Denník N

Bašternák nevie vysvetliť milióny v hotovosti, polícia naňho ide zákonom o pôvode majetku

Ladislav Bašternák – Foto N
Ladislav Bašternák – Foto N

Finančná polícia má podozrenie, že Bašternák má minimálne o 675-tisíc eur väčší majetok, ako sú jeho legálne príjmy. Prípad odovzdala prokuratúre.

Bol to aj premiér a predseda Smeru Robert Fico, kto v roku 2005 presadil zákon o preukazovaní pôvodu majetku. Keď ho Fico predstavoval, hovoril, že slovenskú spoločnosť dlhodobo traumatizuje a demoralizuje skutočnosť, že príslušné štátne orgány nie sú spôsobilé účinne zakročiť proti osobám, ktoré žijú nad svoje pomery a majetok získali nepoctivo.

Prvým, kto môže mať s inak bezzubým Ficovým zákonom problém, je jeho domáci Ladislav Bašternák, v ktorého byte Fico v komplexe Bonaparte býva.

Bašternák totiž tento rok v lete vypovedal, že za sedem bytov v bytovke Mariána Kočnera Five Stars Residence zaplatil 12 miliónov eur v hotovosti.

Kriminálny úrad finančnej správy mal podozrenie, že suma je fiktívna a že Bašternák ju v kúpnych zmluvách uviedol len preto, aby si mohol z nákupu uplatniť vratku 2 milióny eur, ktorú mu štát v roku 2012 aj vyplatil. Podnikateľ však tvrdí, že ju uhradil v hotovosti vo viacerých splátkach.

Majetok môže prepadnúť štátu

Denník N sa preto po Bašternákovom výsluchu opýtal kompetentných, či preskúmajú pôvod Bašternákových 12 miliónov v hotovosti. Či vôbec mohol takúto sumu legálne nadobudnúť. Národná kriminálna agentúra teraz Denníku N oznámila, že „na základe výsledkov preskúmavania príjmov, hodnoty majetku a spôsobu nadobudnutia majetku osoby bol uplatnený postup podľa paragrafu 6 odsek 1 zákona.“

Ten hovorí, že „finančná polícia podá prokurátorovi podnet na podanie návrhu na začatie konania o vyslovenie toho, že majetok bol najmenej o 1500-násobok minimálnej mzdy vyšší, ako preukázateľné príjmy“. Ide o sumu 675-tisíc eur.

Finančná polícia podá takýto podnet potom, čo šetrením zistí, že majetok dotyčného môže byť nelegálny. Podnet prokurátorovi musí podľa zákona obsahovať „uvedenie skutočností a označenie dôkazov nasvedčujúcich tomu, že hodnota majetku osoby presahuje najmenej o 1500-násobok minimálnej mzdy preukázateľné príjmy“.

Ak by sa s tým prokurátor stotožnil, podal by návrh na súd, ktorý má právo povedať, že majetok, ktorý Bašternák nevie preukázať, prepadne štátu. Takýto výrok súd na Slovensku ešte nikdy neurobil.

Prečo nekonali skôr?

Počas platnosti zákona skončil na súde len jeden prípad. Išlo tiež o podnikateľa, ktorého vyšetrovali kvôli DPH. Prokuratúra tvrdila, že nevie preukázať svoj majetok. Keď podala obžalobu, zistila, že podnikateľ rozdelil majetok medzi seba a manželku a tieto polovice už nedosahovali hodnotu 675-tisíc eur, ktorá je v zákona uvedená ako minimálna výška majetku, ktorého oprávnenosť sa skúma.

To by sa však Bašternáka netýkalo, pretože on sám povedal, že platil 12 miliónov eur v hotovosti. Konanie by minimálne mohlo poslúžiť pri vyšetrovaní podozrení z daňových podvodov Bašternáka. Mohlo by preukázať, že Bašternák v skutočnosti nikdy nemohol mať takú hotovosť.

Nevysvetlené zostáva, prečo polícia neurobila tieto kroky sama už v roku 2013, keď obdržala od Kriminálneho úradu Finančnej správy trestné oznámenie na Bašternáka. V ňom jej colníci poskytli aj informáciu o cene bytov – 12 miliónov eur. Keby si Bašternáka zavolala už vtedy a spýtala sa ho, odkiaľ mal toľko peňazí a ako za byty zaplatil, mohol byť prípad už dávno vyšetrený.

Polícia však trestné oznámenie odmietla bez toho, aby vôbec vo veci začala trestné stíhanie a vypočula Bašternáka. S postupom súhlasil aj špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Za takto odfláknuté vyšetrovanie doteraz nikto nenesie zodpovednosť. Odmieta ju vyvodiť aj minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý novinárov už od marca obviňuje zo šírenia nezmyslov.

Nové vyšetrovanie sa začalo potom, čo o prípade v marci informovali Denník N a Trend.

Blízko aj ku Kaliňákovi

Okrem toho, že u Bašternáka býva premiér, má blízko aj ku Kaliňákovi. Minister od neho v minulosti podozrivo lacno odkúpil podiel vo firme B.A. Haus. V čase Bašternákovho vyšetrovania tiež podnikateľova firma vlastnila nehnuteľnosť vedľa Kaliňáka. S ministrom je prepojený aj cez právnika Mareka Turčana, s ktorým obaja podnikajú.

Minulý rok preverovala finančná polícia 14 prípadov podľa zákona o preukazovaní pôvodu majetku. Prokuratúre odovzdala tri návrhy na začatie konania.

Generálna prokuratúra žiada v zákone zmeny, aby bol účinnejší. Vládna koalícia ich v programovom vyhlásení vlády sľubuje.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie