Denník N

Tesco môže časť predajní na Slovensku predať, zvažuje aj úplný odchod

Foto – TASR
Foto – TASR

Britskej sieti by mohlo pomôcť, ak by sa časti predajnej plochy vzdala.

Tesco hľadá cesty, ako sa vyrovnať s nepriaznivými finančnými výsledkami. Ohlásilo, že zatvorí niekoľko desiatok predajní a prepustí tisíce zamestnancov.

Hoci na britskom, maďarskom či českom trhu plánuje niektoré obchody aj zatvárať, na Slovensku, kde má 155 predajní a  10 000 zamestnancov, o redukcii predajní či prepúšťaní zatiaľ nehovorí.

Podľa denníka SME by však súčasťou ozdravného plánu mohol byť aj prípadný odchod reťazca zo Slovenska.

Riešení je niekoľko

„Slovenské aktivity Tesca sa môžu predávať v balíku spolu s Maďarskom, Českom a možno Poľskom. Druhý scenár je predaj celých sietí v jednotlivých štátoch,“ povedal denníku SME nemenovaný britský investor oboznámený s ozdravným plánom.

„Na stole je aj možnosť, že Tesco u vás ostane, ale predávať bude niektoré prevádzky, aby získalo dodatočné peniaze a zefektívnilo svoju predajnú sieť,“ dodal pre SME.

Michal Dyttert z predstavenstva spoločnosti Tesco Stores nechcel informácie o prípadnom odchode pre Denník N komentovať. Povedal, že špekulatívne informácie reťazec nikdy nekomentuje.

Dodal, že bližšie informácie o budúcich zámeroch môže poskytnúť až v druhej polovici apríla. Teda až vtedy, keď spoločnosť, ktorá je kótovaná na burze, zverejní hospodárske výsledky.

Tržby stúpli mierne

Analytik obchodu Ľubomír Drahovský momentálne nedáva odchodu Tesca zo Slovenska vyššiu ako 25-percentnú pravdepodobnosť. Na Slovensku sa totiž už dlhodobo drží na vrchole rebríčka najväčších obchodníkov, kým na českom a maďarskom trhu je až na nižších priečkach.

Vlani dosiahlo Tesco na našom trhu podľa odhadu agentúry Terno tržby 1,5 miliardy eur. Podľa Drahovského sa medziročne zvýšili o niečo vyše päť percent, no najmä vďaka predaju nepotravinárskeho tovaru. Tie totiž podľa Drahovského mierne stúpli, kým tržby za predaj potravín, ktoré tvoria niečo vyše dvoch tretín celkových tržieb Tesca, o niečo klesli.

Za reálnejšie Drahovský momentálne považuje, že Tesco zo Slovenska neodíde, ale niektoré predajne bude zmenšovať a časť voľnej plochy prenajme či predá. Predpokladá, že sa tak môže rozhodnúť najmä v regiónoch, kde nedosahuje vysoké tržby nielen Tesco, ale ani jeho konkurenti.

Mohli by si pomôcť

Spojenca by pritom mohol nájsť potravinársky reťazec v športovom reťazci Sports Direct International, ktorý vlani na jeseň prevzal malý podiel v spoločnosti Tesco. Na trhoch, kde bude Tesco ďalej pôsobiť, by mohlo uvoľniť časť plochy externým predajcom vrátane britského reťazca Sports Direct.

Foto - Eurovea
Foto – Eurovea

Na britskom trhu už takúto spoluprácu dva reťazce rozbehli a mohla by sa preniesť aj na slovenský trh. Aj niektoré väčšie predajne Tesca u nás sú už totiž podľa developerov pre potreby tohto reťazca neprimerane veľké. Nie je preto vylúčené, že sa bude snažiť časť plochy prenajať.

Naopak, Sports Direct, ktorý má vo svete takmer 500 obchodov pod viacerými značkami, z nich väčšinu na britskom trhu, chce na našom trhu, kam vstúpil v roku 2012, expandovať. Zaujíma sa o mestá, ktoré majú viac ako 20-tisíc obyvateľov.

Zatiaľ tu má štyri obchody, tri z  nich sú v Bratislave. V Avione Shopping Parku nahradil Giga Sport, ktorý zo slovenského aj z českého trhu odišiel, predajne Sports Direct otvoril v nákupných centrách Eurovea a Bory Mall.

Skôr ako v hlavnom meste však otvoril britský športový reťazec predajňu v Košiciach neďaleko hypermarketu Tesco. Práve na ploche pod strechou veľkoformátovej košickej predajne Tesco si mohol Sports Direct symbiózu s britkým predajcom potravín už otestovať.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Problémy Carrefouru

Ekonomika

Teraz najčítanejšie