Denník N

Firmy sa vyhli konkurencii v stavebných tendroch, využili zdravotne postihnutých

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Obce a štát vyhradili stavebné zákazky za milióny pre chránené dielne so zdravotne postihnutými, no maltu v skutočnosti miešali zdraví robotníci. Tendre sú diskriminačné, tvrdí Úrad pre verejné obstarávanie.

Je februárový piatok a v dedinke Rohožník na Záhorí majú práve obecnú zabíjačku. Za starostom Petrom Švaralom preto prichádzame ku kultúrnemu domu, kde partia miestnych varí mäso vo veľkých kotloch. Miesto stretnutia má svoje výhody. Hneď oproti vidíme novú budovu materskej školy, ktorú tu nedávno z európskych peňazí postavili.

Tender za takmer pol milióna eur s DPH vyhlásili ešte v roku 2013. V podmienkach súťaže z účasti vylúčili drvivú väčšinu stavebných firiem, pretože zákazku vyhradili pre chránené dielne, pracoviská, kde majú polovicu zamestnancov tvoriť ľudia so zdravotným postihnutím.

Znamená to, že polovica z robotníkov na stavbe boli zdravotne postihnutí? „Jasné, že nie, s lopatami priamo na stavbe nebehali,“ priznáva starosta.

Chránený biznis

Zákazku v Rohožníku získala firma Chranenepracovisko.eu podnikateľa Michala Polačka. Spoločnosť sa ešte do roku 2011 volala Chameleon Film a ponúkala výrobu komédií, bláznivých paródií, rozprávok aj erotických filmov. Neskôr zmenila názov a do zoznamu činností si pridala stavebné práce.

Bytovka v Rohožníku. Foto N - Tomáš Benedikovič
Bytovka v Lábe, ktorú postavila chránená dielňa. Foto N – Tomáš Benedikovič

Polaček pre Denník N vysvetľuje, že toto všetko sa udialo po tom, ako sa oženil. Zobral si hluchonemú architektku a začal sa rozhliadať po tom, ako jej pomôcť nájsť nejakú robotu. Všimol si, že v tom čase začal štát a samosprávy vyhlasovať stavebné tendre vyhradené pre chránené dielne. Jednu si teda založili a do predmetu činností si napísali „uskutočňovanie stavieb a ich zmien“.

Do trvalého pomeru však neprijali žiadnych skutočných robotníkov, nenakúpili ani stavebné stroje. Chranenepracovisko.eu funguje ako spoločnosť s jedným zamestnancom, Polačkovou manželkou. Vďaka tomu bez problému spĺňajú zákonnú podmienku, aby viac ako 50 percent pracovníkov bolo so zdravotným postihnutím. Keď potom získajú zákazku, najmú si subdodávateľov. Na to, koľko zdravotne postihnutých zamestnávajú oni, už žiadny paragraf nie je.

Aj napriek slabým referenciám sa Polačkovcom začalo v stavebníctve dariť. Státisíce eur zarobili na opravách havárií v Bratislavskom kraji, ktoré župa na čele s Pavlom Frešom (SDKÚ) zadávala v úzkej súťaži cez prieskum trhu niekoľkým vybraným firmám. Ich hlavným biznisom sa však stali stavebné tendre pre chránené dielne.

Všetko podľa zákona

Podľa vestníka verejného obstarávania vyhlásili verejné inštitúcie za posledné tri roky asi sedemdesiat stavebných tendrov, ktorých sa mohli zúčastniť iba chránené dielne. Je to asi percento zo všetkých stavebných zákaziek vo vestníku. Veľká väčšina z nich bola pre námietky či nepridelené dotácie zrušená. Realizovalo sa nakoniec asi tridsať, Chranenepracovisko.eu získalo necelú polovicu.

Okrem škôlky v Rohožníku medzi nimi bola napríklad nadstavba bytového domu v Martine za takmer 800-tisíc eur alebo zdravotné stredisko vo Vrábľoch za viac ako 400-tisíc. Firma vyhrala aj oveľa väčšie súťaže, no dokončenie rekonštrukcie domova detí v Martine za viac ako milión či výstavbu kanalizácie v Gabčíkove za štyri a pol milióna pre chyby v obstarávaní zrušili.

I keď v mnohých z týchto tendrov súťažili sami, Polaček odmieta, že by stavebná firma so štatútom chránenej dielne bola v skutočnosti trikom, ako obísť verejné obstarávanie. On sám hovorí o „konkurenčnej výhode“, ktorú mohol odkukať každý.

Ďalší eurofondový projekt v Rohožníku - budova novej materskej školy. Foto N - Tomáš Benedikovič
Ďalší eurofondový projekt v Rohožníku – budova novej materskej školy. Foto N – Tomáš Benedikovič

Väčšinu prác na stavbách, za ktorými Chranenepracovisko.eu stojí, vykonávali bežní robotníci bez zdravotného postihnutia. Podmienky tendra formálne splnili vďaka Polačkovej manželke a ako subdodávateľov si už mohli najať, koho chceli. „No vyberali sme takých, ktorí nemali problém dozamestnať takýchto zamestnancov,“ presviedča Polaček.

Čo to prakticky znamenalo? Na škôlke v Rohožníku podľa jeho slov robila partia desiatich až dvanástich chlapov. Zdravotne postihnutí boli dvaja. „Jeden, volajú ho hlúpy Jano, ktorému keď dáte do ruky lopatu, tak robí. A druhý mal popáleniny na tele.“ Celkovo počas troch rokov jeho firma vytvorila devätnásť miest pre zdravotne postihnutých – vždy len dočasne na konkrétnych stavbách.

Len nie Euro-Building

Slabá konkurencia v tendroch sa prejavila vo vysúťažených cenách. Vestníková cena za nadstavbu bytového domu v Martine bola 762 845 eur. Chranenepracovisko.eu ponúklo sumu o štyridsaťpäť eur nižšiu. „My sme šli vždy na hornú cenu. Kým trh bude taký, že takýchto firiem bude desať, z toho tri až päť pôjde reálne do súťaží a nebude tam aukcia, vždy pôjdeme na hornú cenu,“ hovorí Polaček.

Aj tak vraj na stavbách nebohatne. „Keď máte zákazku, ktorej chcete robiť manažment, viete si z nej nechať doslova len pár percent. Neostane vám desať – pätnásť percent marže, na to zabudnite. Je to menej ako desať, niekedy aj dve.“

Jeho firma by tendre nikdy nevyhrávala, ak by samosprávy, teda starostovia či štát zákazky vyhradené pre chránené dielne nevypisovali. Dôvody, prečo to robia a ako im to napadlo, formulujú rôzne. Ústredie práce, ktoré chcelo týmto spôsobom opravovať detské domovy, hovorí o pomoci postihnutým. A to aj napriek praxi, ktorá ukázala, že tieto tendre im pracovné miesta nezaručujú.

„Jednou z našich kompetencií je aj riešenie zamestnanosti osôb, ktoré sú určitým spôsobom hendikepované, je teda priam očakávané, že pri zadávaní svojich zákaziek budeme zohľadňovať aj sociálne aspekty vo verejnom obstarávaní,“ odpísala hovorkyňa ústredia Jana Lukáčová. Na Slovensku je viac ako 400-tisíc ľudí s preukazom ZŤP, približne polovica poberá aj invalidný dôchodok.

Starostovia v obciach naznačujú, že im o pomoc telesne postihnutým až tak nešlo. Vyhradením súťaží pre chránené dielne totiž predovšetkým vylúčili veľké stavebné firmy, ktoré konkurentov porážali nízkymi cenami, no potom si svoje záväzky neplnili. Najčastejšie spomínajú firmu Euro-Building, ktorá medzi starostami nemá dobrú povesť. Firme zhodou okolností minulý rok vypovedalo zmluvu aj Ústredie práce. Dôvodom boli problémy na oprave detského domova v Martine, ktorú malo následne dokončiť Chranenepracovisko.eu.

O tom, ako sa vlastne o možnosti vyhradiť stavebný tender pre chránené dielne dozvedeli, už starostovia, ktorých sme oslovili, mlčia. „Ja som za nimi nechodil, nemám to ani v povahe,“ tvrdí Polaček.

ÚVO: Tendre sú diskriminačné

Mnohé zo stavebných zákaziek pre chránené dielne skončili na Úrade pre verejné obstarávanie, ktorý ich nakoniec stopol. Všimol si, že stavby nerealizovali zdravotne postihnutí.

„Nie každá zákazka je vhodná pre chránené dielne, najmä pokiaľ ide o stavebné práce, pri ktorých majú zamestnanci so zdravotným postihnutím obmedzené možnosti,“ vysvetľuje hovorca úradu Ján Mažgút.

Úrad nekritizoval zvýhodňovanie chránených dielní ako takých, takýto postup pri verejných zákazkách Slovensku odporúča aj Európska únia. No malo by sa tak diať pri činnostiach, ktoré budú naozaj robiť zdravotne postihnutí. Na Slovensku existuje asi 7500 chránených dielní, veľmi často sa venujú napríklad výrobe rôznych reklamných predmetov či remeselných výrobkov.

Jana Lukáčová z Ústredia práce oponuje tým, že v zozname chránených dielní sú zapísané desiatky takých, ktoré sa stavebníctvu venujú. Keď však Denník N náhodne oslovil niekoľko z nich, zistil, že zdravotne postihnutí väčšinou pracujú v administratíve alebo v podnikovej predajni so stavebným materiálom.

Chranenepracovisko.eu nebolo jedinou firmou, ktorá v stavebných tendroch pre chránené dielne víťazila. V obci Pleš napríklad získala zákazky lučenecká firma Costruo. Jej majiteľ Jozef Princz sa o tom, koľko zdravotne postihnutých zamestnáva, vôbec nechcel baviť. Telefón položil a na e-mail nereagoval. Ďalšia podobná firma, košická BLS com, má odpojený telefón a nefunkčný web.

Sám Polaček priznáva, že ak by štát chcel, môže pomôcť ľuďom s postihnutím aj  prácou v stavebníctve a pritom nemusí tendre obmedzovať len pre chránené dielne. „Obstarávateľ môže použiť paragraf, vďaka ktorému môže od dodávateľa požadovať, aby sa na zákazke vytvorilo niekoľko pracovných miest pre zdravotne postihnutých,“ hovorí. „Nerozumiem, prečo to nerobia.“

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie