Denník N

Vrátili sa hromadné poľovačky na vlky, ochranári budú pred nimi varovať na Google mapách

Vlk z filmu Vlčie hory. Foto – Jozef Fiala/Arolla Film
Vlk z filmu Vlčie hory. Foto – Jozef Fiala/Arolla Film

Štát umožní poľovníkom spoločne loviť vlka na Poľane a v okolí. Ministerstvo pôdohospodárstva vysvetľuje, že tak chce chrániť jeleniu zver. Ochranári upozornia Brusel.

Zídu sa aj desiatky mužov v maskáčoch a s puškami na ramenách. Psy, honci, hluk. Spoločná poľovačka je pre poľovníkov udalosť. Pri love vlka to doteraz musel byť súboj jedného na jedného. Teraz sa to mení, poľovníci budú v presile.

V utorok sa začala poľovná sezóna a v okolí Poľany štát schválil návrat hromadných poľovačiek na vlka.

Ide o vzácny poľovnícky revír známy najmä veľkými jeleními trofejami. Práve jelene chce takto ministerstvo pôdohospodárstva chrániť.

V posledných rokoch sa pritom lov vlka skôr sprísňoval, zužoval sa priestor, kde je možné naňho strieľať, a znižovala sa aj kvóta na lov vlka.

Mapa: Kde môžu loviť vlka a kde to je zakázané

Mapa lovu vlka. Zdroj: Národné lesnícke centrum Zvolen
Mapa lovu vlka. Zdroj: Národné lesnícke centrum Zvolen

Poľovníci nevedeli vlka trafiť

Na väčšine Slovenska sa toho veľa nemení. Stále platí zákaz loviť vlka v celom poľskom pohraničí a aj v mnohých chránených územiach. Kvóta na lov navyše klesla z minuloročných 90 vlkov na 70. Poľovníci kvótu v minulej sezóne nenaplnili, zabili 43 vlkov. Poľovnícka komora vlani dokonca vyzývala kolegov, aby v love zabrali, lebo im kvótu štát ešte zníži.

Teraz sa im môže dariť viac – vo významnej poľovníckej oblasti Poľana (na 20 hektároch) na strednom Slovensku dostali možnosť loviť vlky aj pri hromadných poľovačkách.

To sa však stalo napriek nesúhlasu ministerstva životného prostredia, Štátnej ochrany prírody, Národného lesníckeho centra či aj Lesoochranárskeho zoskupenia Vlk. Podľa Juraja Lukáča z Vlka o tom ani nerozhodovala komisia pri ministerstve.

Ochranári sú dlhodobo proti hromadným poľovačkám. Trpí pri nich zver a je podľa nich aj riziko, že poľovníci niekoho postrelia. „Tridsať strelcov a sto honcov znamená v lesnom teréne veľké nebezpečenstvo a každoročné nehody to dosvedčujú,“ vraví Lukáč.

Aj preto sľubujú, že budú na miesta spoločných poľovačiek na Poľane upozorňovať na Google mapách. Takto zvýraznili už poľovačku budúcu sobotu v poľovnom revíri Gajdoška.

Bez hromadných poľovačiek sa tiež podľa neho znížili škody na hospodárskych zvieratách a aj na lesnej zveri „pre zvýšenie efektívnosti lovov vlčích svoriek“.

„Pracujte s číslom 158 a opitými poľovníkmi…“ vyzývajú ochranári v náznakoch verejnosť na Facebooku, kde zverejnili zoznam spoločných poľovačiek.

Jeleň strhnutý v lete v Podpoľaní. Foto - ministerstvo pôdohospodárstva
Jeleň strhnutý v lete v Podpoľaní. Foto – ministerstvo pôdohospodárstva

Vzácne jelene, ktoré treba chrániť

Ministerstvo pôdohospodárstva vysvetľuje, že Poľana je „pre Slovensko unikátna kvalitou a výnimočnosťou genofondu jelenej zveri“. Ide o chránenú poľovnú oblasť, kde chovajú a skúmajú jeleniu zver, jelene odtiaľ vyvážajú po Slovensku aj do zahraničia.

V júli a v auguste podľa ministerstva viackrát vlky zabili silné chovné jelene. „Pre vlka je ulovenie silného chovného dospelého jeleňa netypické a poukazuje na výskyt veľkých svoriek. Ministerstvo preto umožnilo za prísnych podmienok loviť vlka na Poľane aj formou spoločnej poľovačky,“ vraví Vladimír Machalík, hovorca ministerstva.

Dopĺňa, že inde na Slovensku sú spoločné poľovačky na vlka stále zakázané.

Trofeje z Poľany. Zdroj: Katalóg trogejí CHPO Poľana, lovec.info
Trofeje z Poľany. Zdroj: Katalóg trogejí CHPO Poľana, lovec.info

Štátna ochrana prírody argumentovala proti spoločným poľovačkám na Poľane číslami: vlani sa hospodárske škody na zveri na Poľane oproti roku 2014 znížili. Lukáč z Vlka dodáva, že oficiálne vyčíslená škoda na Poľane sa v týchto rokoch znížila presne o 4157 eur. Na celom Slovensku škody klesli zo 110-tisíc eur na 76-tisíc.

„Toto je jasný dôsledok zlepšenia kondície vlčích svoriek, ktoré nie sú nútené loviť dobytok, pretože sa jednoducho uživia vo svojich prirodzených biotopoch,“ vraví Lukáč.

Ministerstvo pôdohospodárstva hovorí, že aj takéto škody sú vážne. „Zo strhnutej zveri sa pritom nájde len cca 10 až 20 percent,“ reaguje Machalík.

Upozornili aj Brusel

Pre lov vlkov vedie Európska komisia už niekoľko rokov voči Slovensku infringement, vyšetrovanie. Aj preto štát postupne sprísňoval podmienky lovu. Teraz sa Brusel pýta, ako sme pokročili.

Lesoochranárske zoskupenie Vlk práve pre spoločné poľovačky na Poľane bude žiadať o pokračovanie vyšetrovania. A to aj napriek tomu, že uznáva pokrok v ochrane vlka.

„Slovensko odstránilo nedostatky, ktoré nám Európska komisia vytkla,“ reaguje ministerstvo. „Lov vlka za tak prísne stanovených podmienok, aké v súčasnosti na Slovensku sú, neohrozí populáciu vlka v krajine.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie