Denník N

Ako sa darilo Denníku N v treťom štvrťroku?

Dosiahli sme historicky najvyššie výnosy, udržali si stabilný počet predplatiteľov a rozšírili redakciu o skúsených novinárov.

Vážení podporovatelia Denníka N,

sú to už dva roky, odkedy veľká časť redakcie denníka SME dala výpoveď na protest proti vstupu Penty do novín a začal sa písať príbeh Denníka N. Aktuálne diskusie o vyšetrovaní Gorily či spravodajské hry Mariána Kočnera ukazujú, že otázka vplyvu oligarchov vo verejnom živote je dnes rovnako dôležitá ako kedykoľvek predtým.

Sme však radi, že Denník N nie je len o negatívnych veciach a konfrontácii. Aj vďaka vašej podpore sa nám v priebehu niekoľkých mesiacov podarilo vybudovať životaschopné nezávislé médium, ktoré dokáže nielen účinne kontrolovať verejnú moc, ale aj prinášať množstvo vlastných tém a inovácií.

Dovoľte, aby som vás v skratke oboznámil s tým, čo máme nové:

  • V treťom štvrťroku sme napriek letnému obdobiu dosiahli historicky najvyššie výnosy vo výške 376-tisíc eur. Bolo to zároveň prvýkrát, keď boli naše príjmy vyššie ako výdavky (pozitívny cash flow).
cash500
  • Udržali sme si stabilný počet 19-tisíc aktívnych predplatiteľov. Aspoň jedno predplatné malo u nás už vyše 40-tisíc z vás, počet registrovaných čitateľov stúpol za štvrťrok zo 66-tisíc na 82-tisíc.
  • Mesačný počet reálnych užívateľov stránky dennikn.sk dosiahol v septembri 685-tisíc RU, denná návštevnosť je v silné dni okolo 130-tisíc.
  • Predaj tlačeného denníka sa drží na úrovni okolo 3500 kusov denne.
  • V auguste sme vydali špeciálny 60-stranový magazín ku kauze Kaliňák/Bašternák, ktorý bol v predaji v stánkoch za 2,90 €. Sedemtisíc predplatiteľom sme časopis zaslali zdarma.
  • Od novembra nastupuje do Denníka N bývalý šéfredaktor SME a českého Respektu Martin M. Šimečka, ktorý bude u nás pôsobiť ako komentátor a editor. V redakčnej rade ho nahradí sociológ Michal Vašečka.
  • Do redakcie sa po materskej dovolenke vrátila Veronika Prušová. Čoraz častejšie píše aj Mária Benedikovičová.
  • Na Okresnom súde Bratislava III sme na prvom stupni uspeli v ďalšom spore so spoločnosťou Penta, dokopy už teda zamietol tri ich žaloby. Celkový počet žalôb Penty na nás sa však rozrástol o tri a máme s nimi teda celkovo deväť otvorených sporov.

Pri pohľade do Česka, Poľska či Maďarska vidno, že nezávislé médiá nie sú samozrejmosťou. V ére ruskej propagandy, celosvetového vzostupu populizmu a pokračujúceho rozkladu domácej politickej scény ich pritom Slovensko bezpodmienečne potrebuje.

Sme radi, že môžeme svojím dielom prispieť k rozvoju slobody slova a kritického myslenia u nás a vďaka podpore, ktorú sme medzi vami našli, nemusíme už dnes uvažovať len nad holým prežitím, ale môžeme plánovať aj ďalší rozvoj.

Všetko dobré a pokojné prežitie sviatkov.

Lukáš Fila
riaditeľ vydavateľstva Denníka N

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Hospodárenie Denníka N

Slovensko

Teraz najčítanejšie