Denník N

Gašpar podal trestné oznámenie, aby preverili, či bránili šéfovi tímu Gorila vyšetrovať

Robert Kaliňák oznámil Gajdošovi, že na výbor pred poslancov nepôjde. Foto – TASR
Robert Kaliňák oznámil Gajdošovi, že na výbor pred poslancov nepôjde. Foto – TASR

Most-Híd s opozíciou schválili uznesenie, že účasť šéfa vyšetrovacieho tímu Gorila pred parlamentným výborom posúdi ústavnoprávny výbor.

Policajný prezident Tibor Gašpar podal po výroku šéfa tímu Gorila Mareka Gajdoša trestné oznámenie pre podozrenie z marenia spravodlivosti.

„Prácu vyšetrovateľa som vždy mal a stále mám rád, avšak podmienky, v ktorých som sa vzhľadom na prístup viacerých osôb majúcich vplyv na moju prácu a nepriamo aj na jej výsledky ocitol, sú z dlhodobého hľadiska mnou subjektívne netolerovateľné,“ vyhlásil Gajdoš tento týždeň.

Gašpar chce, aby orgány činné v trestnom konaní zistili, kto sú „osoby majúce vplyv“ na Gajdošovu prácu a či mu v nej bránili a nedopustili sa pritom trestného činu.

„Podal som trestné oznámenie na neznámeho páchateľa, de facto ako keby aj sám na seba. Žiadal som, aby sa to preverilo v trestnoprávnej rovine,“ povedal policajný prezident po piatkovom rokovaní parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť o kauze Gorila.

Gajdoš mal konflikty najmä so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, ktorý nechcel urobiť viac úkonov, ktoré Gajdoš navrhoval.

Dušan Kováčik. foto N - Tomáš Benedikovič
Dušan Kováčik. Foto N – Tomáš Benedikovič

Opozícia žiadala na výbor predvolať aj Gajdoša, minister vnútra Robert Kaliňák však vyšetrovateľovi oznámil, že na výbor nepôjde.

„Nejde o moju vôľu, ale o to, ako sú postavené zákony, ktoré sú postavené úplne jasné,“ vysvetľoval toto rozhodnutie Kaliňák, podľa ktorého by Gajdoš účasťou na výbore porušil mlčanlivosť. Rovnaký názor na to má aj Gašpar.

Opozícia však vďaka dvom hlasom Mosta-Híd (Gábora Gála a Andreja Hrnčiara) presadila, aby sa k tomu, či Gajdoš môže prísť na výbor, vyjadril ústavnoprávny výbor.

„Mám názor, že by sem nemal prísť. Je to príslušník ozbrojeného zboru, je to iný režim ako u bežného občana,“ tvrdí policajný prezident.

Opozícia si myslí niečo iné. „Odchod šéfa tímu je niečo, čo jednoznačne patrí pred výbor,“ povedal Richard Vašečka z OĽaNO. Zvažoval aj zvolanie výboru, kde by boli iba Gajdoš a Kováčik. „Predseda Hrnko (SNS) však už avizoval, že pán Kováčik nepatrí pred náš výbor, ale pred ústavnoprávny, takže asi to budú blokovať,“ povedal Vašečka.

Poslanec Ľubomír Galko z SaS hovorí, že pokiaľ bude Robert Kaliňák ministrom vnútra, „tak sa ani my, ani verejnosť nedozvieme, či Robert Fico bol v tom byte a či Františkovi Határovi boli ponúknuté milióny“. Na mysli má návštevu predsedu Smeru v byte na Vazovovej, kde sa Jaroslav Haščák z Penty stretával podľa spisu Gorila s politikmi a so štátnymi manažérmi.

Kaliňák tvrdí, že kauzu nevyšetrila ani opozícia. Határa sa Kaliňák na Gorilu nikdy nepýtal. „Financovanie Smeru bolo preverované a žiadne peniaze Smer od skupiny Penta nedostal.“ Kaliňák hovorí, že Smer zrušil Pente jednu privatizáciu a druhej zabránil. „Všetko zásadné kroky proti záujmom skupiny Penta,“ dodal minister.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Gorila

Slovensko

Teraz najčítanejšie