Denník N

Je vojna a ľudia ako Čarnogurský nie sú na našej strane

Reprofoto - TV SME
Reprofoto – TV SME

Médiá sú v informačnej vojne zbraň a našich nepriateľov k nim nesmieme pripúšťať.

Keď sa hovorí, že Rusko vedie s Európskou úniou informačnú vojnu, väčšinou pritakávame. Sme pripravení hodiny diskutovať o internetových trolloch, čo otravujú diskusie, a weboch, ktoré vedome či nevedome plnia sny propagandistov FSB. No akoby nám nedochádzalo, že v tejto novej situácii by sme sa mali správať adekvátne tomu, že ju nazývame vojna.

Vo vojne sa bojuje, snažíme sa nepriateľa poraziť, v žiadnom prípade mu zadarmo nedávame do rúk naše zbrane. V informačnej vojne sú zbraňou médiá. Tak ako by sme v normálnej vojne nedali naše zbrane protivníkovi, rovnako je hlúpe púšťať do médií našich nepriateľov.

Ibaže to robíme a oni to veselo využívajú. Kým my máme problém sa v novej situácii zorientovať, naši nepriatelia v informačnej vojne obsadzujú čoraz dôležitejšie pozície.

Jeden príklad: Ešte pred rokom obchádzal Ján Čarnogurský všetky slovenské spravodajské médiá ako prezidentský kandidát, preto nám dnes pripadá nevkusné zaradiť ho do kolónky verejný nepriateľ. Ibaže Ján Čarnogurský ním je. Vďaka svojej minulosti má zdanie vysokej autority, a tak účinne a systematicky šíri bludy o Západe, Ukrajine a Rusku spôsobom, ktorý je typický pre putinovskú propagandu.

Počúvajte ho niekedy. Za desať minút dokáže zo seba dostať tri protizápadné a protiukrajinské emotívne historky, ktorých detaily si síce úplne presne nepamätá, ale „dajú sa nájsť na internete“. Pripúšťa, že aj Rusko má svoje záujmy, ale „kto by už nemal svoje záujmy“. Aj dospelého moderátora ako Juraj Hrabko po chvíli bez problémov dostane tam, kam chce – do debaty na úrovni „sú na to rôzne názory“.

Ak sa však v mainstreamovom médiu, ktoré považujeme za štandardne dôveryhodné, debatuje o opodstatnenosti obsadenia Krymu Rusmi ako o prípustnom názore, už to je víťazstvo FSB.

Ľudia, ktorí médiá riadia, vlastnia alebo len pracujú v médiách na Slovensku, by si mali uvedomiť, že hranice dovoleného by sa mali vo vojnovom čase zmenšiť .

Nenapadne nám pozvať Kotlebu do debaty o Európskej únii, hoci je jej významný kritik.  Bez hlbšieho vysvetlenia súhlasíme, že by jeho choré názory len dostali zbytočnú publicitu. Voláme ich choré, lebo si myslíme, že ak nimi bude nakazených veľa ľudí, bude nevládna celá spoločnosť.

Ako každá kultúra, ani demokracia nemôže pripustiť diskusiu o svojich základoch, lebo sa stane bezbranná. Prečo potom Ján Čarnogurský, ktorý nám tvrdí, že principiálne neexistuje rozdiel medzi tým, ako si žijú ľudia na Západe a v Rusku, je v debate O.K.?

Médiá sú základná zbraň informačnej vojny. Tá vojna sa odohráva medzi Putinovou vládou na jednej strane a Európskou úniou, USA, NATO na druhej strane. Putinovi agenti zneužívajú náš návyk čo najpozornejšie načúvať každému názoru a bojovať za to, aby každý smel povedať ten svoj.

Ruskí agenti sa nesnažia čo najpoctivejšie argumentovať, len chcú vtlačiť pochybnosti do našej viery, že demokracia je v zásade fajn. V tejto situácii neostáva nič iné, iba ich z verejnej debaty vylúčiť. Lebo ak nás títo bojovníci porazia, v ďalších diskusiách sa už k slovu nedostaneme.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie