Denník N

Internet pre školy viazne tak dlho, že Slovensko.digital píše Ficovi a Kiskovi

Peter Plavčan. Foto – TASR
Peter Plavčan. Foto – TASR

IT-čkári zo Slovensko.digital poslali vedúcim predstaviteľom štátu listy, aby intervenovali u ministra školstva Plavčana, ktorý sa s nimi doteraz nestretol. Plavčan kritikom odkazuje, že k projektu internetu pre školy zorganizuje debatu.

Už viac ako sedem mesiacov ministerstvo školstva nepovie o novom internetovom projekte pre školy Edunet nič iné ako to, že vyhodnocuje súťaž, do ktorej sa prihlásili štyri firmy.

Opakuje to tak dlho, že nakoniec predĺžilo existujúcu zmluvu Slovak Telekomu na staršiu internetovú zákazku dodatkom za 5,4 milióna eur s DPH. Keďže úradníci z ministerstva po celý čas ignorujú odbornú debatu, IT-čkári zo Slovensko.digital začali ministerstvu rátať čas, ako dlho sa už takto správajú.

„Ministerstvo školstva už 270 dní ignoruje naše listy aj verejné výzvy na stretnutie a riešenie situácie. Obraciame sa preto listom na prezidenta Kisku, predsedu vlády Fica, predsedu parlamentu a SNS Danka a podpredsedu vlády Pellegriniho, aby zo svojej pozície intervenovali u ministra Plavčana,“ hovorí Ján Hargaš zo Slovensko.digital.

Ministerstvo teraz odkazuje, že nie je pravda, že sa nechce stretnúť so zástupcami Slovensko.digital a Aliancie Fair-play, ktorá nový projekt takisto kritizuje. Ministerstvo hovorí, že v priebehu nasledujúcich dvoch týždňov zorganizuje k Edunetu odbornú diskusiu. „Na ňu sú okrem iných odborníkov z tejto oblasti pozvaní aj zástupcovia spomínaných združení,“ uviedlo tlačové oddelenie ministerstva.

Hargaš hovorí, že im zatiaľ žiadne pozvanie neprišlo.

Pri argumentácii, prečo ponuky štyroch firiem nie sú ešte vyhodnotené, sa už len opakuje: každá z ponúk má stovky strán technickej dokumentácie, technické údaje je náročné overiť, preto vyhodnotenie ponúk tak dlho trvá.

Pripomeňme, že o zákazku na internetové pripojenie pre materské, základné a stredné školy má okrem Slovak Telekomu, ktorý už niekoľko rokov dodáva školám internet v rámci projektu Infovek, záujem aj O2, Slovanet a Swan.

Kritici však projektu Edunet s odhadovanou cenou 81 miliónov eur vyčítajú, že je predražený a školy by si internet vedeli obstarať lacnejšie od lokálnych firiem. Hovorí sa tiež, že minimálne jedna z predložených ponúk je výrazne lacnejšia než odhadovaná cena.

Pôvodne päťročný projekt Infovek 2 sa mal skončiť už pred rokom. Ministerstvo školstva však vlani v septembri podpísalo s Telekomom bez súťaže novú zmluvu na jeden rok, ktorou v podstate predĺžilo tú pôvodnú. A teraz v septembri podpísalo s Telekomom dodatok k zmluve za spomínaných 5,4 milióna eur, ak zmluva bude trvať ešte ďalší rok.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie