Denník N

Fico chce s Kiskom dobré vzťahy, informácie o Bašternákovi ho vyrušujú (+video)

Foto – TASR
Foto – TASR

Premiér trvá na výrokoch, ktoré kritizoval prezident Andrej Kiska. Minister zahraničných vecí nechce, aby sa jeho kandidatúra za šéfa OSN stala „spúšťačom vnútropolitických polemík“.

Deň po tom, čo prezident v Trende vyhlásil, že Robert Kaliňák by mal odstúpiť z funkcie ministra vnútra a že sa v OSN hanbil za výroky Roberta Fica, reagoval včera premiér zopakovaním kritiky Ukrajiny a Británie a slov o „ucelenej moslimskej komunite“. Poskytol na úrade vlády vyhlásenie bez možnosti klásť otázky.

Povedal, že má záujem o dobré vzťahy s prezidentom. „Slovensko potrebuje komunikáciu a konflikt, do ktorého sa ma pokúšajú zatiahnuť, absolútne odmietam,“ vyhlásil. Tentokrát nevinil prezidentových poradcov ako minulý týždeň.

Premiér zopakoval výrok, ktorý hovoril aj počas predvolebnej kampane. „Som principiálne proti vzniku ucelenej moslimskej komunity a som principiálne proti kvótam.“

Kiska v rozhovore pre Trend tvrdil, že prezident jednej z moslimských krajín, ktorá je členom Bezpečnostnej rady OSN, sa ho v New Yorku v OSN spýtal, či nenávidíme moslimov. „Bola to hanba. Musel som vysvetľovať, že názory niektorých politikov nereprezentujú zahraničnopolitický postoj našej krajiny.“

Video: Fico: Podozrenia o Bašternákovi ma vyrušujú
autorka: Martina Koník

Pri Británii a Ukrajine už opatrnejšie

Fico povedal, že trvá aj na výrokoch pri ďalších dvoch témach, za ktoré ho Kiska kritizoval – rusko-ukrajinský konflikt a kritika Veľkej Británie. Fico povedal, že „Rusko aj Ukrajina majú zodpovednosť za plnenie Minského protokolu“, čo je výrok v súlade s postojom Európskej únie. Minský protokol je zmluva, ktorá určuje, ako majú oba štáty postupovať pri urovnávaní sporu na východe Ukrajiny.

Prezident však poukázal na septembrový výrok predsedu vlády pre Reuters, že Ukrajina plní minské dohody dokonca menej ako Rusko.

Premiér tiež povedal, že bude bojovať za to, aby sa 80-tisíc Slovákov, ktorí žijú vo Veľkej Británii, nestalo občanmi druhej kategórie. Aj o tejto téme hovoril Kiska; ten však upozornil na iný výrok Fica, ktorý si všimli Briti a zahraničie – že by ich mal odchod z EÚ zabolieť. To povedal premiér pre Financial Times.

„Briti pociťovali veľké sklamanie z vyjadrenia, ako by ich mal odchod z EÚ zabolieť. Rovnako rezonoval aj postoj k vojne na Ukrajine. Veta, že Rusko spravilo pre mierový proces viac ako Ukrajina, vyvolala silnú vlnu negatívnych emócií,“ povedal prezident.

Lajčák: Vážim si podporu premiéra aj prezidenta

Kiska tiež hovoril, že Miroslavovi Lajčákovi prekazili šancu stať sa generálnym tajomníkom OSN výroky našich politikov.

Na Kisku vo štvrtok reagoval aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák. „Vážim si podporu ústavných činiteľov, ktorú vyjadrili mojej kandidatúre na post generálneho tajomníka OSN, a aj konkrétne aktivity, ktoré v prospech tejto kandidatúry vyvinuli. Naozaj by som si neprial, aby sa táto kandidatúra stala spúšťačom vnútropolitických polemík,“ povedal Lajčák.

Minister hovorí, že premiérov prístup „vysoko oceňuje“, lebo mu vytvoril „potrebné podmienky a zázemie na aktívnu kampaň a vynaložil aj osobné úsilie v kontaktoch s partnermi z členských krajín Bezpečnostnej rady OSN“. Lajčák poukázal na Ficove cesty do Paríža či Moskvy, ako aj na „jeho rozhovory na túto tému s celým radom európskych lídrov“.

Lajčák ocenil aj Kiskov prístup. „Práve preto nemá význam špekulovať, čo pomohlo viac a čo nie. Robili sme, čo bolo v našich silách. Hlasovanie však jednoznačne ukázalo, že jednoducho nebol dopyt po kandidátovi z východoeurópskej regionálnej skupiny. Nás však môže tešiť, že výsledkom procesu pre nás všetkých je pozitívne zviditeľnenie Slovenska a slovenskej diplomacie na globálnej scéne.“

Riešim bytovú otázku

Hoci Kiska kritizoval Kaliňáka a to, že nikto doteraz nie je obvinený v kauze Bašternák, Fico sa ku Kaliňákovmu zotrvaniu vo vláde nevyjadril. Povedal však, že informácie o Bašternákovi ho vyrušujú.

„Ako predseda vlády mám podľa zákona právo na to, aby mi štát bezplatne poskytol byt na reprezentačné účely, ako to je v prípade prezidenta. Ja som sa však rozhodol, že túto možnosť nevyužijem, a v roku 2012 som si prenajal byt za vlastné peniaze. V roku 2012 som denníku SME ukázal nájomnú zmluvu, výšku nájomného a preukázal spôsobilosť spolu s manželkou platiť tento byt,“ vyhlásil Fico.

„Denník SME ma vtedy označil za ‚pána Transparentného‘. Nájom si platím prevodmi z účtu, ktoré si pán Rajtár určite skontroloval, lebo si pozrel aj môj účet, ale to je téma na inú tlačovú konferenciu. Byt využívam na reprezentatívne účely a prijal som v ňom významných zahraničných hostí. Áno, priznávam, aj mňa vyrušujú informácie a podozrenia ohľadom majiteľa tohto bytu, aj preto som vyhlásil, že budem riešiť bytovú otázku,“ povedal Fico.

Kiska o kauze Bašternák povedal: „Som smutný z toho, že sa pri riešení kauzy doteraz nič zásadné neudialo. Od začiatku prípadu všetci vieme, že rečiam o dvanástich miliónoch, ktoré niekto priniesol v hotovosti, sa nedá veriť. Preto sa nedá rozumieť tomu, prečo zatiaľ nie je nikto stíhaný. Keď verejný činiteľ garantuje vyšetrenie prípadu, tak aj keby vznikla len hypotetická otázka, či nemá na prípad priame prepojenie, už vtedy je vecou elementárnej slušnosti, aby v takej situácii odstúpil. To sa neudialo.“

Je pripravený vypovedať

Fico sa rozhodol vyjadriť aj ku kauze Gorila. Prezident vo štvrtok prijal šéfa tímu Gorila Marka Gajdoša. Ten povedal, že chceli v kauze vypočuť aj Fica, ale nepodarilo sa to.

„Nejaký pokus tam bol, ale z dôvodu, že prokurátor vykonával previerku spisu, nejaký čas sa v tomto nedalo pokračovať,“ povedal. Vec dozoruje špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Gajdoš si myslí, že Fico by mal byť vo veci vypočutý, kým Kováčik už v minulosti vyhlásil, že na to nevidí dôvod. Fico teraz povedal to, čo už v minulosti: že je pripravený vypovedať.

„Som kedykoľvek pripravený vypovedať, lebo mne veľmi záleží na vyšetrení Gorily, lebo Gorila – to je privatizácia, provízie a kupovanie poslancov za druhej vlády Mikuláša Dzurindu. Ak môžem prispieť, som kedykoľvek pripravený spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, som aj za zverejnenie spisu,“ vyhlásil Fico.

Fico len nedávno Kisku otvorene kritizoval za to, že sa stretol s dalajlámom. „To, čo urobil Kiska, jednoznačne poškodilo slovensko-čínske vzťahy a na tom nie je nič tajomné,“ tvrdil Fico, ktorý zopakoval to, čo hovorí dlhodobo: že na vine sú Kiskovi poradcovia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kauza Gorila

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie