Denník N

Čo by mal Fico zverejniť, ak chce byť v Bonaparte pán Transparentný

Foto N – Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Premiér Robert Fico bráni svoje bývanie argumentmi, ktoré nepodložil písomnými dokladmi.

Robert Fico hovorí, že čo sa týka jeho bývania, tak je „pán Transparentný“, pretože ho tak označil aj denník SME v roku 2012, keď sa do Bonaparte presťahoval a ukázal novinárom nájomnú zmluvu aj príjem manželky. Nehovorí celú pravdu.

Príjem manželky a pôvod jej majetku

„V roku 2012 som denníku SME ukázal nájomnú zmluvu, výšku nájomného a preukázal spôsobilosť spolu s manželkou platiť tento byt,“ vyhlásil vo štvrtok Fico.

Premiérov vtedajší hovorca Erik Tomáš dané dokumenty autorke tohto textu naozaj ukázal – išlo o daňové priznanie Svetlany Ficovej za rok 2011. Z priznania vyplývalo, že Ficová zarobila v tom roku mesačne o niečo viac ako premiér – asi 4-tisíc eur. Spolu s približne rovnakým Ficovým príjmom si tak mohli dovoliť zaplatiť nájom 2850 eur mesačne v Bonaparte.

Denník SME už vtedy žiadal od úradu vlády doplňujúce informácie, kde Ficová, ktorá je advokátka a učí na vysokej škole, takto zarába. Odpoveď bola, že poskytuje právne služby najmä súkromným osobám.

Ak by bol Fico „pán Transparentný“, ukázal by príjem manželky aj za roky 2012, 2013, 2014 a 2015. Zároveň by zverejnil, kde jeho manželka takto zarába a kto sú fyzické osoby, ktorým poskytuje právne služby. To úrad vlády neurobil.

Zo svojho účtu

„Nájom si platím z vlastného účtu, ktorý si určite pán Rajtár zo SaS skontroloval, pretože si pozrel všetky účty vrátane môjho účtu v Tatra banke,“ vyhlásil vo štvrtok Fico.

Chce tým vyvrátiť aj tvrdenia opozície, ktorá počas rozpravy o odvolaní Fica z funkcie premiéra viackrát vyhlásila, že byt v Bonapartovi je v skutočnosti Ficov.

Ak by bol premiér „pán Transparentný“, vypýtal by si potvrdenie z banky, že naozaj platí Bašternákovi, a zverejnil by všetky platby za celý čas, čo v byte býva.

Informácia, že by si Rajtárov asistent pozrel aj účet Roberta Fica v Tatra banke, sa v uznesení o vznesení obvinenia Filipa Rybaniča nenachádzala. Podľa neho si Rybanič pozrel „iba“ účty Kaliňáka, Kočnera, Bašternáka a Počiatka.

Reprezentatívne účely

„Byt využívam na reprezentatívne účely a prijal som v ňom viacerých premiérov a predsedov Európskej rady. Ja dúfam, že občania Slovenskej republiky si želajú, aby premiér, predseda vlády reprezentoval a prijímal zahraničných hostí v primeraných priestoroch,“ povedal Fico.

Premiér bežne prijíma návštevy na úrade vlády – oficiálne aj neoficiálne. Ak je pravda, že Fico prijíma premiérov aj v Bonapartovi, nech zverejní, ktorých a kedy tam prijal.

V oficiálnych štátnych priestoroch prijímajú svoje návštevy aj iní ústavní činitelia. Nie je napríklad známe, že by prišiel nejaký štátnik domov k prezidentovi Andrejovi Kiskovi alebo k predsedovi parlamentu Andrejovi Dankovi.

Čo v skutočnosti napísal denník SME

„Denník SME ma vtedy označil za ‚pána Transparentného‘,“ vyhlásil vo štvrtok Fico. Aj to je pravda, išlo však o titul, ktorý Fico získal za ten konkrétny deň, keď zverejnil aspoň čiastočné údaje o svojom byte.

V skutočnosti sa v stĺpčeku Romana Pataja na titulnej strane SME písalo ešte aj toto: „Nestáva sa často, aby po pohľade na prvú stranu získal titul Mr. Transparentný za predchádzajúci deň Robert Fico. Dnes sa však napriek spomienke na kolu nedá inak, pretože dobrovoľné odkrytie oficiálnych príjmov predsedu vlády s manželkou každý deň neuvidíte. Treba povedať, že premiér nemal konkurenciu. Milióny, o ktoré ročne prichádzame, lebo lekári nemajú registračné pokladnice, či inšpektori práce vypaľujúci podnikateľov, svedčia, že masové nadávanie na skorumpovaných politikov je pokrytecké, pretože nech sa pozriete takmer kamkoľvek, nájdete kolektívne rabovanie štátu.“

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Robert Kaliňák

Slovensko

Teraz najčítanejšie