Denník N

Nemecká odborníčka na odpady objavila bratislavské zátišia

Čierna skládka kúsok od centra je stále bratislavský problém. Foto N - Matej Dugovič
Čierna skládka kúsok od centra je stále bratislavský problém. Foto N – Matej Dugovič

S nemeckou odborníčkou na odpady Alice Audrey Grindhammer sme sa pozreli, ako separuje mestské OLO, IKEA. Aktivisti jej ukazáli, ako zastupujú oficiálne úrady a čiernu skládku kúsok od centra.

„Odpad je symptóm, ktorý ukazuje, aká zdravá je komunita,“ hovorí nemecká odborníčka na recykláciu Alice Audrey Grindhammer. Keď je veľa odpadu v uliciach a čiernych skládok, indikuje to problém, ktorý môže byť na rôznych úrovniach.

Alice niekoľko rokov pracovala v Berlíne pre ALBA Group, ktorá sa venuje recyklácii. Na starosti mala napríklad komunikáciu s klientmi. O skúsenostiach, ktoré má z obrovskej a rôznorodej berlínskej metropoly, ktorá je špecifická mnohými podobami mesta, prišla hovoriť aj do Bratislavy.

Alice sa spoločne s aktivistom zo Zelenej hliadky Matúšom Čupkom bola pozrieť na viaceré miesta v Bratislave. Napríklad v zbernom dvore odpadového mestského podniku OLO a takisto aj v takmer protiľahlom obchodnom dome IKEA, ktorý si tiež denne musí poradiť s množstvom odpadu. Aký je medzi týmito dvoma prostrediami rozdiel?

Alice Audrey Grindhammer má veľa skúseností z Berlína. Foto - Matej Dugovič
Alice Audrey Grindhammer má veľa skúseností z Berlína. Foto N – Matej Dugovič

Alice sa zdá, že hoci za mestským zberným dvorom vidno ťažkú prácu, prostredie je nevzhľadné a aj atmosféra je iná ako u súkromníka. „V obchodnom dome IKEA je vidno, že sú hrdí na svoju prácu a vnímajú, že to, čo robia, je dôležité. V odpadovom hospodárstve to chýba.“

Viac odpadu, menej zberných dvorov

Exkurziu začíname v už poslednom zbernom dvore OLO blízko východných hraníc mesta. Druhý zberný dvor v širšom centre magistrát zrušil asi pred štyrmi rokmi. Bratislavčania tak okrem drobných, často špecializovaných zberných miest mestských častí môžu chodiť iba na Starú Ivanskú cestu. Najväčšia tlačenica je cez víkend, keď ľudia musia čakať v naložených autách v rade na ulici.

Niekedy to vzdajú, zaparkujú na ulici a odpad radšej odnesú v rukách. OLO dvor presunulo do takej časti areálu, ktorá je podľa Čupku zo Zelenej hliadky pre ľudí menej praktická a ku kontajnerom sa oproti pôvodnému miestu dostane menej áut. „Je zvláštne zmenšiť takýto priestor, keď odpadu stále pribúda a vidím snahu recyklovať,“ vraví Alice.

Riaditeľ OLO Roman Achimský vraví, že sťahovanie, naopak, umožnilo zväčšenie kapacity kontajnerov a viac miesta pre pohyb návštevníkov.

Odpadový dvor má Bratislava len jeden. Foto - Matej Dugovič
Odpadový dvor má OLO len jeden. Foto N – Matej Dugovič

Za likvidáciu pneumatík platí občan

Podnikatelia do zberného dvora oficiálne vyvážať odpad nemôžu a hoci sú na množstvo privezeného odpadu limity, pred vstupom pracovníci kontrolujú autá len odhadom. Chýba tu váha, ktorá by presne určila, koľko je odpadu. Alice tvrdí, že by to bola aj prevencia proti prípadným podvodom.

Zástupca OLO vysvetľuje, že obyvatelia platia iba za pneumatiky. Nemka sa čuduje, veď je to kvalitná surovina na ďalšie spracovanie. Je ich veľa, nie je to komunálny odpad a musia ich ďalej odvážať, bráni sa OLO.

Koľko ton odpadu spracuje každoročne OLO?
Koľko ton odpadu každoročne vyzbiera OLO? Zdroj: OLO

Alice si rozbitým iPhonom fotografuje takmer prázdny kontajner s elektroodpadom. Nový „symbol kapitalizmu“ si kúpiť nechce, radšej počká v poradovníku na „fair“ telefón. „Ekonomika dnes funguje tak, že keď sa niečo pokazí, neopravíme to, ale kúpime si nový kus. Je ťažké zmeniť systém a nerobiť stále viac odpadu.“ Recykláciu musia podporiť aj firmy, no niekedy podľa nej uprednostnia lacnejšie a kvalitnejšie nové materiály než recyklované.

Obstál mestský odpadový podnik pri krátkej kontrole a prehliadke? Zdá sa, že áno, hoci priestory by mohli byť väčšie. „OLO ukázalo profesionálne riadený zberný dvor. Bolo by užitočné, keby ich bolo viac.“ Dvor je pre mnohých ľudí ďaleko, čo môže mať vplyv na vyhadzovanie smetí na čierne skládky, hovorí Alice. Chváli však otvorenosť k dialógu, čo považuje za dobrý základ pre zmenu.

Foto - Matej Dugovič
Foto N – Matej Dugovič

IKEA smetiaky OLA nevyužíva

Presúvame sa do obchodného domu IKEA, kde chvíľu so záujmom pozorujeme lampu, ktorá sa na prvý pohľad nelíši od bežných svietidiel. V skutočnosti nepotrebuje elektrickú energiu, do budovy prenikajú iba slnečné lúče za pomoci zrkadiel. Drevené palety používajú výnimočne, nahradili ich kartónovými. Pracovník demonštruje, že sa nezlomia ani pod ním.

Separuje sa železo, keramika či bioodpad a nebezpečné batérie, pred bežnými návštevníkmi sú skryté aj drvičky zapožičané od ASA, povinné kontajnery od OLO preto veľmi nevyužívajú.

Ďalšia zastávka je dielňa Zelenej hliadky na Trnávke, kde jej spoluzakladateľ Čupka s dobrovoľníkmi prerába palety na lavičky či vyrába vlastné odpadkové koše. Alice ho požiada, či si jeden môže zobrať, ešte sa však musí upraviť fóliou, o ktorú ľudia môžu zahasiť cigaretu. Prvý kôš si už v teréne obzeráme na roky spustnutej železničnej stanici Filiálka, ktorú tiež čistia dobrovoľníci zo Zelenej hliadky a ľudia ju potom vytrvalo zapĺňajú pre nich nepotrebným odpadom. Osvedčili sa tam aj priechody cez koľaje, ktoré okoloidúci radi využívajú pri križovaní areálu.

Matúš Čupka a kôš Zelenej hliadky. Foto - Matej Dugovič
Matúš Čupka a kôš Zelenej hliadky. Foto N – Matej Dugovič

Alice chváli aktivistov, ich činnosť je podľa nej dobrý základ pre zmeny.

Čierna skládka šokuje

Prichádzame na nelegálnu skládku Zátišie v Novom Meste, ktorá je len kúsok za bytovkami. Aj napriek pokusom o jej vyčistenie tam stále stoja kopy odpadu.

Vyvoláme menší rozruch, z garážovej búdy vychádza muž, ktorý nás chvíľu pozoruje. Z diaľky nás aj cez hromadu odpadkov zavetria dva psy. Nepáčime sa im, menší sa s brechotom približuje, radšej odchádzame.

Zátišie. Foto - Matej Dugovič
Zátišie. Foto N – Matej Dugovič

Nemka hovorí, že je šokujúce mať nelegálnu skládku neďaleko centra mesta a vidieť, ako tam žijú ľudia ponechaní napospas osudu. „Je to veľmi problémové, smutné, nezdravé pre ľudí a nebezpečné prostredie.“ Čierna skládka podľa nej hovorí aj o tom, aká je atmosféra a situácia v meste.

Vraví, že niektorým to možno nie je jedno, ale nemôžu si dovoliť zaplatiť za likvidáciu odpadu. „Bratislava musí nájsť príčinu, prečo ľudia hádžu veci na nelegálne skládky.“ Problém by podľa nej nevyriešilo ani jej vypratanie, pretože skládka by časom mohla vzniknúť opäť.

„Je pozitívne, že magistrát zbiera viac odpadu z čiernych skládok, ale za posledné roky pribudlo iba zopár drobných zberných dvorov v mestských častiach. Služby sa v tomto významnejšie nezlepšili,“ vraví Čupka. „Čiernych skládok je menej, ale stále pribúdajú. Pre mnohých je jednoduchšie vyhodiť odpad do prírody ako ísť do jediného celomestského dvora v Bratislave či nájsť niekoho s trvalým pobytom.“

Podobne aj v Nemecku, no s väčšou šancou na pokutu

Foto N - Matej Dugovič
Foto N – Matej Dugovič

Líši sa v niečom spracovanie odpadov v Nemecku? Ani veľmi nie, vraví Alice. Separovanie a recyklácia je na prvom mieste, spaľovať a skládkovať tam podľa nej môžu iba vo výnimočných prípadoch. „Je to nákladnejšie, ale ak firma zákon nerešpektuje, musí zaplatiť pokutu. Zákony a ich vymáhanie sú dôležité.“ Aj v nemeckom Berlíne sa však stane, že ak niekto separuje, jeho vytriedený odpad putuje do bližšej spaľovne. „Logistika,“ vysvetľuje Alice.

Ani v Nemecku nemá smetiar lepšie postavenie, je to podľa nej len o niečo lepšie ako byť nezamestnaný, chýba hrdosť na svoju prácu. „Imidž ľudí pracujúcich v odpadovom hospodárstve indikuje celkové uznanie pre ich prácu. Musíme priniesť hodnotu a sociálne uznanie pre prácu v tomto sektore. Od manažérov až po záchrancov zdrojov.“

Rozbitý Iphone Alice za nový nevymení, radšej si počká na "fair" telefón, ktorý je šetrnejší k životnému prostrediu. Foto N - Matej Dugovič
Rozbitý Iphone Alice za nový nevymení, radšej si počká na „fair“ telefón, ktorý je šetrnejší k životnému prostrediu. Foto N – Matej Dugovič
IMG_6052
IKEA sa snaží používať aj kartónové palety, ktoré potom môžu ľahšie recyklovať. Foto N – Matej Dugovič
IMG_6046 IMG_5936 IMG_5929
Čiernu skládku napriek viacerým pokusom stále neodstránili. Foto N - Matej Dugovič
Čiernu skládku napriek viacerým pokusom stále neodstránili. Foto N – Matej Dugovič
Foto N - Matej Dugovič
Foto N – Matej Dugovič

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie