Denník N

Procházka končí v parlamente aj Sieti, aj keby sa nestal sudcom v Luxemburgu

Radoslav Procházka založil stranu Sieť. Foto N – Tomáš Benedikovič
Radoslav Procházka založil stranu Sieť. Foto N – Tomáš Benedikovič

Procházka po hovorkyni Siete odkázal, že sa vracia k právnej praxi. V Národnej rade ho nahradí Zuzana Zimenová, ktorá je kritičkou súčasnej koalície, i keď zároveň pôsobí ako poradkyňa na ministerstve školstva.

Bývalý predseda Siete a poslanec, ktorý sa ešte pred polrokom chcel stať premiérom, v politike definitívne končí. Radoslav Procházka cez hovorkyňu Siete oznámil, že sa dnes vzdáva poslaneckého mandátu.

„Rozhodol som sa v plnom rozsahu vrátiť k právnej praxi, a to bez ohľadu na to, ako sa pre mňa skončí výberový proces na pôde Súdneho dvora Európskej únie,“ odkázal Procházka v správe, ktorú zverejnila TA3.

„K 31. októbru sa preto vzdávam mandátu poslanca Národnej rady Slovenskej republiky aj členstva v politickej strane, ktorú som zakladal,“ dodal. „Využívam túto príležitosť aj na to, aby som sa občanom poďakoval za všetky hlasy, ktoré som od nich dostal, a bývalým kolegom za ich pomoc a podporu.“

Nahradí ho Zimenová

Procházku v parlamente nahradí Zuzana Zimenová, ktorá kandidovala za Sieť. Po voľbách však odmietla podporiť novú vládnu koalíciu so Smerom, s SNS a Mostom-Híd, i keď sa neskôr stala odbornou poradkyňou ministra školstva.

Zimenová spolupracuje s poslancom Miroslavom Beblavým. Ten v nedávnom rozhovore pre Denník N povedal, že Zimenová svoj post na ministerstve vníma čisto ako odborný.

„Na ministerstve školstva vznikla skupina externých poradcov, ktorí sa dali dokopy na odbornej báze. Je tam napríklad aj človek, ktorý bol nominantom SaS na ústredí práce za Radičovej vlády. Až neviem, či tam vôbec niekto so súčasnou vládou sympatizuje. Pani Zimenová mi povedala, že svoje pôsobenie tam vníma len ako odborné a nespája ho so svojím politickým stanoviskom k tejto vláde.“

Video: Zaskočený Procházka po voľbách
autor: Martina Koník

Počet poslancov, ktorí dnes podporujú vládu, je nejasný. Koalícia začínala s 81 poslancami. Väčšina poslancov Siete na čele s Andrejom Hrnčiarom však neskôr prešla do Mosta-Híd, mimo zostal len Procházka a Alena Bašistová.

Formálne majú teda kluby Smeru, SNS a Mosta-Híd v parlamente 79 hlasov. S koalíciou však zväčša hlasujú aj traja odídenci z hnutia Sme rodina Borisa Kollára.

Procházka chce do Luxemburgu

Procházka je dnes kandidátom na dodatočného sudcu Všeobecného súdu EÚ v Luxemburgu, tesnou väčšinou 10 členov zo 17 ho zvolila Súdna rada a neskôr jeho kandidatúru odobrila aj vláda.

Ešte o ňom bude rozhodovať Výbor Súdneho dvora. Procházka musel na Súdnej rade odpovedať aj na to, prečo sa jeho meno spája na internete s množstvom odkazov o klamstvách.

„Mnohé články majú len všeobecný charakter,“ povedal. „Sémantický vesmír, v ktorom sa pohybuje právnik, advokát, je iný ako sémantický vesmír, v ktorom sa pohybuje politik. Je to poloha, ktorá vám nepochybne ublíži,“ povedal v rámci diskusie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Sieť

Slovensko

Teraz najčítanejšie