Denník N

7 dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli

Chránená Antarktída, vzdelaní Pakistanci aj odvážne Islanďanky. Také boli dobré správy zo sveta. Na Slovensku obnovili rímsky vodopád v Betliari aj udelili štatút kúpeľov Červenému Kláštoru. A na záver pridávame menší bonus z New Yorku.

1. Island je najlepšou krajinou pre ženy

24. októbra 1975 prestali ženy na Islande na chvíľu pracovať a masovo vyšli do ulíc. Prvýkrát tak vyjadrili nesúhlas s rodovými rozdielmi. „Mala som desať a pamätám si to veľmi presne, stála som tam s mamou, ktorá za to bojovala,“ povedala Loa Thorhallsdottirová. „Stále cítim ten pocit davu a sily, ktorá tam bola. Hlavným posolstvom bolo, že ak ženy nepracujú, celá spoločnosť je paralyzovaná.“

Za tie roky sa toho veľa zmenilo a Island je v rodovej rovnosti príkladom pre ostatné krajiny. Islanďanky však stále zarábajú v priemere o 14 až 18 percent menej ako muži. Preto vyšli do ulíc aj tento rok. Žiadajú rovnaké platy, aké majú muži. Pravidelné demonštrácie 24. októbra sa možno skončia už o šesť rokov. Islandská vláda totiž sľúbila, že rozdiely v platoch zruší do roku 2022.

2. Pakistancom nestačilo vzdelávanie, zriadili si vlastné školy

Údolie Hunza leží na severe Pakistanu medzi najväčšími horami na svete – Hindúkuš a Karakorum. V tomto krásnom prostredí žijú najgramotnejší ľudia v celej krajine. Vláda neposkytovala deťom dostatok vzdelania, preto sa miestni spojili a v 80. rokoch založili vlastné školy.

„Spojili sme všetky sily, aby sme rozbehli miestne školy, ktorých študenti sa budú rovnať tým zo sveta,“ povedal Muhammad Ibrahim, vedúci miestnej komunity. Pakistan patrí medzi krajiny s najnižšou mierou gramotnosti vo svete – muži dosahujú 55 percent, ženy o trinásť percent menej. Gramotnosť ľudí v údolí Hunza však vďaka miestnym školám dosahuje rekordných 95 percent.

3. V Antarktíde vznikne najväčšia prírodná rezervácia

Antarktída bude najväčšou chránenou prírodnou rezerváciou na svete. Po piatich rokoch rokovania sa na tom zhodli členovia Komisie pre zachovanie živých morských zdrojov v Antarktíde, ktorú tvorí 24 štátov a EÚ. Chránená oblasť sa rozprestiera v okolí Rossovho mora až po východnú časť kontinentu a tvorí ju viac ako 1,55 milióna kilometrov štvorcových. Je domovom pre viac ako polovice populácie tučniakov a kosatiek, žijú tu aj vzácne morské vtáky.

„Som veľmi šťastný,“ uviedol Lewis Pugh z OSN, ktorý pracoval na dohode. „Rossovo more je jedným z najkrajších miest na Zemi. Je to jedna z našich posledných veľkých prírodných rezervácii. Je to splnený sen.“

Tučniaci v Antarktíde. Foto – Wikipedia
Tučniaci v Antarktíde. Foto – Wikipédia

4. Experimentom odnaučila ľudí fajčiť pred stanicou

Pred bratislavskou hlavnou stanicou bežne postávajú ľudia a fajčia. Mnohí tak robia aj na miestach, kde je to zakázané. Bývalej študentke Fakulty sociálnych a ekonomických vied v Bratislave Nikole Bobčíkovej sa podaril menší experiment a ľudí na týchto miestach odnaučila fajčiť. Využila na to poznatky z behaviorálnych vied.

„Pred oba vchody (východy) stanice sme umiestnili symboly a od nich vedúce stopy až po vyhradené miesto pre fajčiarov. Miesto sme vyznačili zelenou farbou, pričom rovnaký náter sme naniesli i na popolník a celý priestor sme ohraničili páskami. Do vyhradeného priestoru sme taktiež umiestnili znaky cigariet, aby fajčiarska zóna bola jednoznačne rozoznateľná,“ uvádza. Na základe tohto jednoduchého „postrčenia“ sa počet fajčiarov v zakázaných priestoroch znížil zo 16 na štyroch za hodinu, čo znamená, že situácia sa zlepšila o 74 percent.

https://www.youtube.com/watch?v=j0Wx1jChtmk&feature=youtu.be%20

5. V Betliari obnovili rímsky vodopád

Pri kaštieli Betliar sa rozprestiera najväčší historický park na Slovensku. Koncom 18. storočia ho založil gróf Leopold Andrássy. Dnes návštevníkov lákajú vzácne stromy aj historické stavby, ktoré sa v ňom ukrývajú. K jedinečnosti tohto miesta najnovšie prispieva aj rímsky vodopád, ktorý v roku 1823 navrhol Josef Bergmann.

Vodopád bol pravidelne ničený ľadom, ktorý na ňom zamŕzal a ohrozoval tak jeho statiku. Občianskemu združeniu Andoras sa podarilo získať 30-tisíc eur na opravu unikátneho vodopádu a vrátili mu jeho pôvodnú podobu. Rímsky vodopád je prvou romantickou stavbou na Slovensku a zároveň najvyšším umelým vodopádom s výškou deväť metrov.

Rímsky vodopád v parku pri kaštieli Betliar. Foto – TASR
Rímsky vodopád v parku pri kaštieli Betliar. Foto – TASR

6. Obec Červený Kláštor bude kúpeľným miestom

Červený Kláštor bude od budúceho roka kúpeľným miestom. Cez týždeň tento štatút pre obec v okrese Kežmarok odsúhlasila vláda. Spravidla ho získava územie, na ktorom sa nachádzajú prírodné liečivé pramene.

„Pre náš región je to veľká pocta. Najmä z toho dôvodu, že rovnaké označenie bude môcť používať iba 23 lokalít na Slovensku,“ uviedla Erika Šalatová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Severný Spiš – Pieniny. Kúpeľná tradícia na území Pienin sa obnovila v roku 2012 vybudovaním kúpeľov Červený Kláštor – Smerdžonka, kde liečia ľudí trpiacich na kožné choroby či choroby dýchacích ciest.

Kúpele Červený Kláštor – Smerdžonka. Foto – cervenyklastor.sk
Kúpele Červený Kláštor – Smerdžonka. Foto – cervenyklastor.sk

7. Pražské kníhkupectvo zachránili objednávky

V polovici októbra napísal Honza Polák na sociálnu sieť Facebook výzvu, ktorá sa týkala jeho obľúbeného kníhkupectva v pražských Nusliach. Tam v malom obchode vyše 20 rokov predával knihy Vladimír Sekula s manželkou. Pre rekonštrukciu električkovej trate im však klesli tržby natoľko, že pomaly nemali na nájom. Polák im chcel pomôcť a vyzval ľudí, aby si uňho objednali knihy, pričom on už zabezpečí ich dovoz domov alebo do práce. Nakoniec však svoju správu aktualizoval a uviedol, že objednávok je toľko, že nestíha.

„Prišiel za mnou pán Polák, ktorý tu často nakupuje, a povedal mi, koľko ľudí si chce knižky objednať a koľko ich chce moje kníhkupectvo podporiť. Nemôžem tomu uveriť,“ povedal pán Sekula. Jeho kníhkupectvo tak nakoniec milovníci kníh na čele s pánom Polákom zachránili.

Ilustračné foto – Flickr/Padraig Croke
Ilustračné foto – Flickr/Padraig Croke

Bonus:

Upršané a sychravé počasie môže zachrániť dobrá kniha. Pozrite si video verejnej knižnice v New Yorku, ktorú otvorili po dvojročnej rekonštrukcii. Ešte predtým, ako tam vpustili prvých návštevníkov, na poličky vrátili 52-tisíc kníh.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie