Denník N

Národná diaľničná spoločnosť bude mať tento rok už štvrtého šéfa, tretieho za tejto vlády

Viceprimátor Prešova Martin Ďurišin, minister dopravy Roman Brecely a riaditeľ NDS Róbert Auxt. Foto TASR – Milan Kapusta
Viceprimátor Prešova Martin Ďurišin, minister dopravy Roman Brecely a riaditeľ NDS Róbert Auxt. Foto TASR – Milan Kapusta

Tento rok sa koalícii podarilo do predstavenstva veľkej firmy nominovať aj človeka, ktorého po pár dňoch odvolali.

Ministerstvo dopravy čoskoro oznámi konkurz na nového generálneho riaditeľa Národnej diaľničnej spoločnosti. Jedna z najväčších štátnych firiem tak bude mať v priebehu roka oficiálne už štvrtého šéfa.

„Na obsadenie funkcie člena predstavenstva NDS a súčasne predsedu predstavenstva a generálneho riaditeľa tejto spoločnosti bude vypísané výberové konanie,“ informovalo minulý týždeň ministerstvo dopravy.

Požiadavky na kandidátov zatiaľ nie sú známe, ale ak ministerstvo chce, aby konkurz nebol považovaný za formalitu, musí stanoviť prísne kritériá. Ide o firmu, ktorá má 1400 zamestnancov a každý rok riadi tendre a stavby niekedy aj za pol miliardy eur. To je rádovo približne toľko, koľko bude v najbližších rokoch investovať automobilka Jaguar Land Rover do svojho podniku v Nitre pred jeho štartom či Slovenské elektrárne pri stavbe v Mochovciach.

Riaditeľ, ktorý oficiálne nebude politickým nominantom, by sa mal zodpovedať ministrovi Árpádovi Érsekovi z Mosta-Híd. Podriadený bude zároveň štátnemu tajomníkovi Viktorovi Stromčekovi zo Smeru a sčasti aj splnomocnencovi pre rýchlostné cesty Igorovi Janckulíkovi (aktuálne Most-Híd).

Štvrtý šéf za necelý rok

Obrej firme s majetkom v účtovnej hodnote 7,6 miliardy eur teraz šéfuje Juraj Valent, ale je to len dočasné. Zalepili ním narýchlo prázdne miesto, ktoré zostalo na stoličke šéfa diaľničiarov po prepustení Róberta Auxta. Ten do NDS prišiel a zároveň odišiel spoločne s koaličnou zmluvou so stranou Sieť.

Formálne mu dal minister Érsek výpoveď preto, lebo pri výmene ministra nečakal na nového šéfa rezortu a podpísal zmluvu na stavbu obchvatu Košíc za vyše 200 miliónov eur.

Auxt neprešiel konkurzom, bol do funkcie menovaný dočasne, kým prebehne výberové konanie, to sa však do odchodu Siete z koalície nestihlo zrealizovať.

Stratil moju dôveru, vravel minister Siete

Auxt nahradil v NDS po voľbách dlhoročného šéfa diaľničnej firmy Milana Gajdoša. Do funkcie ho nominoval Smer a vyprevadil ho z nej minister dopravy zo Siete Roman Brecely.

„Stratil moju osobnú dôveru,“ rozprával po voľbách vtedajší novopečený minister dopravy Roman Brecely. Nepozdávalo sa mu, že Gajdoš po voľbách podpísal zmluvu za vyše 20 miliónov eur a ministra sa na názor nespýtal.

Konkurz ešte na ministerstve dopravy nevyhlásili, no neformálne sa už spomína, že novým šéfom NDS by mohol byť manažér zo štátneho Transpetrolu, možno bývalý člen jeho predstavenstva Ján Ďurišin.

V NDS riešia pomerne často aj personálne obsadenie ďalších dôležitých postov. Do predstavenstva práve nastúpil bývalý šéf bratislavského dopravného podniku spájaný s Ivanom Kmotríkom či Milan Fiľom – Ľubomír Belfi.

V uplynulých dňoch doň mal nastúpiť aj Ladislav Vlachovič, Rudolf Vido či Richard Paško.

S posledným z menovaných, Richardom Paškom, si to však zrejme v koalícii rozmysleli a po štyroch dňoch ho bez bližšieho vysvetlenia z funkcie stiahli.

Z predstavenstva mali najnovšie odvolať aj Petra Kováčika, ktorý doň nastúpil v lete tohto roka.

Ministerstvo dopravy potvrdilo, že do predstavenstva vymenovali Ladislava Vlachoviča s účinnosťou k 22. októbru, Rudolfa Vidu menovali do funkcie riaditeľa úseku spoplatnenia a informačných technológií s rovnakým termínom nástupu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie