Denník N

S kotlebovcami ma nespájajte, hovorí politik Smeru, ktorý organizuje vlastné hliadky

Hliadkujeme už aj v Košiciach, pochválil sa nedávno na Facebooku Kotlebov poslanec Mazurek. Onedlho chcú preniknúť aj do Bratislavského kraja. Foto – Facebook M. Mazurka
Hliadkujeme už aj v Košiciach, pochválil sa nedávno na Facebooku Kotlebov poslanec Mazurek. Onedlho chcú preniknúť aj do Bratislavského kraja. Foto – Facebook M. Mazurka

Zástupca starostu jednej z košických mestských častí sa pravidelne prechádza s partiou dobrovoľníkov od podvečera do desiatej medzi panelákmi na Luníku VIII, aby dohliadali na poriadok.

Andrej Sitkár je zástupcom starostu v mestskej časti Košice západ a organizuje skupinu obyvateľov na sídlisku Luník VIII, ktorí sa podobne ako kotlebovci vo vlakoch prechádzajú medzi domami, aby ukázali, že sú na mieste.

Ako často ste v uliciach?

Každý večer. Prejdeme sa po sídlisku. Ak by bolo treba, odprevadíme nejakú babku od zastávky. Hlavne chceme, aby nás bolo vidieť.

Poznáte inú obec alebo mestskú časť na Slovensku, ktorá by robila občianske hliadky, tak ako Košice západ?

S našimi hliadkami nemá mestská časť Košice západ nič spoločné.

Vy ste zástupca starostu.

Ale hliadky organizujem ako obyvateľ Luníka VIII a poslanec za tento obvod. Reagovali sme na to, čo sa u nás deje. Za päť týždňov došlo k deviatim prípadom, kedy u nás boli okradnutí ľudia. Tak sme sa dohodli s niekoľkými chlapmi, že budeme večer hliadkovať, aby sa ženy a babky nebáli chodiť po uliciach. Chceli tak aj pomôcť chytiť nejakých páchateľov, pokiaľ by sme ich videli.

V hliadkach sú len nerómski obyvatelia toho sídliska?

Áno, mám na Facebooku skupinu a tam sme diskutovali, ako túto situáciu riešiť.

Vy tiež chodíte hliadkovať?

Ja chodím každý večer. Vyberieme sa v počte okolo piatich ľudí. Stretneme sa po zotmení a hliadkujeme asi do desiatej. Vieme približne, kedy prichádzajú autobusy alebo kedy zatvárajú obchodné centrá, takže podľa toho sledujeme terén.

Prečo ste sa  neobrátili na políciu?

S políciou komunikujeme pravidelne. Keď sa stane nejaký prepad, tak obvykle to ľudia hlásia mne ako poslancovi, takže informácie mám z prvej ruky. Po tom deviatom prepade sme zorganizovali stretnutie so zástupcami metskej aj štátnej polície a dohodli sme sa na určitých krokoch. Súhlasili s tým, že v našom obvode posilnia policajné hliadky.

Keď teda polícia posilnila svoju činnosť, prečo aj vy organizujete vlastné hliadky?

Lebo nám nedajú toľko policajtov, aby boli na každom rohu. Môžu sa zrovna nachádzať na jednej strane sídliska, zatiaľ čo na druhej strane sa niečo prihodí. Nás je o trochu viac, čo to tu poznáme, takže vieme vypomôcť. Viac očí viac vidí.

Zástupca starostu miestnej časti Košice západ, toho času amatérsky strážnik Andrej Sitkár zo Smeru. Foto – Facebook A. Sitkára
Zástupca starostu miestnej časti Košice západ, toho času amatérsky strážnik Andrej Sitkár zo Smeru. Foto – Facebook A. Sitkára

Čo vám povedali policajti na túto iniciatívu?

Neviem, nebavili sme sa s nimi o tom. Tak ako my vítame ich aktivitu, možno oni privítali aj našu (policajná hovorkyňa sa skutočne vyjadrila v tom zmysle, že takéto aktivity, pokiaľ neslúžia len k zviditeľneniu sa, sú chvályhodné – pozn. red).

Veď hovoríte, že ste s policajtmi mali stretnutie, to vám k tomu nič nepovedali?

Povedali, že zvýšia počet policajných hliadok. Následne sa im aj podarilo chytiť nejakých dvoch cigánov. Odvtedy vyzerá, že je pokoj.

O občianskych hliadkach doteraz hovorili najmä kotlebovci. Je prekvapujúce, že už aj člen Smeru vyzval občanov, aby začali robiť niečo, čo má robiť polícia.

Ja som nikoho nevyzýval, my sme sa len dohodli s chlapcami, že budeme chodiť. Chceli to sami. Jednému z nich prepadli manželku, druhému otravovali osemdesiatročného otca. To sú všetko ľudia, ktorí tu žijú, majú deti a chceli pomôcť, upokojiť situáciu. Robia to vo voľnom čase, obetujú tomu dve-tri hodiny denne.

Členom Smeru je aj primátor Košíc Richard Raši a minister vnútra Robert Kaliňák. Zlyháva politika vašej strany, keď musíte robiť občianske hliadky?

Čo na to mám povedať? Ja som síce člen Smeru, ale tieto veci robím ako obyvateľ sídliska. Smer s tým nemá nič spoločné, viac to komentovať nechcem.

Keď ste o svojich hliadkach hovorili v televízii, tak sa hneď prihlásili kotlebovci a poslali na vaše sídlisko vlastné hliadky v zelených tričkách.

Oni nehliadkujú s nami. Ich činnosť nevítam, bojím sa nejakého konfliktu. Trvám na tom, že bezpečnosť má zabezpečiť mestská a štátna polícia.

Teraz si protirečíte. Veď sám organizujete občianske hliadky.

To nie sú občianske hliadky, to sú dobrovoľníci, ktorí sa prechádzajú bez zbrane.

To isté robia aj kotlebovci. V čom je rozdiel medzi vašimi hliadkami a ich hliadkami?

Ja neviem, aké majú hliadky. Viem, že tu dvakrát boli, ale osobne som ich nestretol. Nijak sa s nimi nebavíme, ani sa nekoordinujeme. My si chodíme po svojom, oni chodia po svojom.

Kotlebovci sa teda na vás len priživujú?

Mne je to jedno, ja sa o nich nestarám. Jediné, čoho sa bojím, aby pre kotlebovcov nevznikol konflikt. Pretože aj z poslednej hliadky mi chlapci hovorili, že jeden z kotlebovcov vyzeral nejaký dobitý, mal na tvári monokel. Takých ľudí sa bojí nielen cigán, ale aj naši.

Teraz nerozumiem, bojíte sa toho, že by kotlebovci mali konflikt s vašimi hliadkami?

To nie, ale bojím sa toho, že nejaký kotlebovec ublíži nejakému cigánovi. Potom sa cigáni pozbierajú, prídu na sídlisko a zbijú niekoho iného, kto s tým nemá nič spoločné. My to tu chceme riešiť úplne bez konfliktov. Našich chlapcov mám pod kontrolou, ale za kotlebovcov sa už neviem zaručiť.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie