Denník N

Daniari spúšťajú registráciu virtuálnych pokladníc (otázky a odpovede)

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Očakáva sa, že v marci o virtuálne pokladnice prejaví záujem asi 40-tisíc podnikateľov.

Lekári, hotelieri, taxikári a ďalší podnikatelia môžu od pondelka (2. marca) požiadať hociktorý daňový úrad o pridelenie kódu virtuálnej registračnej pokladnice. Môžu tak urobiť aj elektronicky.Virtuálne pokladnice budú fungovať na notebooku, mobile či tablete, treba si k tomu zaobstarať len tlačiareň.

Daniari umožňujú takúto registráciu v čase, keď sa začínajú podávať daňové priznania, no tvrdia, že skôr to nestihli doladiť tak, aby to bolo úplne funkčné.

Kto môže mať virtuálnu pokladnicu?

Každý, kto splní dve podmienky. Prvou je, že od apríla už bude povinný vydávať bločky za prijatú úhradu z registračných pokladníc, kým doteraz ich mohol vypisovať trebárs aj ručne. Sú to lekári, hotelieri, notári, taxikári a ďalší.

Druhou podmienkou je, že za mesiac neurobia viac ako tisíc takýchto transakcií. Inak si musia zabezpečiť klasickú registračnú pokladnicu. Daniari odhadujú, že v marci požiada o registráciu na virtuálnu registračnú pokladnicu asi 40-tisíc podnikateľov.

Ostatní podnikatelia môžu prejsť na virtuálnu pokladnicu od januára 2016. Pravdepodobne zostane podmienka, že len vtedy, keď nebudú mať viac ako tisíc bločkov mesačne. Šéf Finančnej správy František Imrecze pripúšťa, že časom sa táto hranica môže zvýšiť.

Koľko stojí virtuálna registračná pokladnica?

Je zadarmo. Netreba mať zmluvu ani so servisnou organizáciou. Treba len rátať s nákladom na zakúpenie tlačiarne. Napríklad mobilná tlačiareň stojí od 70 eur vyššie.

Čo ak padne internet?

V prípade technických problémov podnikateľ ručne vypíše špeciálny blok (takzvaný paragón) pre prípad výpadku internetového spojenia podľa pravidiel daniarov. Keď bude systém opäť funkčný, nahodí to do virtuálnej pokladnice.

Čo vidia daniari?

Každý bloček zaznamenaný cez virtuálnu pokladnicu. Daniari vidia bločky online. Kto raz na počítači, tablete či mobile bloček odklikne, nemôže už na ňom nič zmeniť. Všetky hotovostné transakcie budú daniari vidieť v takzvanom centrálnom registri všetkých bločkov. Výhodou pre podnikateľa je zase to, že nemusí robiť žiadne denné uzávierky.

Ako si občan overí pokladničný doklad?

Môže si zadarmo stiahnuť aplikáciu na overenie pokladničných dokladov z webstoru alebo androidstoru.

Koľko stojí daniarov nový systém pre virtuálne pokladnice? 

Nie je to známe. Šéf daniarov Imrecze povedal, že systém bol obstaraný vo výhradnom režime, čo znamená, že zmluva ako dokument je utajovaná.

Prečo vlastne štát vymyslel virtuálne pokladnice?

Najmä kvôli lekárom. Keď vláda odsúhlasila, že od apríla tohto roku budú aj lekári povinne vydávať bločky z registračných pokladníc, protestovali, že je to pre nich náklad navyše (klasická registračná pokladnica stojí asi 500 eur) a veľa času im zaberie servis pokladnice. Keďže časom majú byť všetky pokladnice online prepojené na daniarov, tie dnešné virtuálne sa berú za akýsi základ elektronizácie registračných pokladníc v budúcnosti.

Prečo majú mať lekári, taxikári, notári či hotelieri povinne registračné pokladnice?

Štát si myslí, že nepriznávajú každý príjem, dochádza tak k daňovým únikom. Myslí si, že po zavedení povinných registračných pokladníc si rozpočet štátu v tomto roku polepší odhadom o 50 miliónov eur.

Budú mať niekedy všetky pokladnice online pripojenie?

Áno. Od januára môžu výrobcovia predávať už len také. Podnikateľ si funkčnú registračnú pokladnicu nemusí hneď meniť za takú s online pripojením na internet. No ak raz doslúži, čo sa vo väčšine prípadov predpokladá o dva až štyri roky, tá nová už bude mať online pripojenie na internet.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie