Denník N

Nový ropovod ohrozuje Indiánov v Dakote, k ich protestom sa pridali aj mníšky

Plánovaná výstavba ropovodu Dakota spája domorodé národy v ochrane svojich práv a prírody. FOTO – flickr/Joe Brusky
Plánovaná výstavba ropovodu Dakota spája domorodé národy v ochrane svojich práv a prírody. FOTO – flickr/Joe Brusky

Tisícky ľudí sa spolu združujú a obývajú majetok korporácie. Stret domorodých obyvateľov Ameriky, ochrancov životného prostredia a bezpečnostných zložiek začal výrazne eskalovať.

Surová ropa má podľa návrhu tiecť celkom cez štyri štáty. Zo Severnej Dakoty do Južnej Dakoty a Iowy až do štátu Illinois. Časť ropovodu Bakken má prechádzať cez prírodnú rezerváciu Standing Rock, kde žije domorodý kmeň Siouxov.

V americkom štáte Severná Dakota tak už od apríla prebieha protest domorodých Indiánov proti výstavbe ropovodu. Hneď nato vzniklo sociálne hnutie oponentov projektu.

Ropovod dlhý takmer 1900 kilometrov by podľa obyvateľov rezervácie priamo ohrozoval zdroje vody v krajine. Prechádzal by totiž v blízkosti riek Misouri a Mississippi, od ktorej vody obyvatelia rezervácie bytostne závisia.

Inak pokojné zhromaždenia začali eskalovať po tom, čo polícia dostala rozkaz protestujúcich hromadne zatýkať, použila na protestujúcich slzný plyn a strieľala do nich gumové projektily.

K spirituálnym protestom sa pridalo viac ako 500 mníšok a pastorov, pretože sa im nepáči stále finančné podporovanie fosílnych palív.

Na domácej pôde

Domorodý kmeň prevažne z rezervácie Standing Rock už hneď od zverejnenia projektu bojuje za svoje práva a ochranu prírody nielen priamou akciou, ale aj súdne. V žalobe, ktorú na súd podali, sa hovorí o nedostatočnom preverení výstavby, ktorá by mala veľký vplyv nielen na životné prostredie, ale aj na ich práva ako Indiánov.

Argumentovali priamym ohrozením vodného zdroja a možným zničením kultúrneho dedičstva. Poukazovali tiež na deklaráciu OSN o ochrane práv domorodého obyvateľstva, súd však ich požiadavku v septembri zamietol.

Namiesto ochrany svojich práv zo strany justície sa dočkali útokov zo strany polície. Ich rodná zem je aj naďalej v ohrození, keďže proti výstavbe ropovodu takéto ohrozovanie ľudských práv, kultúry či životného prostredia, nestačí.

„Kmeň Siouxov zo Standing Rock-u vždy zastával pozíciu ochrany svojej vody. Chystáme sa chrániť naše posvätné miesta. Chystáme sa chrániť našu suverenitu. Chystáme sa chrániť našu budúcnosť, budúcnosť  generácií, detí, ktoré sa ešte nenarodili. Vždy sme boli proti ropovodu, nie pre iné dôvody ako pre tieto,“ povedal pre ABC News náčelník kmeňa David Archambault.

Ropu kážu, vodu pijú

Na základe geologického výskumu z roku 2013 sa predpokladá, že na americkej strane v oblasti Bakken sa nachádza až 7,4 miliardy barelov ropy. Podľa spoločnosti Energy Transfer Crude Oil, ktorá stojí za výstavbou ropovodu, by cez potrubie pod zemou pretieklo až 470-tisíc barelov denne. Surová ropa by bola ďalej poslaná na trh s ropou a do rafinérií v podstate naprieč celý východom USA.

ABC News informovali o investíciách zo strany republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa do akcií spoločnosti, ktorá je do kontroverzného projektu ropovodu Bakken priamo zapojená.

Stret záujmov je evidentný. Na jednej strane sú to podporovatelia výstavby, ktorí prízvukujú ekonomický rast, keď má projekt priniesť viac ako štyri miliardy eur a osem- až dvanásťtisíc pracovných miest. Avšak na druhej strane je veľké riziko zničenia prírodnej rezervácie a kultúry domorodých kmeňov, ktoré  poukazujú na obrovské environmentálne škody.

Policajti do odporcov ropovodu strieľali gumené náboje. FOTO – TASR/AP

Prírodná rezervácia Standing Rock v americkom štáte Severná Dakota hostí protesty proti plánovanému ropovodu už od jari. Obyvatelia rezervácie Standing Rock spolu s inými domorodými obyvateľmi založili v apríli kemp Sacred Stone.

Keď sa však v lete k domácim pridali viacerí podporovatelia, začali vznikať ďalšie stanoviská a najväčší z nich združuje až tisícku ľudí.

Domorodí obyvatelia neustále zdôrazňujú, že nie sú ozbrojení a protesty sa nesú v duchu pokoja a modlitieb. Spirituálne kempy nedovoľujú konzumáciu alkoholu a drog.

Pred vstupom do areálu prichádzajúci prechádzajú cez bezpečnostnú kontrolu pre prípadné držanie zbraní a vstupom do kempu sa z podporovateľov protestov stávajú hostia domorodých národov.

Avšak súčasne s nárastom podpory u nedomorodých obyvateľov rástol počet policajtov a vojakov, ktorí blokovali cesty, aby znemožňovali priamy prístup ku kempom. Taktiež policajné úrady vyhlásili hromadné zatýkanie protestujúcich, pretože demonštráciu považujú za nebezpečnú.

Organizácia Human Rights Watch upozornila na násilný zásah bezpečnostných zložiek, ktoré podľa organizácie porušili ľudské práva.

Medzi zatknutými bola novinárka Amy Goodmanová z DemocracyNow!, ktorú nakoniec súd zbavil viny, ale aj herečka Shailene Woodleyová, ktorá priamo protest natáčala. Okrem toho majú protesty celosvetovú podporu. Pomocou funkcie zdieľania lokácie na facebooku sa virtuálne na proteste podieľalo viac ako milión ľudí.

Viac ako tridsať environmentálnych organizácií sa podpísalo pod list prezidentovi Barackovi Obamovi, aby prehodnotil projekt ropovodu Bakken. Podľa nich je tento projekt len jedným z ďalších, ktorý je odsúhlasený bez zapojenia verejnosti a bez dostatočného preskúmania otázok ohľadom životného prostredia.

Obrátili sa preto na neho s požiadavkou, aby projekt zamietol, podobne ako to urobil minulý rok v prípade ropovodu Keystone XL, ktorý prechádzal z Kanady do USA. Obama nakoniec v rozhovore pre NewThis potvrdil, že budú zisťovať prípadné možnosti presmerovania ropovodu.

„V našom boji budeme pokračovať. Zameriame sa na všetky právne aj iné možnosti, ako stavbu zastaviť, aby sme ochránili našu vodu a posvätnú pôdu pre naše deti a ich potomkov,“ reagoval náčelník Archambault na rozhodnutie súdu v pokračovaní výstavby.

Odporcovia podzemných ropovodov ukazujú na ich pravidelné pretekanie, ktoré môže spôsobiť veľké zamorenie prostredia a prírodných zdrojov. Ďalším bodom kritiky je ich stav, väčšina amerických ropovodov má už päťdesiat rokov. Takto je priamo ohrozené nielen životné prostredie, ale aj verejné zdravie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie