa ho máte pýtať vy novinári,“ povedal poslanec OĽaNO Richard Vašečka. „Bolo by veľmi žiaduce, aby po vyjadreniach pána ministra a policajného prezidenta hovoril pán Gajdoš,“ myslí si. 

Parlament vo štvrtok rokovanie prerušil, pokračovať bude v piatok o 10:00. Opozícia chce zvolať ďalší výbor, na ktorý chce znovu pozvať Gajdoša.

Video: Minister a prezident po rokovaní výboru

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Gorila

Slovensko

Teraz najčítanejšie