Denník N

Ukrajinec zanechal prácu a vedie súkromnú kybervojnu proti Rusku

FOTO - AP
FOTO – AP

IT špecialista Eugene Dokukin založil v júni Ukrajinské kyberjednotky, ktoré útočia na ruské či separatistické ciele. Politikom na Kryme blokoval na účtoch tri milióny dolárov.

Jeho súkromná vojna začala presne 1. marca 2014. Vtedy po okupácii Krymu schválil ruský parlament prezidentovi Vladimirovi Putinovi možnosť poslať armádu na Ukrajinu. „Považoval som to za oficiálne vyhlásenie vojny,“ hovorí pre Denník N Eugene Dokukin, IT špecialista z Kyjeva.

Vtedy 30-ročný muž začal viesť hackerské útoky proti Rusku a proruským separatistom na Ukrajine. Začalo to útokmi na Krym.

„Pred sfalšovaným referendom som dvakrát zaútočil na stránku krymského parlamentu. Prvýkrát som falošné referendum ´zrušil´, druhýkrát som ´vyhodil´ samozvaného premiéra a šéfa parlamentu,“ vraví. A to bol len začiatok jeho kybervojny, ktorú vedie proti Rusku už rok.

O tom, že medzi Ukrajinou a Ruskom sa vedie aj informačná vojna a kybervojna, nikto nepochybuje. No kým na strane Ruska pracuje armáda hackerov (podľa mnohých platených tajnými službami) ukrajinská strana až donedávna nemala podľa Dokukina silné kyberjednotky, ktoré by používala na vojnu proti Rusku. Iniciatíva tak stojí na nadšencoch ako Dokukin.

Od čias marcového referenda na Kryme sa taktika a ciele kybervojny Eugene Dokukina zmenili. V júni založil Ukrajinské kyberjednotky – skupinu dobrovoľníkov, s ktorými útočí na ciele Rusov a separatistov.

On sám sa považuje za ich šéfa. Koľkým ľuďom dohromady „velí“, prezradiť nechce. „Toto je tajná informácia. Povedzte však všetkým, že veľa. Nech Rusi a teroristi vedia, že nespíme ani v noci,“ dodáva.

Odborník na internetovú bezpečnosť

Eugene Dokukin sa k počítačom dostal už v detstve. Tridsaťjedenročný muž hovorí, že má dvadsaťročné IT skúsenosti a desaťročné znalosti ochrany webu. Hovorí, že odkedy používa internet, neurobil žiadne „zlé hacky – iba dobré.“

Má vlastnú firmu, ktorá zabezpečuje služby súvisiace s bezpečnosťou na internete, no od augusta sa naplno venuje iba kybervojne proti Rusku. Ako rád hovorí, 24 hodín denne, sedem dní v týždni.

Na otázku, ako financuje Ukrajinské kyberjednotky, hovorí, že nijako. „Máme nulový rozpočet a nikto nás nefinancuje, ani vláda, ani nikto iný. Všetky náklady sú hradené peniazmi aktivistov Ukrajinských kyberjednotiek. Minimalizujeme naše náklady tak veľmi, ako sa dá,“ hovorí.

Zároveň však dodáva, že úspory sa mu míňajú, a tak sa možno bude musieť čiastočne vrátiť k svojej profesii.

Dokukin nadšene rozpráva o úspechoch, ktoré jeho kyberjednotky za posledný rok v kybervojne s Ruskom dosiahli. Jedným z najväčších je sedemmesačné blokovanie elektronických platobných systémov pre proruských politikov na Kryme.

Ako povedal v jednej prednáške z decembra, niekoľko mesiacov blokovali celkovo 144 účtov cez služby ako PayPal, Webmoney či Yandex.Money. Krymskí politici, ktorí stáli za odtrhnutím polostrova od Ukrajiny, nemohli používať peniaze v celkovej hodnote tri milióny dolárov.

Klasickou zbraňou hackerov je odstavovanie stránok úradov cez DDoS útoky – tie v jednom rozhovore nazval svojím delostrelectvom. Hovorí, že takto „dal dole“ asi 40 „propagandistických webových stránok“.

Nedávno začali útočiť na tlačiarne – na vzdialenej tlačiarni v Rusku dokážu vytlačiť text ako Sláva Ukrajine. Alebo rovnakú nadávku na Putina ako na ruského prezidenta teraz kričia na futbalových štadiónoch po celej Ukrajine.

Ukradnuté dokumenty

Toto môže vyzerať ako neškodné útoky hacktivistov. Jeho tím však reálne pomáha Ukrajine bojovať v informačnej vojne. Okrem editovania informácií o vojne na ruskej Wikipédii či blokovaní videí „teroristov“ na Youtube sa jeho ľuďom podarilo nabúrať stránky ministerstva vnútra či ministerstva obrany.

Dokukin pre Daily Beast povedal, že ukradli dokumenty, ktoré ukazujú presné peniaze a spôsoby platenia separatistov na východe Ukrajiny. To by mohlo pomôcť Kyjevu v presviedčaní zahraničia, že Rusko bojuje na Ukrajine. Takisto ovládli asi dvesto pouličných kamier v niektorých mestách, cez ktoré sledujú pohyby ruských vojsk a techniky.

Informácie posúva aj ukrajinskej tajnej službe (SBU), no nie vždy sa dočká odpovede. Jej šéf Valentyn Nalyvajčenko pre Kyiv Post povedal, že pomoc hackerov si cenia a ďakujú im za ňu.

Ukrajinská vláda len nedávno založila svoje vlastné kyberjednotky, Dokukin ich volá len „armádou trolov“. „Je to iný prípad, primitívny. Môžu sa rovnať len ruským trolom, ale nie skutočnej kyberarmáde,“ hovorí.

Jeho protivníkom je Rusko, ktoré je všeobecne považované za krajinou so silnou hackerskou komunitou. Podľa Dokukina Rusko oficiálnu kyberarmádu nepriznáva. Existuje však skupina CyberBerkut, pomenovaná podľa ukrajinských milícií, ktoré tvrdo potlačili demonštrácie na Majdane pred rokom.

Aj proti Merkelovej

CyberBerkut útočí na ukrajinské vládne stránky, ale aj stránky NATO, Poľska či pobaltských krajín. Blokovali telefóny členom Jaceňukovej vlády, či, ako spomína Dokukin, hodiny po začiatku februárového prímeria pred dvoma týždňami sa CyberBerkut nabúral na stránku Ukrajinskej národnej gardy a napísal tam, že líder Pravého sektora bude pokračovať v boji.

V januári zaútočili na viaceré stránky nemeckej vlády vrátane stránky kancelárky Angely Merkelovej.

Oficiálne ruská vláda s CyberBerkutom nič nemá. Ukrajinský hacker Dokukin si však osobne myslí, že ide o zamestnancov ruskej tajnej služby FSB. „Ruskí hackeri FSB majú viac peňazí. Putin míňa miliardy dolárov na informačnú vojnu a kybervojnu, ich propagandistické stránky, oficiálne médiá a ich hackeri majú veľkú hotovosť. To im však nepomôže,“ hovorí sebavedome.

Dokukin tvrdí, že od vzniku jeho jednotiek v júni ho FSB monitoruje. Chodia mu tiež rôzne vyhrážky. S kyberútokmi proti ruským cieľom prestať nechce. Dodáva, že vo vojne bude pokračovať.

Najbližšie plánuje jeden veľký ambiciózny útok, ktorý nazvali Apocalypsa. Cieľom je zablokovať Wi-Fi routre a odstaviť od internetu celý Krym a niektoré ruské mestá. „Robím to pre svoju krajinu,“ vraví.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie