Denník N

Polícia kauzu „náš človek Bašternák“ uzavrela s tým, že skutok sa nestal. Policajti si vraj len nerozumeli

Heslo Náš človek sa po jednej z káuz dostalo aj do parlamentu. Foto N – Vladimír Šimíček
Heslo Náš človek sa po jednej z káuz dostalo aj do parlamentu. Foto N – Vladimír Šimíček

Vyšetrovanie toho, či policajnú hliadku ovplyvňovali jej nadriadení po tom, čo Bašternák musel platiť pokutu za dopravný priestupok, uzavreli s tým, že išlo o nedorozumenie a nikto hliadku nenútil podnikateľa pustiť. Vraj iba zisťovali, ako to je, lebo sa občan Bašternák sťažoval, ale nepodarilo sa zistiť komu. Keď policajt povedal „náš človek“, tak len preto, lebo zle pochopil nadriadeného a myslel si, že hovorí o „informátorovi“.

Čítať uznesenie o zastavení trestného stíhania vo veci podozrenia zo zneužitia právomocí verejného činiteľa v kauze ovplyvňovania hliadky, ktorá riešila dopravný priestupok Ladislava Bašternáka z roku 2012, je ako sledovať seriál o policajtoch, ktorí nerozumejú jeden druhému.

Inšpekcia stíhanie zastavila na druhýkrát. Najprv sa vecou odmietla zaoberať v roku 2013 a prešetrenie udalosti, pri ktorej malo prísť k ovplyvňovaniu bežnej hliadky nadriadeným policajtom, odbila jednou výpoveďou svedka.

Po tom, čo bývalý poslanec Daniel Lipšic zverejnil tento rok v júni v parlamente úradný záznam veliteľa hliadky, ktorý popísal scénu s Bašternákom a ovplyvňovanie nadriadenými, sa začalo nové vyšetrovanie podnikateľa, ktorý sa medzičasom stal symbolom korupčných podozrení.

Tentokrát inšpekcia vypočula všetkých, aj Bašternáka s manželkou. Záver je, že k ovplyvňovaniu policajtov nedošlo, hoci jeden z nich to tak mohol pochopiť. Ale to len preto, lebo jeho nadriadený zle pochopil svojho nadriadeného, ktorý len chcel vedieť, ako sa rieši priestupok, lebo sa na to občan Bašternák sťažoval. Komu? To sa nepodarilo zistiť, ale na linku 158 určite nevolal.

Prečítajte si celé uznesenie, ktoré polícia sprístupnila Denníku N na základe infozákona

Uznesenie by projektnsk on Scribd

Čo tvrdí veliteľ hliadky

29. júna 2012 hliadka zastavila Bašternáka v Bratislave v luxusnom aute Bugatti Veyron. Obiehal cez plnú čiaru a nebol pripútaný. Chceli mu dať pokutu 150 eur, čo sa mu nepáčilo a niekomu zavolal. Členovi hliadky potom na miesto priestupku telefonoval nadriadený, aby mu povedal, že je to „náš človek“ a aby ho pustili. Člen hliadky to povedal veliteľovi hliadky, ktorý zase zavolal inému nadriadenému, povedal mu, čo sa stalo, a že on nikoho púšťať nebude. Tento nadriadený mu odvetil, že má pravdu a nech postupuje v súlade so zákonom.

Po tom, čo hliadka priestupok vybavila a Bašternák zaplatil 150 eur, prišli na centrálu, kde im nadriadený vynadal a povedal im, že mu pre túto udalosť už volal až nadriadený z prezídia.

Keď Lipšic v júni zverejnil úradný záznam veliteľa hliadky, minister vnútra Robert Kaliňák povedal, že má iný úradný záznam a tam sa o ovplyvňovaní nehovorí. Inšpekcia však neskôr priznala, že mala v rukách už aj záznam o ovplyvňovaní, ale po vypočutí jedného svedka prípad v roku 2013 odložila s tým, že nejde o trestný čin.

V roku 2016 sa po verejnom tlaku začalo nové vyšetrovanie. Čo ukázalo? Že policajti si vraj len nerozumeli.

Bugatti Veyron Ladislava Bašternáka. Foto – parkujemakodebil.sk
Bugatti Veyron Ladislava Bašternáka. Foto – parkujemakodebil.sk

Telefonoval som, ale myslel som to inak

Veliteľ hliadky v roku 2016 potvrdil verziu, ktorú spísal už v roku 2012 a odovzdal svojmu nadriadenému. Vypovedal rovnako, ako hovorí úradný záznam – zastavili Bašternáka a následne kolegovi zavolal nadriadený, aby ho pustili, že je to „náš človek“. Veliteľ hliadky povedal, že člen hliadky odmietol podpísať tento úradný záznam v tomto znení „preto, lebo sa bojí“.

Faktom je, že veliteľ hliadky odovzdal tento záznam až pol roka po skutku. Vyšetrovateľ predložil veliteľovi hliadky aj záznam „bez ovplyvňovania“, kde sú podpisy oboch policajtov. Veliteľ hliadky nevie, prečo je tam jeho podpis, ale v zázname podľa neho chýba časť o ovplyvňovaní.

Nasledoval výsluch člena hliadky. Aj ten teraz potvrdil, že mu na súkromný mobil volal nadriadený – zástupca riaditeľa obvodného oddelenia. Ten ich podľa neho neovplyvňoval, iba chcel informácie o prebiehajúcom riešení priestupku.

„Vzhľadom na to, že išlo o telefonát nadriadeného na jeho súkromný telefón, ako neskúsený policajt sa domnieval, že nadriadený chce, aby vodiča pustili.“ A tak to aj podal veliteľovi hliadky.

Člen hliadky povedal, že potom si ich ešte zavolal zástupca riaditeľa aj na centrále a spísali úradný záznam „bez ovplyvňovania“. Po pol roku vraj od neho vedúci hliadky chcel, aby podpísal záznam „s ovplyvňovaním“, ale odmietol to.

Nasledovala konfrontácia oboch policajtov, ktorá nič nové nepriniesla.

Tak si vyšetrovateľ zavolal zástupcu riaditeľa, ktorý sa policajtovi údajne ozval na mobil a ktorý už na polícii nepracuje. Ten povedal, že mu telefonoval riaditeľ Okresného riaditeľstva Bratislava III a chcel od neho informácie o prejednávanom priestupku, lebo sa na to sťažuje občan. Riaditeľ vraj chcel len informácie a nie, aby priestupok neriešili. Aj on, keď preto kontaktoval členov hliadky, vraj len pýtal informácie a žiadne pokyny, ako pri priestupku postupovať, nevydal.

Prečo však do telefónu členovi hliadky hovoril, že je to „náš človek“?

Povedal to údajne preto, lebo telefonát od nadriadeného pochopil tak, že „ide o informátora alebo o nejakú záujmovú osobu“.

Nasledoval výsluch okresného riaditeľa, ktorý je dnes riaditeľom odboru poriadkovej polície na prezídiu. Ten poprel všetko – zástupcovi riaditeľa vraj nikdy nevolal a meno Bašternák počul prvýkrát len nedávno.

Ladislav Bašternák - Foto N
Ladislav Bašternák. Foto – N

Bašternák: Už si nepamätám

Nasledovala konfrontácia riaditeľa so zástupcom riaditeľa – obaja zotrvali na svojich tvrdeniach. Zástupca vraví, že mu riaditeľ telefonoval, kým riaditeľ tvrdí, že mu netelefonoval.

Vyšetrovanie pokračovalo ďalej – výsluchom Ladislava Bašternáka. Pamätal si na to, ako ho zastavila hliadka a že najprv nechcel zaplatiť pokutu. Keď mu však policajti povedali, že mu zoberú vodičák, rozhodol sa zaplatiť.

„Počas prejednávania priestupku, čo trvalo asi pol hodiny, mal niekoľko telefonátov, pričom vzhľadom na to, že to už bolo dávno, si už nepamätá, či niekomu povedal, že ho práve rieši polícia, ale pripúšťa, že to mohol povedať manželke.“

Polícia si preto zavolala aj Tatianu Bašternákovú, ktorá poprela, že by niekomu telefonovala, aby Bašternákovi pomohol.

Ďalej si polícia zaobstarala príkaz sudcu a zistila, že z obvodného oddelenia naozaj niekto telefonoval členovi hliadky na súkromný mobil. Potom zistila, že žiadny občan sa v tom čase na linku 158 nesťažoval, že sa jeho priestupok zle prejednáva. Či niekomu volal riaditeľ zo svojej linky, sa nedá zistiť, lebo údaje sú dostupné len od roku 2013.

Zaobstarala si aj personálny spis veliteľa hliadky, z ktorého podľa inšpekcie vyplýva, že má problém s autoritami. „Napríklad neuposlúchol priamy pokyn nadriadeného 5-krát.“ Úradný záznam o ovplyvňovaní tiež podľa inšpekcie veliteľ hliadky odovzdal inšpekcii až po tom, čo voči nemu začal zástupca riaditeľa disciplinárne konanie. Preto inšpekcia neverí veliteľovi hliadky, ale verí jej členovi.

Podľa inšpekcie je irelevantné, kto komu telefonoval. Podstatné podľa nej je, že nedošlo k žiadnemu ovplyvňovaniu, Bašternák pokutu zaplatil a tento priestupok má aj riadne zapísaný v karte vodiča.

Zastavenie stíhania odobrila aj Okresná prokuratúra Bratislava III.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie