Denník N

Desať prípadov hanby prezidenta Zemana

Viróza alebo alkohol? Zeman urobil z odomykania korunovačných klenotov hit sociálnych sietí. Reprofoto – YouTube/Česká televize
Viróza alebo alkohol? Zeman urobil z odomykania korunovačných klenotov hit sociálnych sietí. Reprofoto – YouTube/Česká televize

Potáca sa pri slávnostnej udalosti, ponižuje ženu, ktorá s ním nesúhlasí, reční o novinových článkoch, ktoré nik okrem neho nevidel, nadáva v Českom rozhlase, líška sa Číňanom, spochybňuje amerického veľvyslanca, jazdí na konferencie Putinovho kamaráta. To sú len niektoré z prípadov Miloša Zemana, ktorého v deň výročia vzniku Československa čaká ďalšia skúška.

Prezidenta Miloša Zemana čaká v piatok deň pravdy. Novinári aj množstvo Čechov bude zvedavých, koľko z pozvaných hostí príde v deň 98. výročia vzniku Československa na večernú ceremóniu na Pražský hrad.

Krátko pred štátnym sviatkom dostihla Zemana aféra s (ne)vyznamenaním 88-ročného Jiřího Bradyho, ktorý prežil počas druhej svetovej vojny koncentračné tábory v Terezíne a Osvienčime. Škandál sa spustil po tom, ako minister kultúry Daniel Herman verejne povedal, že mu prezident pred svedkami avizoval, že ak nezruší svoje stretnutie s dalajlámom, neudelí jeho strýkovi – Jiřímu Bradymu – štátne vyznamenanie.

Účasť na ceremónii už odvolali viacerí ministri, niektorí cirkevní hodnostári či rektori českých univerzít.

Nielen „pražská kaviareň“, ako svojich oponentov označuje Zeman, teraz zažíva pocity hanby zo svojho prezidenta. A to už pritom Praha a celé Česko so Zemanom toho zažili za štyri roky dosť.

1. Viróza pri klenotoch

Prvý trápny moment prišiel už niekoľko týždňov po Zemanovom zvolení v roku 2013. Vystavenie korunovačných klenotov je slávnosť porovnateľná so sviatkom vzniku republiky.

Podľa tradície sa musí pri tejto príležitosti zísť sedem mužov a žien, ktorí majú kľúč ku klenotom uloženým v Katedrále svätého Víta. Do „zostavy“ patrí napríklad arcibiskup pražský, primátor, predsedovia parlamentných komôr a, samozrejme, prezident.

V máji 2013 sa však Zeman pred slávnostnou udalosťou musel zúčastniť na recepcii na ruskej ambasáde. Z nej sa prezident dotackal na Hradčany ku klenotom viditeľne indisponovaný.

Video: Prezident a korunovačné klenoty

Prezidentská kancelária tvrdila, že mal „ľahkú virózu“, ktorá bola dôsledkom náročného pracovného programu. Väčšina ľudí, ktorá videla televízne zábery, zrejme skôr uverila tomu, že prezident bol taký opitý, že sotva stál na nohách.

Najpamätnejší komentár ponúkol vtedajší minister financií Miroslav Kalousek: „Počul som, že ku korunovačným klenotom – korune, žezlu a jablku – takmer pribudla šabľa.“

2. Viete, čo je to pussy?

Zemanovo vystupovanie na verejnosti je špecifické. Rád cituje prvého prezidenta Masaryka, no zároveň sa snaží čo najviac priblížiť k bežnému voličovi.

Po svojom nástupe obnovil tradíciu pravidelných rozhlasových príhovorov Hovory z Lán, ktorú založil práve Masaryk a v ktorej neskôr pokračoval Havel. Slovník bol už tentoraz zemito zemanovský.

V novembri 2014 sa v Hovoroch zamýšľal nad pomermi v súčasnom Rusku, ktoré sú podľa neho iné, ako ich opisujú správy v médiách. Ako príklad spomenul ženskú punkovú skupinu Pussy Riot, ktorej členky poslali v Rusku do väzenia po neohlásenom provokatívnom vystúpení v pravoslávnom chráme zverejnenom neskôr na webe.

Zeman dal jasne najavo, že ich nepovažuje za hrdinky. „Viete, čo je to ‚pasy‘ v angličtine?“ spýtal sa moderátora s narážkou na názov skupiny. „Myslím, že sa to vyslovuje ‚pusy‘,“ opravil ho moderátor.

„K*nda,“ pokračoval prezident, „takže, s prepáčením, v textoch tejto skupiny je ‚k*nda sem, k*nda tam‘.“

Video: Posledné Zemanove hovory v Českom rozhlase

Prezident však s vulgarizmami v ten deň neskončil. „Musím kritizovať vládu, pretože podľahla pánovi Kalouskovi a sk*rvila služobný zákon.“

K vulgarizmom ešte povedal, že ho inšpiroval jeho súper z prezidentskej voľby Karel Schwarzenberg, ktorý „v každej druhej vete hovorí ‚hovno‘.“

To bolo na vedenie verejnoprávneho Českého rozhlasu príliš. Rozhodlo, že prezidentove príhovory už bude vysielať zo záznamu. Zeman to odmietol a na vysielaní ďalších častí sa dohodol so súkromnou stanicou Frekvence 1.

3. Návštevy ruského priateľa

Zeman po zvolení nechal na Pražskom hrade vyvesiť vlajku EÚ. Zdalo sa, že po euroskeptickom Václavovi Klausovi nastupuje proeurópsky prezident. Ak však príde reč na Rusko, Zeman sa mení na jedného z najznámejších Putinových zástancov.

Ako jeden z mála vrcholných politikov EÚ sa vlani zúčastnil na veľkolepých oslavách konca druhej svetovej vojny v Moskve. Spomedzi štátnikov z Únie ho sprevádzal len slovenský premiér Robert Fico a premiér Cypru Nikos Anastasiades.

Ešte osamotenejší bol pri pravidelných návštevách konferencie Dialóg civilizácií, ktoré na ostrove Rodos organizuje Vladimir Jakunin – jeden z najbližších spolupracovníkov Putina, bývalý šéf ruských železníc a muž, ktorého USA zaradili na sankčný zoznam.

Keď na konferencii vystúpil v septembri 2014, poslucháčom v ruštine hovoril, že je za zrušenie ekonomických sankcií, a konflikt na Ukrajine označil za „chrípku“.

Video: Jakuninov hosť v roku 2014 kritizuje sankcie

Tento rok v septembri si výlet zopakoval. Jeho kancelária pôvodne oznámila, že na konferenciu poletí hlavne preto, že účasť prisľúbil aj Fico a maďarský premiér Viktor Orbán.

Obaja premiéri však nakoniec v čase konferencie leteli do Izraela na pohreb Šimona Peresa. Prezident Zeman, ktorý sa označuje za veľkého priateľa Izraela a často tak aj hovorí, dal prednosť Jakuninovej konferencii.

4. Prekáračky s americkým veľvyslancom

Zemanove ruské výlety si všimla aj americká ambasáda v Prahe. Keď prezident vlani oznámil, že poletí na oslavy konca vojny do Moskvy, veľvyslanec Andrews Schapiro to označil za nešťastné.

„Možno bude jediným vedúcim predstaviteľom štátu EÚ, ktorý bude sledovať vojenský pochod, keď tá armáda vlastne destabilizuje jeden zo štátov susediacich s EÚ. Tá symbolika bude trochu prekérna,“ povedal Schapiro v televíznom rozhovore.

V tom čase sa ešte nevedelo, či Zeman príde aj na vojenskú prehliadku, čo sa nakoniec nestalo. Českého prezidenta tieto slová rozčúlili a veľvyslancovi odkázal, že „dvere na hrad má zatvorené“. „Neviem si predstaviť, že by český veľvyslanec radil americkému prezidentovi, kam má cestovať,“ vysvetlil Zeman.

andrew_h-_schapiro
Obamov spolužiak Andrew Schapiro je Zemanov „obľúbený“ veľvyslanec v Prahe. Foto – Wikipédia

Prezidentovu reakciu kritizovali viacerí politici vrátane šéfa poslaneckej snemovne Jana Hamáčka. „Pokladám to za neadekvátne,“ vyhlásil.

Obdivne sa o Zemanovi vyjadril ruský minister zahraničia Sergej Lavrov. „Zeman je jednoducho človek, ktorý má vlastnú dôstojnosť a vlastnú hrdosť. Nie všetci sú, žiaľ, takí,“ povedal.

Zeman sa znovu do Schapira pustil aj toto leto. V rozhovore pre Parlamentní listy ho nepriamo označil za človeka namočeného do korupcie – keďže k postu veľvyslanca mu pomohlo, že podporil kampaň Baracka Obamu.

„Pokiaľ je nejaký sponzor odmenený veľvyslaneckým postom, môžeme to považovať za korupciu. Takže je možné vysloviť hypotézu, že aj pán Schapiro je zapletený do istého druhu korupcie,“ dôvodil Zeman.

Schapiro odpovedal, že všetci americkí veľvyslanci v Prahe v posledných rokoch boli blízki americkému prezidentovi – on sám sa s Obamom pozná ešte z čias štúdií.

„Možno by som sa mal cítiť potešený tým, že o mne pán prezident Zeman toľko premýšľa a že ma stále spomína vo svojich rozhovoroch. Nie som si však vôbec istý, prečo sa to deje,“ dodal Schapiro.

5. Český krtko v Číne

Do Číny dnes lieta takmer každý politik a väčšina štátov tam chce mať dobré obchodné vzťahy. Miloš Zeman sa rozhodol robiť aj „nadprácu“. Na jeseň 2014 zamieril na oficiálnu návštevu Pekingu a poskytol aj rozhovor čínskej štátnej televízií.

„Nepoučujeme o tržnom hospodárstve ani o ľudských právach. Naopak, snažíme sa učiť. A ja som v Číne, aby som sa učil, ako zvýšiť ekonomický rast a ako stabilizovať spoločnosť,“ vyhlásil.

Zvlášť slová o „stabilizovaní spoločnosti“ na čínsky spôsob vyvolali rozruch – v kontexte popráv, absolútnej kontroly nad médiami, čiastočnej cenzúry internetu alebo masakra na Námestí nebeského pokoja v roku 1989.

Video: Prišli sme sa učiť, ako stabilizovať spoločnosť

Na jar tohto roka do Prahy dorazil čínsky prezident Si Ťin-pching a Zeman poskytol čínskej televízii ďalší rozhovor. Tentoraz kritizoval predošlé české vlády za ich odmeranú politiku voči Pekingu.

„Bývalá vláda podliehala tlaku USA a Európskej únie. Teraz sme znovu nezávislá krajina a formulujeme svoju zahraničnú politiku, ktorá je založená na našich vlastných záujmoch,“ vysvetlil čínskym divákom.

Video: Družba pandy a krtka, ktorého Zeman doviezol do Číny

https://www.youtube.com/watch?v=yjZc536qCvg

Minulý týždeň Zeman pri príchode tibetského dalajlámu do Prahy s ďalšími troma najvyššími ústavnými činiteľmi vydal proaktívne stanovisko, v ktorom oznámili, že ak sa ktorýkoľvek politik stretne s dalajlámom, budú to považovať za nešťastné.

To už viacerí politici nevydržali. „Na mňa to vyhlásenie pôsobilo ako – prepáčte mi ten výraz – lezenie do zadku Číne,“ povedal podpredseda parlamentu Petr Gazdík (STAN), ktorý sa spolu s päťdesiatimi ďalšími poslancami s dalajlámom stretol.

6. Prezidentova úderka

Bezkonkurenčne najznámejším hovorcom v Česku je dnes Jiří Ovčáček. Bývalého redaktora denníka Právo a komunistických Haló novín zamestnal Zeman necelý rok po svojom nástupe.

Ovčáček sa odvtedy osmeľuje stále viac a ako štátny úradník nemá zábrany pustiť sa aj do členov vlády. O ministrovi pre ľudské práva Jiřím Dientsbierovi napríklad povedal, že mal prezývku „zúrivé šteňa“; ministrovi kultúry Hermanovi po schôdzke s dalajlámom odkázal, že by mal rezignovať.

Ovčáček je len jednou z pozoruhodných postáv, ktoré dnes tvoria Zemanov aparát. Prezidentov kancelár Vratislav Mynář zaujal doteraz hlavne tým, že mu Národný bezpečnostný úrad odmietol dať previerku.

Zeman pritom ešte v októbri 2013 povedal: „Bezpečnostná previerka je conditiou sine qua non (podmienkou, bez ktorej sa nezaobíde). Buď ju dostane, alebo nedostane a budem zháňať nového kancelára.“

Uplynuli tri roky, Mynář previerku nemá, ale kancelárom zostáva. Prezidentov hovorca dnes tvrdí, že ju kancelár vlastne nepotrebuje.

7. Za Peroutku exekúcia

V januári 2015, na výročie oslobodenia tábora Osvienčim, predniesol Zeman prejav o intelektuáloch, ktorí podľahli fascinácii nacizmom. Ako príklad si vybral Ferdinanda Peroutku, rešpektovaného medzivojnového novinára, neskôr redaktora rozhlasovej stanice Slobodná Európa.

„Jeden z najväčších českých novinárov Ferdinand Peroutka uverejnil v prestížnom časopise Přítomnost článok s titulkom Hitler je džentlmen. Ten istý novinár napísal po Mníchovskej dohode, že ak nemôžeme spievať s anjelmi, musíme vyť s vlkmi,“ povedal Zeman.

Peroutkovi potomkovia aj znalci jeho tvorby protestovali, že novinár nikdy nič také nenapísal. Naopak, nacisti Peroutku šesť rokov väznili v táboroch Dachau a Buchenwald.

2-32_peroutka
Novinár a spisovateľ Ferdinand Peroutka strávil šesť rokov v nacistických koncentračných táboroch, podľa Zemana však bol uchvátený nacizmom.

Zeman nikdy nedokázal, že Peroutka článok s titulkom Hitler je džentlmen napísal. Miesto toho, aby sa ospravedlnil, ďalej trval na tom, že článok existuje, a vyhlásil, že keďže má fotografickú pamäť, presne vie, že ho pri štúdiu článkov v Přítomnosti pred tridsiatimi rokmi videl na novinovej strane vľavo dole.

Peroutkova vnučka Terezie Kaslová sa rozhodla prezidenta zažalovať. „Očakávam, že aj prezident, ako iní ľudia, sa bude správať slušne. A keď povie nepravdu, že sa dokáže ospravedlniť,“ povedala.

Bizarné rozmery nabral spor, keď Zemanov hovorca Ovčáček vyhlásil, že bude článok hľadať vo voľnom čase. Popritom zverejňoval iné „dôkazy“ o tom, že Peroutka bol údajne fascinovaný nacizmom.

Video: Tomáš Hanák vyrobil scénku, ako mohla vzniknúť fáma o článku

Súd tento rok rozhodol, že sa má prezidentská kancelária Kaslovej ospravedlniť, Zeman to odmietol. Prezident trucuje dodnes a Peroutkova vnučka podala návrh na exekúciu prezidentskej kancelárie. Exekútor v pondelok prezidentskej kancelárii nariadil zaplatiť za nerešpektovanie rozsudku pokutu 100-tisíc korún. Ak to nespraví, hrozí, že prezidentovej kancelárii zastavia možnosť narábať s účtom.

8. Na pódiu vedľa islamofóba

Počas osláv 17. novembra 2014 zažil Zeman dramatické chvíle. Na pražskom Albertove, kde sa v novembri 1989 začala Nežná revolúcia, prišli proti prezidentovi protestovať stovky ľudí. Ukazovali mu červenú kartu, niekoľkí po ňom hodili vajíčka. „Nebojím sa vás tak, ako som sa nebál pred 25 rokmi,“ reagoval z pódia Zeman.

O rok neskôr prezidentská kancelária nenechala nič na náhodu. V čase Zemanovho vystúpenia si pražský Albertov rezervovala organizácia Blok proti islamu.

Pred pódiom už stáli len Zemanovi priaznivci a sprevádzal ho aj líder Bloku proti islamu Martin Konvička, ktorý sa preslávil výrokom, že by moslimov zomlel do „mäsokostnej múčky“.

crop-901814-konvicka-zeman
Prezident Miloš Zeman spieva štátnu hymnu vedľa Martina Konvičku. Reprofoto – Česká televize

„Miloš Zeman dnes prekročil všetky medze. Postavil sa na pódium s výkvetom súčasnej extrémistickej scény,“ komentoval to na Facebooku minister pre ľudské práva Jiří Dienstbier.

Konvička sa v lete tohto roka zviditeľnil tým, že na pražskom Staromestskom námestí zinscenoval na džípe fiktívny útok džihádistov. To už sa od neho dištancovali aj zemanovci – Ovčáček sľúbil, že Konvička už pri prezidentovi stáť nebude.

9. Osobný útok na kritičku

Miloš Zeman si napriek excesom udržiava vysokú mieru popularity. Dôverujú mu hlavne voliči z Moravy a menších miest. Prezident tieto regióny pravidelne navštevuje.

Na námestiach ho zvyčajne vítajú stovky ľudí; ak sa však medzi nich zamiešajú odporcovia, môže prísť prezidentov protiútok.

Vlani v júni v Havlíčkovom Brode čakala na Zemana miestna obyvateľka s nápisom „hnoj“. Keď sa blížil prezident k pódiu, kričala: „Hanba, hanba! Hanbím sa za svojho prezidenta.“

Následne ju odviedla polícia, aby „podala vysvetlenia“. Zeman to komentoval, že žena si zrejme len potrebovala vybiť frustráciu. „Dokážem pochopiť jej ľudskú situáciu. Keď sa človek rozvádza, potrebuje si nájsť nejaký odvodný kanál agresie,“ povedal Zeman, sám raz rozvedený.

Odkiaľ mal informácie o súkromí tejto ženy, nie je známe. Prezident tvrdil, že od miestneho hejtmana, ten to poprel.

Útok na ženu však ešte vyšpičkoval. „Keby som to povedal tvrdšie, v každom meste sa nájde minimálne jeden obecný blázon,“ vtipkoval prezident.

10. Metále pre kamarátov

Večer 28. októbra udeľuje prezident vyznamenania pestrej škále osobností: vedcom, športovcom, umelcom, vojnovým veteránom.

Miloš Zeman k tejto tradícií pridal ešte jednu: medzi ocenených sa pravidelne zaradí niekto, ku komu má blízko.

Vyznamenal tak už prednovembrového ministra pôdohospodárstva Miroslava Tomana, ktorý spolufinancoval Zemanovu kampaň, režiséra Filipa Renča, ktorý nakrútil Zemanov volebný klip, alebo svojho kamaráta, muzikanta a exposlanca ČSSD Františka Ringa Čecha.

„Len nevzdelaný idiot si myslí, že je to z kamarátstva. Musíte, chlapci, napísať, že ja som až do dneška napísal 1300 pesničiek. To – myslím, že okrem Karla Gotta – neurobil nikto,“ reagoval Ringo Čech.

Zeman a Fico sú dlhoroční kamaráti. Slovenský premiér vlani dostal i vysoké české vyznamenanie. Foto - TASR
Zeman a Fico sú dlhoroční kamaráti. Slovenský premiér predvlani dostal i vysoké české vyznamenanie. Foto – TASR

Pred dvoma rokmi Zeman vyznamenal aj slovenského premiéra Roberta Fica, ku ktorému mal blízko ešte pred návratom do politiky.

Svojej tradícii zostáva verný aj tento rok. Medzi vyznamenanými má byť jeho ďalší kamarát, spevák Daniel Hůlka.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Petr Pavel

Svet

Teraz najčítanejšie