Denník N

Prečo všetci hovoria o tretej svetovej vojne?

Ruské médiá využívajú extrémny jazyk. Svojim divákom dokonca odporúčajú, aby si hľadali protiletecké kryty.

Autorka je americká novinárka.
Článok uverejňujeme so súhlasom The Washington Post

Bolo to v marci 2014, krátko po ruskej invázii na ukrajinský Krym, keď najsledovanejší ruský štátny televízny kanál vykresľoval medzinárodnú situáciu v ponurých farbách. „Rusko,“ vysvetľoval miliónom svojich divákov Dmitrij Kiseľov, „je jediná krajina na svete, ktorá naozaj dokáže obrátiť Spojené štáty v rádioaktívny popol.“ Pred pozadím tvoreným jadrovými hríbmi a cieľmi jadrových výbuchov zlovestne hovoril o šedivejúcich vlasoch amerického prezidenta Baracka Obamu – „pripúšťam, že to môže byť náhoda“ – a o rastúcom strachu Bieleho domu, ktorý sa vraj obával, že jadrová vojna môže vypuknúť v ktoromkoľvek okamihu.

Dnes máme október 2016 a Kiseľov, ktorý zároveň riadi aj ruskú štátom vlastnenú tlačovú agentúru, je tu opäť. „Drzé správanie k Rusku“ má „nukleárny rozmer“, varoval rovnako zlovestne 9. októbra. V tom istom programe sa opäť venoval Obamovým fotografiám. Kiseľov vyhlásil, že v rusko-amerických vzťahoch došlo k radikálnemu obratu, a pridal ešte jednu hrozbu: „Moskva by reagovala s nervami z ocele“ na akúkoľvek americkú intervenciu v Sýrii – pričom by si ponechala aj možnosť jadrovej odpovede.

„Keby sa to jedného dňa stalo, každý z vás by mal vedieť, kde je najbližší protiletecký kryt. Je najvyšší čas zistiť si to hneď teraz,“ odporúčal iný televízny kanál.

Trump opakuje ruskú propagandu

Aký je tu však po dvoch rokoch rozdiel: keď Rusko spomenulo svoj jadrový scenár prvýkrát, vláda Spojených štátov a americká verejnosť ho odmietli. Lenže teraz sa niečo zmenilo. Sme uprostred nechutnej kampane pred prezidentskými voľbami. Čo je ešte dôležitejšie, máme tu republikánskeho prezidentského kandidáta, ktorý pravidelne opakuje propagandistické tvrdenia priamo z dielne ruským štátom vlastnených médií. Donald Trump napríklad vyhlasuje, že Hillary Clintonová a Obama „založili ISIS“, čo je tvrdenie pochádzajúce priamo z ruskej tlačovej agentúry Sputnik. Šíril aj ďalšiu už vyvrátenú konšpiračnú teóriu o tom, že „vyhľadávač Google vynecháva zlé správy o Hillary Clintonovej“. Urobil to krátko po tom, ako tému opäť vzkriesil Sputnik.

A teraz Trump opakuje aj Kiseľovovu hrozbu. „Ak budeme počúvať Hillary Clintonovú, skončíme pre Sýriu v tretej svetovej vojne,“ povedal minulý týždeň. Presne ako Kiseľov, aj on poznamenal, že Rusko má jadrové zbrane a – možno, ak by bola Clintonová zvolená – použije ich: „Rusko vlastní jadrové zbrane, a kým väčšina krajín o nich len hovorí, Rusi ich majú pripravené na použitie.“

Prečo ruské médiá používajú takýto extrémny jazyk? A prečo ho po nich Trump opakuje? Motívy ruského režimu nie je ťažké pochopiť: snaží sa Rusov vystrašiť. Hospodárstvo je omnoho slabšie, než bývalo, životná úroveň klesá a s ňou aj podpora prezidenta Vladimira Putina. Vládnuca klika, ktorá sa pri moci drží vďaka násiliu a korupcii, je celkom prirodzene nervózna, a preto svoj mediálny monopol zneužíva na strašenie ľudí: „Iba Putinova vláda vás dokáže uchrániť pred agresiou Spojených štátov!“

Veľmi užitočná vojna

Režim určite chce vyľakať aj zahraničie a presvedčiť nás, aby sme opustili Sýriu. Keby Spojené štáty a Európa hodili uterák do ringu, Rusku by už nič nestálo v ceste, aby pomohlo Baššárovi Asadovi uplatniť rovnaký druh „riešenia“, aké Kremeľ použil pred viac ako desaťročím v Čečensku: zabiť tisíce ľudí, zrovnať krajinu so zemou, zlikvidovať všetky politické alternatívy, a potom s Ruskom podporovaným diktátorom začať odznova. Medzitým má vojna stále svoje využitie: zvýšila destabilizačný príliv utečencov do Európy, čím rozširovala politický a ekonomický chaos, o ktorom si Rusko myslí, že slúži jeho cieľom.

Rusi majú záujmy aj v amerických voľbách. Od leta, keď sa ruskí hakeri pokúsili pomocou ukradnutých mailov prekaziť demokratický nominačný zjazd, je zrejmé, že Rusko uprednostňuje republikánskeho kandidáta – muža, ktorý opakovane vyjadril svoj obdiv k Putinovi, a naopak odpor k americkým spojencom. „Politickí technológovia“, ktorí vymýšľajú informačnú kampaň režimu, vedia, že strach a hystéria dokážu presvedčiť ľudí, aby hlasovali za autoritárskeho kandidáta. No a nestojí ich takmer nič pokúsiť sa vyvolať strach a hystériu aj v Spojených štátoch. Možno to nebude fungovať, ale v opačnom prípade sa to môže veľmi vyplatiť.

Ideálna chvíľa na testovanie

Existuje ešte jeden možný motív. Akýkoľvek bude 8. novembra výsledok amerických prezidentských volieb, nasledovať bude obdobie politickej neistoty: mesiace striedania moci, výmena personálu v Bielom dome, možno dokonca násilné protesty, ktoré by mohol vyvolať Trump. Bola by to ideálna chvíľa na veľkú ruskú ofenzívu: zabranie ďalšej časti ukrajinského územia, vpád do pobaltských krajín či omnoho masívnejšia intervencia na Blízkom východe – čokoľvek, čo by mohlo „otestovať“ nového prezidenta.

Ak sa to stane, Putin potrebuje pripraviť svoju verejnosť na vybojovanie omnoho väčších vojen a presvedčiť zvyšok sveta, aby sa ho v tom nepokúšal zastaviť. Potrebuje tiež správne naladiť svojich generálov a pripraviť svojich vojakov, aby boli schopní vyraziť. Troška jadrovej rétoriky nikdy neunikne pozornosti a som si istá, že to platí aj teraz.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie