Denník N

Cibulková vyhrala Turnaj majsteriek, životným úspechom zavŕšila svoju najlepšiu sezónu

Foto - ap
Foto – ap

Dominika Cibulková po veľkom výkone porazila svetovú jednotku a zaznamenala najvýraznejší výsledok v kariére. V roku 2016 vyhrala štyri turnaje a vo svetovom rebríčku dosiahla kariérne maximum.

MS WTA Tour v Singapure – finále:

Cibulková (7 – SR) – Kerberová (1 – Nem.) 6:3, 6:4

Dominika Cibulková zdolala vo finále Turnaja majsteriek svetovú jednotku Angelique Kerberovú 6:3, 6:4 a vyhrala najkvalitnejšie obsadený turnaj v kalendári WTA.

Víťazstvo na záverečnom šampionáte je pre ňu jednoznačne najväčším úspechom kariéry.

„Nemám slov. Štartovať prvýkrát na Turnaji majsteriek a vyhrať celý turnaj – to je ako sen. Bezprostredne po zápase si z neho pamätám akurát mečbal. Je to najšťastnejší moment v mojom živote,“ priznala slovenská tenisová jednotka.

„Nebolo ľahké pozviechať sa po úvodných dvoch prehrách. Ani v týchto zápasoch som nehrala zle, len mi chýbal kúsok šťastia. Dnes sa šťastena v závere priklonila na moju stranu, bola som mentálne silná. Stále sa chvejem, je to obrovský moment,“ povedala Cibulková počas slávnostného ceremoniálu.

Dvadsaťsedemročná hráčka sa po sezóne 2015, keď pre operáciu nohy vynechala päť mesiacov, dočkala svojho najlepšieho roku.

Odohrala veľké množstvo zápasov, vyhrala štyri turnaje a k úplnej spokojnosti jej môže chýbať len lepší výsledok na grandslamoch.

Vďaka výbornému záveru sezóny a triumfu na Turnaji majsteriek sa v rebríčku WTA posunie už na piate miesto, čím si vytvorí nové osobné maximum. Spomedzi slovenských hráčok bola tak vysoko už len Daniela Hantuchová v roku 2003.

Víťazný mečbal premenila prasiatkom

Singapurská rozprávka

Úspešný september a október zabezpečili 27-ročnej tenistke premiérovú účasť na Turnaji majsteriek. V skupine začala Cibulková bojovným výkonom proti svetovej jednotke Angelique Kerberovej, ktorej vzala aspoň set. Po dvojsetovej prehre s Američankou Keysovou však jej šance na postup prudko poklesli a musela sa spoľahnúť na súhru okolností.

V záverečnom súboji však zdolala Rumunku Halepovú a do semifinále ju posunul práve fakt, že ako jediná v skupine získala proti Kerberovej set.

Postup s jedným víťazstvom z troch zápasov je síce trochu šťastný, ale semifinálový výkon proti Svetlane Kuznecovovej nenechal nikoho na pochybách, že si ho Cibulková zaslúžila. Proti Ruske ukázala mentálnu i fyzickú odolnosť a zvíťazila v troch setoch.

Vo finále bola Cibulková jednoznačne lepšia a Kerberovej vrátila skupinovú prehru. Zároveň prerušila päťzápasovú šnúru prehier so svetovou jednotkou a vyrovnala vzájomnú bilanciu na 5:5.

Nemka uznala, že Cibulková bola vo finále lepšia hráčka. „Gratulujem Domi k zisku titulu, počas celého týždňa predvádzala v Singapure skvelý tenis. Dnes som do toho dala všetko, čo ešte vo mne zostalo, no nestačilo to na víťazstvo.“

Foto - ap
Foto – ap
Foto - ap
Foto – ap

Štyri tituly a stabilnejšie výkony

Cibulková odohrala v singlovej sezóne 2016 až 76 súťažných zápasov – z prvej desiatky rebríčka WTA podstúpila väčšiu zápasovú záťaž len jej finálová súperka Angelique Kerberová, pričom rozdiel spôsobila olympiáda, na ktorej Slovenka neštartovala a Nemka vybojovala striebro.

Cibulková sa v uplynulom roku po prvý raz v kariére prehupla cez hranicu päťdesiatich víťazstiev. Na okruhu WTA a vo Fed Cupe ich zaznamenala 55, zatiaľ čo porazená odchádzala z kurtov len v 21 prípadoch.

Bilanciu hodnú hráčky z elitnej svetovej desiatky dosiahla vďaka stabilizácii výkonnosti. Scenár z minulosti, keď mnohokrát zdolala špičkovú hráčku, aby následne vypadla s tenistkou z hranice svetovej stovky, sa v roku 2016 opakoval len výnimočne.

Cibulková je na kurtoch odolnejšia. Pomáha jej nielen spolupráca s mentálnym koučom, ale aj tréner Matej Lipták. Jeho pokojné slová zo záveru semifinále v Singapure o tom, že Kuznecovová nehrá lepšie a do hry ju vrátila Cibulkovej nesústredenosť, Slovenke pomohli vyhrať zápas, ktorý by v minulosti prehrala.

Rok 2016 bol pre Cibulkovú výnimočný. Na okruhu WTA bavila agresívnym tenisom, okrem Turnaja majsteriek vyhrala aj podujatia v Katoviciach, Eastbourne a Linzi a rok zakončí ako svetová päťka, čo je jej novým maximom.

S výškou 161 centimetrov je slovenská tenistka v novodobej ére druhou najnižšou hráčkou, ktorá sa v rebríčku dostala do prvej päťky – o tri centimetre nižšia Juhoafričanka Amanda Coetzerová bola v roku 1997 svetovou trojkou.

Foto - ap
Foto – ap
Foto - ap
Foto – ap

Wimbledon mohol byť ešte lepší

K úplnej spokojnosti môže Cibulkovej chýbať len prenikavejší výsledok na grandslamoch. Na Australian Open, kde pred dvoma rokmi hrala finále, vypadla už v prvom kole. Na Roland Garros i US Open sa zhodne dostala do tretieho kola, a tak jej najlepším grandslamovým výsledkom zostalo, pomerne prekvapujúco, štvrťfinále Wimbledonu.

Na tráve All England Clubu to však mohlo dopadnúť aj lepšie. Ale Cibulková si na 9. júla naplánovala svadbu, čo výrazne kolidovalo s vyvrcholením najslávnejšieho tenisového turnaja. Slovenka bola rozbehnutá – pred Wimbledonom vyhrala prestížny prípravný turnaj v Eastbourne a v osemfinále v jednom z najkvalitnejších zápasov sezóny zdolala svetovú trojku Agniezsku Radwaňskú.

Štvrťfinále proti hrateľnej Vesninovej však Cibulková nezvládla – na kurte bola nesústredená, čo sa v kombinácii s únavou z predošlého trojhodinového zápasu podpísalo na hladkej prehre.

Trávnatú časť tak ukončila s bilanciou 9:1 a je škoda, že počet víťazstiev nezaokrúhlila na desať – semifinále Wimbledonu mala na dosah.

Foto - ap
Foto – ap
Foto - ap
Foto – ap

Nezávislosť médií na Slovensku nebola od roku 1989 nikdy vo väčšom ohrození, ako je teraz. Ak nás chcete podporiť nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom. Vopred ďakujeme🤞

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie