Denník N

Španieli zatkli ôsmich ľudí za bojovanie na strane proruských separatistov

Rusko daj ruky preč od Ukrajiny. Starší proukrajinský protest pred ruským konzulátom v Barcelone. FOTO - TASR
Rusko daj ruky preč od Ukrajiny. Starší proukrajinský protest pred ruským konzulátom v Barcelone. FOTO – TASR

Ultraľavicové skupiny, ktoré išli bojovať na stranu separatistov na Donbas, podporovala proruská európska sieť. Madrid sa doteraz zameriaval skôr na džihádistov Islamského štátu.

Svojich ôsmich občanov v piatok zatkla španielska polícia za účasť na vojne na východe Ukrajiny na strane proruských separatistov na Donbase. Razie podľa španielskeho denníka El País prebehli na viacerých miestach: v Astúrii, Katalánsku, v Extramadure, Murcii, v Navarre a Madride.

Španielsko je podľa New York Times prvou európskou krajinou, ktorá sa teraz zamerala aj na proruských ozbrojencov. Donedávna sa sústredila najmä na hľadanie džihádistov, ktorí smerovali bojovať za Islamský štát do Sýrie a Iraku.

Traja zadržaní boli bývalí členovia španielskej armády. Sami o sebe hovorili, že sú antikapitalisti a patrili medzi rôzne komunistické organizácie.

Muži majú vek od 20 do 30 rokov a na sociálnych sieťach sa podľa španielskych médií ukazovali so zbraňami, čo ich pomohlo identifikovať. Polícia ich obvinila z vrážd, nezákonného ozbrojovania a z činov, ktoré škodia záujmom Španielska.

,,Osem Španielov patrilo k rôznym komunistickým organizáciám a dostávali podporu od neoficiálnej proruskej európskej siete,” píše El País.

Nie je jasné, či medzi zatknutými sú aj 27-ročný Rafael Pérez a 22-ročný Ángel Davilla-Rivas, ktorí bojovali podľa denníka v batalióne Vostok. Šéfoval mu niekdajší šéf armády doneckých separatistov Igor Strelkov.

Francisco de Borja Lasheras z Madridskej pobočky európskeho think-tanku European Council on Foreign Relations pre New York Times povedal, že medzi španielskou ľavicovou scénou prevláda dlho pocit, že hocičo sa stane vo východnej Európe, je to konšpirácia CIA a súčasť západnej imperialistickej agendy. Prosovietska nostalgia podľa Lasherasa siaha do čias španielskej občianskej vojny, keď bola ZSSR jedinou veľmocou, ktorá priamo podporovala španielskych komunistov.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie