Denník N

Na košickom sídlisku si konkurujú hliadky Kotlebu s hliadkou politika Smeru

Kotlebovci chodievajú hliadkovať do vlakov už od apríla minulého roku. Pravidelne o tom referujú na Facebooku. Foto – FB Milana Mazureka
Kotlebovci chodievajú hliadkovať do vlakov už od apríla minulého roku. Pravidelne o tom referujú na Facebooku. Foto – FB Milana Mazureka

Polícia výpomoc samozvaných hliadok miestnych obyvateľov označuje za chvályhodnú, s kotlebovcami má však problém. Tí sa podľa policajnej hovorkyne chcú len zviditeľňovať.

Predminulý víkend vysielala televízia TA3 reportáž o kriminalite na košickom Luníku VIII. Na sídlisku susediacom so známejším Luníkom IX, kde žijú najmä Rómovia, prepadli v krátkom čase niekoľko ľudí.

„V posledných týždňoch začali pribúdať prepadnutia starších ľudí alebo mladých žien, ktoré sú pre zlodejov ľahkou korisťou,“ informovala televízia.

Za posledné týždne došlo podľa TA3 až k deviatim rôznym krádežiam a lúpežným prepadnutiam.

Televíziu pozorne sledovali aj poslanci Kotlebovej Ľudovej strany Naše Slovensko. Zistenia z reportáže prepísali do vlastnej tlačovej správy a oznámili, že na Luník VIII posielajú vlastné hliadky.

„Len za niekoľko týždňov došlo v tejto lokalite k deviatim lúpežným prepadom, obeťami ktorých boli ženy a občania v dôchodkovom veku,“ napísala ĽSNS.

Neželané posily

Na košické sídlisko však kotlebovci dorazili až ako druhí v poradí. Ešte pred odvysielaním reportáže tam vlastné hliadky začal organizovať aj miestny politik Smeru Andrej Sitkár, ktorý je zástupcom starostu v miestnej časti Košice-západ.

Luník IX. podvečer. Foto N – Vladimír Šimíček
Luník IX podvečer. Foto N – Vladimír Šimíček

„Dohodli sme sa s niekoľkými chlapmi, že budeme večer hliadkovať, aby sa ženy a babky nebáli chodiť po uliciach. Robíme to vo voľnom čase,“ vysvetľuje Sitkár, ktorý tiež chodieva pravidelne hliadkovať.

Sitkárovi „strážnici“ sa prechádzajú po uliciach a dávajú najavo, že sú na mieste. O výpomoc ĽSNS nestoja, Sitkár sa obáva zbytočných konfliktov. „Bojím sa, že tu nejaký kotlebovec ublíži nejakému cigáňovi. Potom sa cigáni pozbierajú, prídu na sídlisko a zbijú niekoho iného, kto s tým nemá nič spoločné,“ hovorí Sitkár.

Kotlebovci už na svojich stránkach vyjadrili sklamanie, že ich politik Smeru nechce do svojich hliadok zapojiť.

„Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ábel Ravasz a vicestarosta Andrej Sitkár považujú podobné aktivity za nežiaduce a škodlivé. Ak však zoberieme do úvahy, čie záujmy reprezentujú, ich odsudzujúca reakcia nás nemôže prekvapiť,“ konštatovala Kotlebova ĽSNS.

Polícia: Je to chvályhodné

Samozvané hliadky, ktoré preberajú zodpovednosť za poriadok v meste, by mali byť zahanbujúce predovšetkým pre vládny Smer. Jeho členom je primátor Košíc Richard Raši, ktorý vedie mesto už šesť rokov, aj trojnásobný minister vnútra Robert Kaliňák, ktorého premiér Fico počas kauzy Bašternák podporuje argumentom, že je „najlepším ministrom vnútra, akého kedy Slovensko malo“.

„Ja som síce člen Smeru, ale tieto veci robím ako obyvateľ sídliska. Smer s tým nemá nič spoločné, viac to komentovať nechcem,“ hovorí Sitkár.

Štátna polícia dokonca nepriamo hovorí, že Sitkárove hliadky víta. „Ak je cieľom skutočný záujem na ochrane života, zdravia či majetku občanov a v danej lokalite si to naozaj bezpečnostná situácia vyžaduje, potom sú takéto aktivity chvályhodné,“ píše krajská hovorkyňa policajného zboru Jana Mésarová.

Na snímke Richard Raši (SMER-SD) skladá poslanecký s¾ub poèas ustanovujúcej schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) VII. volebného obdobia 23. marca 2016 v Bratislave. FOTO TASR - Pavel Neubauer *** Local Caption *** politika slovenský parlament Národná rada NR NRSR parlamentné vo¾by 2016 7. volebné obdobie ustanovujúca schôdza prvé zasadnutie poslanecký s¾ub prísaha Ústava symboly noví poslanci novozvolení mandáty zaèiatok jednofarebná vláda nový zákonodarný zbor
Richard Raši. Foto – TASR

Na „konkurenčných“ kotlebovcov sa už polícia pozerá inak. „Pokiaľ takéto aktivity majú len politický, či propagandistický zámer, ktorý bude spočívať len v tom, že sa tu občas niekto ukáže s ‚nálepkou na chrbte‘, potom je na mieste otázka, či takýto človek len nezneužíva občana na vlastný prospech,“ poznamenáva policajná hovorkyňa v zjavnej narážke na kotlebovcov, ktorí zvyknú chodiť s logom ĽSNS.

Denník N kontaktoval aj košický magistrát, ktorý má na starosti mestskú políciu. Chceli sme vedieť, čo hovorí primátor Raši na to, že jeho stranícky kolega organizuje občianske hliadky, a či takúto výpomoc víta. Magistrát sa však nevyjadril.

Problém všetkých vlád

Prepady na košickom sídlisku nie sú záležitosťou len posledných rokov. Luník IX bol témou už dávno pred nástupom Smeru a Rašiho predchodcovia sa týmto sídliskom nezaoberali.

Primátor Raši zvolil postup, ktorý priniesol len ďalšie problémy. Mesto obyvateľov Luníka IX, ktorí neplatili nájom alebo žili v zničených panelákoch s narušenou statikou, nechalo vysťahovať.

Mesto ohlásilo, že päť z tunajších bytoviek bude zbúraných. To sa začalo diať, lenže primátor už neriešil, čo sa stane s obyvateľmi týchto panelákov.

„Ako mesto rozprášilo osadu pri teplárni a na Luniku IX búra jeden panelák za druhým, to vidieť je. Nevidno však, ako sa potom tí ľudia s deťmi, veľké rodiny, rozliezajú do lesa, chatiek, kade-tade,“ napísal v apríli košický denník Korzár.

Vyrástol nový Luník

Viacerí Rómovia sa z Luníka IX presťahovali do improvizovanej osady, ktorú miestni volajú „Mašličkovo“ (podľa Róma Mašlára, ktorý sa sem presťahoval ako prvý). Osada sa rozrastá blízko bežného sídliska Luník VIII.

V Mašličkove nie je elektrina, kúrenie či kanalizácia. Vlani v zime tam zomreli dve batoľatá – jedno pri požiari, druhé zamrzlo, keď rodičia spali. O tom, že vzniká akýsi Luník X, písali médiá už pred tromi rokmi.

Práve z tejto osady zrejme pochádzali aj niektorí mladíci, ktorí kradli na sídlisku Luník VIII, na ktorý to majú len „cez kopec“.

„Sú tu všade navôkol, čiže vy nikdy neviete, z ktorého kríka, spoza ktorej budovy oni sa objavia,“ sťažovala sa v reportáži TA3 Diana, jedna z obetí krádeže.

Žiadne lacné PR?

Polícia oznámila, že v týchto miestach posilní svoje hliadky, na jednom z rizikových miest má pribudnúť aj kamera. „V spolupráci s mestskou políciou sme zvýšili výkon služby v častiach Luník VIII aj Luník IX,“ odkazuje štátna polícia.

Podľa Sitkára je aj napriek tomu potrebné, aby polícii vypomáhali aj miestni obyvatelia. „Policajti by nám aj tak nedali dostatočný počet ľudí. Nás je viac, čo to tu poznáme, takže vieme pomôcť. Viac očí viac vidí.“

Pre jeho iniciatívu majú porozumenie aj niektorí ďalší poslanci. „Nemôžem vylúčiť, že si na tom pán Sitkár buduje aj vlastné PR, ale myslím, že mu na situácii na sídlisku naozaj úprimne záleží,“ poznamenáva nezávislá poslankyňa Beáta Zemková.

Podľa nej by však hliadkovať mala primárne mestská polícia, ktorú má na starosti Rašiho magistrát. „Bohužiaľ, mestská polícia má dnes plné ruky práce s parkovacou politikou, než aby sa zaoberala Luníkom,“ hovorí Zemková s odkazom na nedávno zavedené platené parkovanie v uliciach mesta.

Odskúšaný model

Iným prípadom sú hliadky, ktoré posiela Kotlebova strana. V jej prípade je to podobný príbeh ako s vlakovými hliadkami.

Aj v apríli tohto roku zareagovali kotlebovci na televíznu reportáž, tentokrát o sedemnásťročnom násilníkovi, ktorý vo vlaku škrtil a okradol mladé dievča.

Krátko po jej odvysielaní oznámili, že svojich členov v zelených tričkách pošlú do vlakov. Kotlebove hliadky sa stali celospoločenskou témou, ich video, ako jazdia vlakmi, malo na sociálnych sieťach polmiliónovú sledovanosť.
Vláda zareagovala zmenou zákona, ktorý má do budúceho roka obmedziť činnosť takýchto samozvaných skupín na železnici.

Len keď sa to hodí

Takéto akcie Kotlebova strana organizuje vtedy, keď zachytí prípad, kde v úlohe páchateľov vystupujú Rómovia. Keď sa napríklad vo februári v košických uliciach bili športoví vagabundi, kotlebovci to nezaznamenali.

V parlamente sú Milan Uhrík a Marian Kotleba susedia. Foto – TASR
V parlamente sú Milan Uhrík a Marian Kotleba susedia. Foto – TASR

Denník N sa spýtal ĽSNS, prečo reaguje len na prípady, ktoré sa hodia do jej protirómskej agendy.

„Cigánskej kriminalite sa venujeme preto, že práve táto oblasť je vládnou mocou najviac zanedbávaná. Obetiam cigánskeho teroru nepomôže žiadna mimovládka a, žiaľ, často ani žiadny policajt alebo ‚štandardný‘ opozičný politik. To však neznamená, že ostatné oblasti kriminality sú nám ľahostajné,“ hovorí podpredseda ĽSNS Milan Uhrík.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie