Denník N

Kiska bojuje s koalíciou o ústavných sudcov už aj v Štrasburgu

Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková pri inaugurácii prezidenta Andreja Kisku. Foto – TASR
Predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková pri inaugurácii prezidenta Andreja Kisku. Foto – TASR

V pondelok príde na Slovensko prezident Benátskej komisie, ktorá môže vydať vo veci ústavných sudcov zásadné stanovisko.

Konflikt medzi prezidentom Andrejom Kiskom a vládnou koalíciou, ktorá mu odmieta navoliť nových kandidátov na ústavných sudcov, už rieši aj poradný orgán Rady Európy Benátska komisia.

Prezident aj vláda chcú komisiu presvedčiť o tom, že správny je ich pohľad na vec. Prezident tvrdí, že nemusí vymenovať za sudcov kandidátov, ktorých mu zvolí parlament, ak nespĺňajú na funkciu predpoklady. Odvoláva sa pritom na stanovisko Ústavného súdu v kauze Čentéš, keď súd povedal, že prezident môže vo výnimočných prípadoch odmietnuť vymenovať kandidáta na generálneho prokurátora, ktorého zvolil parlament.

Vládna koalícia zase tvrdí, že prezident je povinný vybrať si za sudcu z tých, ktorých parlament zvolil. Naposledy Kiska odmietol vymenovať za sudcov Janu Laššákovú a Mojmíra Mamojku zo Smeru. Laššáková a aj ďalší štyria odmietnutí kandidáti sa v septembri znovu obrátili so sťažnosťou na Ústavný súd z dôvodu nevymenovania.

Prezident zvažuje, že požiada o stanovisko

Na Benátsku komisiu sa pre situáciu na súde, kde chýbajú traja sudcovia, obrátila predsedníčka Ústavného súdu Ivetta Macejková.

Prezident komisie Gianni Buquicchio preto pozval na 108. zasadnutie komisie 15. októbra prezidentovho poradcu a bývalého predsedu Ústavného súdu Jána Mazáka. Keď sa vláda dozvedela o Mazákovej účasti na zasadnutí, pozvala prostredníctvom ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka Buquicchia na Slovensko. V pondelok s ním bude rokovať prezident Andrej Kiska, premiér Robert Fico, predseda parlamentu Andrej Danko aj Macejková.

„Prezident republiky odobril pozvanie, a tak som dostal príležitosť, pomerne obsiahlo, informovať členov tohto poradného orgánu Rady Európy o situácii, ktorá viedla k tomu, že na Ústavnom súde nie sú obsadené tri miesta sudcov,“ povedal N Mazák.

Za Slovenskú republiku bola podľa neho na zasadnutí sudkyňa Ústavného súdu Jana Baricová. „Uviedla len toľko, že Ústavný súd rozhodol tak, že výklad v prípade ‚Čentéš‘ sa nevzťahuje na menovanie sudcov Ústavného súdu. Pretože išlo len o informovanie, komisia nezaujala, pochopiteľne, žiadne stanovisko.“ To sa však môže zmeniť po pondelkovom stretnutí. Prezident totiž zvažuje, že komisiu oficiálne požiada o stanovisko k celej situácii. Zároveň uvažuje, že požiada Ústavný súd, aby prerušil konanie vo veciach sťažností nevymenovaných kandidátov a počkal na to, čo komisia povie.

„Po návšteve Slovenska by Benátska komisia mohla vydať svoje stanovisko. Prijatie stanoviska však predpokladá, že oň požiada oprávnený subjekt, ktorým je vláda, parlament, prezident republiky. Zatiaľ taká žiadosť nebola podaná,“ povedal Mazák.

Stanoviská Benátskej komisie nie sú záväzné, sú však rešpektované. Pripravujú ich znalci ústavného práva, bývalí sudcovia ústavných súdov.

Mazák: Žiadna dráma sa na Ústavnom súde nedeje

Vláda zatiaľ nechce hovoriť, čo si od stretnutia sľubuje. „Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí pozval predsedu Benátskej komisie na návštevu Slovenska preto, lebo Benátska komisia je orgán Rady Európy a komunikácia s medzinárodnými organizáciami patrí do kompetencie ministerstva. Termín si vybrala Rada Európy. Dôvodom návštevy je oboznámenie sa so situáciou, ktorá vznikla nevymenovaním sudcov Ústavného súdu,“ povedal hovorca ministerstva Peter Stano.

Mazák povedal, že na Ústavnom súde sa podľa neho nedeje žiadna dráma. „Áno, chýbajú traja sudcovia, avšak Ústavný súd má, a to málokto vie, okrem sudkýň a sudcov, desiatky súdnych poradcov, ktorí sú, poväčšine, vysoko kvalifikovaní odborníci, spôsobilí zabezpečiť plynulé rozhodovanie tohto súdu,“ myslí si Mazák.

K situácii na súde podľa neho prispeli samotní sudcovia. „Prijali výklad ústavy v kauze nevymenovaného kandidáta na generálneho prokurátora, ktorý sa stal v skutočnosti záväzným aj pre iné ústavné pozície. A teraz to vehementne popierajú.“

Ivetta Macejková hovorí, že Benátska komisia sleduje situáciu na Slovensku od roku 2014 a v marci vydala stanovisko, že je znepokojená meškaním vymenovania sudcov na súd. „Výsledok stretnutia sa vopred predpokladať nedá,“ povedala o pondelku. Stanovisko podľa Macejkovej komisia prijme asi až na svojom najbližšom plenárnom zasadnutí.

Ako sa bude spor ďalej vyvíjať, je nejasné. Ústavný súd už raz prezidentovi povedal, že by mal vymenovať kandidátov, ktorých zvolí parlament. Vo svojom odôvodnení však urobil chyby, pre ktoré považuje prezident rozhodnutie za nevykonateľné.

Následne sa prezident obrátil na súd, nech jeho plénum prijme jasný výklad zákona, keďže má spor s Národnou radou, ako ďalej. Súd odmietol vydať rozhodnutie, v odmietnutí však prezidentovi napísal, že by mal sudcov vymenovať. Kiska však tvrdí, že tým, že nejde o samotné rozhodnutie, ale odmietnutie, tak to nie je právne záväzné.

Súd môže svoje rozhodnutie, že prezident nemá na výber, povedať znovu pri najbližšom rozhodovaní o sťažnosti nevymenovaných kandidátov.

Vládna koalícia sa v programovom vyhlásení vlády zaviazala prijať nový spôsob menovania sudcov na súd, ale pre odpor Smeru žiadne návrhy ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej nie sú politicky priechodné.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Voľba ústavných sudcov

Slovensko

Teraz najčítanejšie