Denník N

Danko chce trestať Matoviča za slová o futbale v koncentráku a kotlebovcov za rasistické reči

Predseda SNS Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič
Predseda SNS Andrej Danko. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda parlamentu podáva podnet na začatie disciplinárneho konania s Igorom Matovičom. Dôvodom je jeho tohtotýždňový výrok o rokovacom poriadku. Za rasistické reči chce trestať aj kotlebovcov.

Predseda Národnej rady Andrej Danko podáva návrh na začatie disciplinárneho konania s lídrom OĽaNO Igorom Matovičom, ale aj s poslancami Kotlebovej ĽSNS. Podľa Danka v parlamente hanobili národ.

Matovič tento týždeň pri rokovaní o novom rokovacom poriadku povedal: „Je to to isté, ako keby si v koncentračnom tábore povedali, že si zahrajú futbalový zápas Židia a dozorcovia. A zrazu tí dozorcovia povedia, že my sme dozorcovia, tak náš šéf koncentráku, ten bude rozhodcom. Je to presne taká istá zvrátenosť. My ako opoziční poslanci alebo ako opozícia ťaháme na tomto mieste za kratší povraz. Tak ako Židia v koncentráku. Prepáčte mi to prirovnanie, ale asi inak to nepochopíte. Tak ako Židia v koncentráku mali možno jediné právo dýchať vzduch, tak my ako opozícia máme jediné právo v tomto parlamente hovoriť.“

Video: Danko spojil Matoviča s fašistami, chce ich pokutovať
autorka: Martina Koník

Podľa Danka tým pošpinil pamiatku holokaustu. „Pýtam sa, čo si to pán Matovič dovoľuje? Ako môže život ľudí v koncentračných táboroch porovnávať so svojím životom poslanca? Vie vôbec, ako títo ľudia trpeli?“

Predseda parlamentu Matovičove slová v pléne prirovnal k perverznému vtipu a mal by sa podľa neho okamžite ospravedlniť všetkým Židom. „On trpí ako Žid? On je Žid? Vie, ako ľudia trpeli v koncentračnom tábore? Mal by okamžite nabehnúť do Múzea holokaustu v Seredi, tak ako som po voľbách hovoril, že by mal múzeum navštíviť každý.“

Matovič: Súdny človek spozná metaforu

Disciplinárne konanie s poslancom začína mandátový a imunitný výbor, ten môže poslanca vyzvať na ospravedlnenie a dať mu pokutu do výšky 1000 eur. Predsedom výboru je Richard Raši (Smer), väčšinu v ňom má koalícia.

Igor Matovič v reakcii na Andreja Danka povedal, že každému súdnemu človeku je z jeho výroku zrejmé, že jeho vyjadrenie bolo klasickou slovnou metaforou, ktorá ani náznakom nehanobila Židov a ani nezľahčovala ich utrpenie. Na Danka chce podať trestné oznámenie za krivé obvinenie.

„Metaforou som chcel poukázať na totalitný prístup Andreja Danka voči opozičnej menšine v Národnej rade. Dlhodobo a opakovane verejne odsudzujem spochybňovanie holokaustu poslancami ĽSNS, od Andreja Danka som to nezaregistroval ani raz. To však nebránilo Andrejovi Dankovi ma verejne krivo obviniť zo spáchania trestného činu hanobenia národa.“

Video: Nechcú, aby sme ukazovali Kaliňákove vily
autorka: Martina Koník

Matovič vraví, že sa chce dôrazne ohradiť voči Dankovej interpretácii, že si zo Židov robil žarty. „Ak mu osem mesiacov nevadilo, že sa na pôde Národnej rady poslancami ĽSNS spochybňoval holokaust, urážali sa Rómovia a moslimovia, tak dnes svojou reakciou potvrdil, že ma len potrebuje za každú cenu zdiskreditovať,“ povedal Matovič.

Líder OĽaNO Dankovi pripomenul, že v SNS vyrástol pri Jánovi Slotovi. „Andrej Danko dlhodobo robil pobočníka človeku, ktorý opakovane urážal Maďarov, Rómov či Židov. Nikdy sa voči tomu neohradil, len využíval výhody, ktoré mu spojenectvo so Slotom prinášalo. Najmä mnohomiliónový majetkový prospech z privatizácie a pochybných štátnych zákaziek.“

Danka podporil aj Béla Bugár. „Výroky poslancov jednej opozičnej strany podnecujúce nenávisť a neznášanlivosť voči konkrétnej skupine ľudí, či zneužitie najväčšej tragédie 20. storočia na porovnanie neporovnateľného, nemajú mať podľa nás miesto v krajine rešpektujúcej základné ľudské práva a slobody,“ povedal.

„Bohužiaľ, ukazuje sa, že šírenie nenávisti nie je doménou len jednej extrémistickej strany, ale aj iných opozičných poslancov. Je preto dôležité hľadať nástroje na to, aby takéto výroky znevažujúce celé skupiny ľudí v Národnej rade boli postihnuteľné a aby sa viac neopakovali.“

Kotlebovské reči o neslovanských črtách

K Bugárovi a Dankovi sa v piatok popoludní pridal aj premiér Robert Fico. „Popieranie a znevažovanie holokaustu považujem za neprijateľné,“ vyhlásil.

„Chcem ostro protestovať proti vyjadreniam niektorých opozičných politikov v parlamente, lebo hrubo urazili obete holokaustu. Nemôžem akceptovať toto grobianstvo a hulvátstvo. Nemôžem akceptovať, aby niekto štandardný demokratický súboj prirovnával k obdobiu holokaustu.“

Fico dodal, že Smer nebude mať problém podporiť iniciatívy, ktoré by mohli „podobné excesy opozičných politikov postihovať“. Zvažujú preto zaviesť výnimku z imunity poslancov na výroky týkajúce sa holokaustu, SNP „či iných historických pilierov, na ktorých stojí Slovenská republika“.

Danko chce okrem Matoviča začať disciplinárne konanie aj s kotlebovcami. Prekážajú mu napríklad ich slová, že v Izraeli je apartheid a štátny terorizmus. Vyslovil ich Milan Mazurek, známy z útoku na moslimskú rodinu v Bratislave.

Danko chcem okrem Mazurka stíhať ešte dvoch poslancov ĽSNS, väčšinou za slová z minulého týždňa. V tejto chvíli medzi nimi nie je predseda strany Marian Kotleba, ktorý včera pri diskusii o zákonoch proti neziskovým organizáciám hovoril o neslovanskom pôvode niektorých odborníkov a aktivistov.

Podľa Kotlebu „všetky tie zvláštne tváre“ spája „nielen výrazný protislovenský postoj, ale aj veľmi zaujímavý fyzický, neslovanský vzhľad“.

„Spomeniem tri mená, tri mená, určite vám to niečo povie. Mesežnikov, Samson, nie Simson, Samson a Gál. Vždy majú odpoveď na všetko. Vždy majú odpoveď na všetko a vždy dostávajú priestor, o ktorom sa nikomu inému nemôže ani snívať.“

Rečiam kotlebovcov vo štvrtok v pléne parlamentu vzdorovalo minimum poslancov, najusilovnejšie im oponoval Ondrej Dostál (klub SaS), ktorý inak pri ich prejavoch sálu parlamentu opúšťa. Zo Smeru sa do rozpravy neprihlásil nikto, i keď strana o boji proti extrémizmu hovorila aj na nedávnej programovej konferencii.

„My s kotlebovcami nedebatujeme, nereagujeme na nich a nepodporujeme ich návrhy, taký je náš postoj,“ vysvetlil mlčanie poslancov Smeru podpredseda parlamentu Martin Glváč (Smer).

Danko hovoril s Čižnárom o zmene imunity

Danko by chcel presadiť ústavnoprávnu zmenu, ktorej výsledkom by bola možnosť trestne stíhať aj poslancov za prejavy extrémizmu. Poslancov dnes chráni imunita vo vzťahu ku všetkým výrokom v parlamente. „Nebudem v Národnej rade trpieť prejavy extrémizmu.“ Sľúbil však, že sa to nebude týkať všetkých opozičných prejavov.

Výroky preberal aj s generálnym prokurátorom Jaromírom Čižnárom. „Vynasnažím sa v rámci spolupráce o to, aby poslanecká imunita neplatila na prejavy poslancov Národnej rady, ktoré budú trestnými činmi poškodzujúcimi ľudské práva a slobody. Nielen požívanie alkoholu musí byť pre poslancov trestné.“

S Čižnárom hovoril Danko údajne aj o tom, ako zabezpečiť, aby extrémne a rasistické strany v parlamente neboli. Medzi OĽaNO a ĽSNS nerozlišoval. „Musíme ich zastaviť. Či je to ĽSNS, alebo Matovič. Každý ma iné prejavy, ale dnes sa ich prejavy stretli.“

Danko povedal, že proti Matovičovi sa ozvala už aj židovská obec a on musel vopred upokojovať aj niektoré štáty, napríklad USA a Izrael.

„Igor Matovič si zrejme neuvedomuje, že Židom išlo o život. Futbal bolo to posledné, čo by si v koncentračnom tábore priali robiť. Takto zľahčovať holokaust je nielen neslušné, nemorálne, ale aj hlúpe,“ kritizoval Matovičove slová šéf Ústredného zväzu židovských a náboženských obcí Igor Rintel.

Výroky, ktoré chce Danko trestať

Stanislav Mizík (ĽSNS)
Pani ministerka (Žitňanská – pozn. red.) je v klube priateľov Izraela, teda štátu, ktorý vznikol terorom extrémistických skupín. (…) Pán Dostál nosí židovskú hviezdu toho istého štátu, ktorý predvádza extrémistickú politiku voči Palestínčanom a tým ich vháňa do osídel moslimských extrémistov.
(…)
Každý normálny Európan, kresťan či ateista, musí mať strach pred satansko-pedofilným dielom diabla, teda islamským náboženstvom.

Milan Mazurek (ĽSNS)
Pani ministerka (Žitňanská – pozn. red.) s vašou láskou k Izraelu! Nie je Izrael štátom, kde ešte stále legálne a reálne existuje apartheid? (…) Palestínec v Izraeli nie je rovnocenný k Židom. A pán Dostál, hovorili ste o konšpiračných teóriách a fašistickom zákone (pri) označovaní za zahraničného agenta. (ĽSNS tak chcela označovať neziskovky, ktoré získavajú príspevky zo zahraničia; návrh neprešiel. – pozn. red.) Potom vláda Spojených štátov amerických a vláda štátu Izrael, ktorý je vám tak blízky, sú fašistické a konšpiračné.

Natália Grausová (ĽSNS)
Inšpirovali sme sa legislatívou Spojených štátov, ktoré sú sponzormi vašich kolegov, extrémistických súdruhov, zahraničných agentov.

Igor Matovič (OĽaNO)
Je to to isté, ako keby si v koncentračnom tábore povedali, že si zahrajú futbalový zápas Židia a dozorcovia. A zrazu tí dozorcovia povedia, že my sme dozorcovia, tak náš šéf koncentráku, ten bude rozhodcom. Je to presne taká istá zvrátenosť. My ako opoziční poslanci alebo ako opozícia ťaháme na tomto mieste za kratší povraz. Tak ako Židia v koncentráku. (K návrhu nového rokovacieho poriadku – pozn. red.)

[Kúpte si knihu Kotleba. Odkiaľ prišiel a ako je možné, že sedí v parlamente od novinára Daniela Vraždu.]

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Marian Kotleba

Nový rokovací poriadok

Slovensko

Teraz najčítanejšie