Denník N

Prezident prijme šéfa tímu Gorila Gajdoša

Andrej Kiska vymenoval v marci 2016 Roberta Kaliňáka za ministra. Foto – TASR
Andrej Kiska vymenoval v marci 2016 Roberta Kaliňáka za ministra. Foto – TASR

V parlamente Gajdoš prehovoriť nemohol, hoci chcel, teraz ho vypočuje prezident.

„Nikdy na výbor nechodia policajti alebo vyšetrovatelia. Jednak výbory pozývajú hlavne predstaviteľov štátnych orgánov, jednak je pán Gajdoš viazaný mlčanlivosťou a takúto žiadosť, aby mohol byť zbavený mlčanlivosti, môže doručiť len súd.“

Minulý týždeň vo štvrtok takto minister vnútra Robert Kaliňák zdôvodňoval, prečo nedovolil šéfovi tímu Gorila Markovi Gajdošovi prísť na rokovanie výboru pre obranu a bezpečnosť, hoci on sám povedal, že je pripravený prísť.

Vo štvrtok Gajdoša prijme prezident Andrej Kiska. Oznámil to jeho hovorca Roman Krpelan s tým, že bližšie sa k tomu vyjadria po stretnutí. Po Gajdošovi chce Kiska prijať na budúci týždeň aj policajného prezidenta Tibora Gašpara.

Výbor zvolala opozícia po tom, čo Gajdoš oznámil, že po sedemnástich rokoch v polícii odchádza do civilu.

„Prácu vyšetrovateľa som vždy mal a stále mám rád, ale podmienky, v ktorých som sa vzhľadom na prístup viacerých osôb majúcich vplyv na moju prácu a nepriamo aj na jej výsledky ocitol, sú z dlhodobého hľadiska mnou subjektívne netolerovateľné,“ vyhlásil Gajdoš a dodal, že „úprimne, aj bez týchto dôvodov, po sedemnástich rokoch štátnej služby cítim potrebu zmeny pracovného prostredia“.

Video: Kaliňák hovorí, že Gajdoš nemá na výbore čo robiť
Autor: Martina Koník

Gajdoša kritizoval policajný prezident Tibor Gašpar, že uteká pred zodpovednosťou. Neskôr, po stretnutí s ním a ministrom, tieto slová vzal späť. Na výbor však Gajdoša nezavolal Kaliňák ani Gašpar. Nepozval ho ani predseda výboru Anton Hrnko z SNS s odôvodnením, že on pozýva len ministra a je na ministrovi, koho so sebou vezme.

V piatok minulého týždňa poslanci vďaka dvom hlasom z Mosta-Híd (Gábor Gál a Andrej Hrnčiar) schválili uznesenie, že Gajdošovu účasť na výbore posúdi ústavnoprávny výbor.

Predseda ústavnoprávneho výboru Róbert Madej (Smer) povedal, že o žiadosti ešte nevie. Výbor sa podľa neho o tom poradí na zasadnutí 16. novembra.

Pre Gajdošov výrok podal Gašpar trestné oznámenie pre podozrenie z marenia spravodlivosti.

Gajdoš mal spory hlavne so špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom, ktorý kauzu dozoruje a ktorý mu neodsúhlasil viaceré úkony a postupy. „Takéto veci sú súčasťou policajného života,“ povedal na to Kaliňák minulý týždeň. Kováčikovi minister dôveruje.

Kiska sa rozhodol prijať Gajdoša po tom, čo Kaliňáka skritizoval pre kauzu Bašternák.

„Som smutný z toho, že sa pri riešení kauzy doteraz nič zásadné neudialo. Od začiatku prípadu všetci vieme, že rečiam o dvanástich miliónoch, ktoré niekto priniesol v hotovosti, sa nedá veriť. Preto sa nedá rozumieť tomu, prečo zatiaľ nie je nikto stíhaný. Keď verejný činiteľ garantuje vyšetrenie prípadu, tak aj keby vznikla len hypotetická otázka, či nemá na prípad priame prepojenie, už vtedy je vecou elementárnej slušnosti, aby v takej situácii odstúpil. To sa neudialo,“ povedal Kiska v rozhovore pre Trend.

„Zato sa po kauze Bašternák udiali ďalšie veci, ktoré priam kričia a ukazujú na to, že kým systém vyšetrovania, dokazovania a obvinenia ľudí v spojitosti s trestnými činmi v oblasti podvodov a korupcie nezačne fungovať a nebude fungovať presvedčivo aj v očiach verejnosti, sme na tom horšie, ako sme boli pred vymenovaním tejto vlády,“ povedal tiež prezident.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Gorila

Slovensko

Teraz najčítanejšie