Denník N

Keď na usvedčenie policajtov – tyranov nestačí, ani ak sa sami nakrútia

Foto - TASR
Foto – TASR

Trestný poriadok si zaslúži zmenu, aby už pred stíhaním neušli páchatelia, čo sa sami usvedčili.

Trestné konanie v demokratickej spoločnosti je o hľadaní rovnováhy medzi právom obete na potrestanie páchateľa, právom spoločnosti brániť sa pred tými, čo porušujú pravidlá právneho štátu, a právom páchateľa (respektíve podozrivého) na účinnú ochranu pred nespravodlivým trestom a prípadne aj svojvôľou štátnych inštitúcií.

Na Slovensku nájdeme bezpočet príkladov rozhodnutí súdov, ale najmä prokurátorov a polície, keď máme pocit, že táto rovnováha nebola dosiahnutá. Justícii navyše nepomáha, že o tisíckach prípadov, keď všetko dopadlo, ako malo, sa nemáme ako dozvedieť. O to viac kričia kauzy, v ktorých ktosi s vplyvom nepochopiteľne vyviazne nepotrestaný.

Policajtov oslobodili
Všetkých desiatich policajtov, ktorí boli obvinení zo zneužitia právomocí verejného činiteľa pre šikanu šestice rómskych chlapcov, oslobodili. 

Pod vplyvom pritom nechápeme iba dobrého známeho na Úrade vlády, ale napríklad aj pôsobenie v štruktúrach polície. To by teoreticky mohol byť aj prípad košických policajtov, ktorí šikanovali a ponižovali deti podozrivé z krádeže.

Niekomu asi práve táto súvislosť napadne ako prvá pri pokuse vysvetliť, ako je možné, že vyviazli s čistým štítom, aj keď ich celé Slovensko videlo pri čine, no pravdepodobne to nie je náš prípad. Problém je skôr inde a nachádza sa v Trestnom poriadku. Ten je napísaný tak, že sudcovi umožňuje (prikazuje?) odmietnuť uznať ako dôkaz dokonca aj také usvedčujúce video, ktoré si nakrútili samotní páchatelia.

Právnici sa môžu prieť, či v tomto konkrétnom prípade súd postupoval príliš konzervatívne, alebo presne naplnil literu zákona, ale laikom nevyhnutne zostane len pocit, že sú svedkami škandalózne nespravodlivého rozhodnutia. Ak bude výsledkom právnickej odbornej debaty záver, že takto je to v poriadku, treba urobiť čosi so zákonom, pretože právo bez spravodlivosti je prázdne intelektuálne cvičenie, ktoré vzbudzuje nedôveru a zlosť.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie