Denník N

Danko vás neznáša, končíte

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Predsedovi SNS sa podarí vrátiť IC vlaky na koľajnice, hoci to nemá ekonomický ani dopravný zmysel.

„Končíme, pretože sme zodpovední manažéri a nemôžeme sa správať nehospodárne.“ Touto vetou sa vlani v decembri lúčil šéf štátnej ZSSK Pavol Gábor s expresnými rýchlikmi InterCity, ktoré jazdili medzi Bratislavou a Košicami.

V tomto prípade mal Gábor pravdu. Bojovať so súkromným prepravcom službou, ktorá bola nad rámec štandardnej dopravy, nedávalo obslužný a už vôbec nie ekonomický zmysel.

Lenže od decembra voľby veľa zmenili. Namiesto Gábora je Hlubocký a hlavne, Fico už nevládne sám, ale vládne s Dankom. Ten sa už dávno nechal počuť, že „úprimne neznáša tie žlté vlaky a autobusy, radšej má tie naše”. Takže si návrat IC-čiek najprv nechal zapísať do programového vyhlásenia vlády a napokon sa mu ich podarí vrátiť na koľajnice.

Pripomeňme si, že zrušeniu štátnych expresných rýchlikov predchádzalo oznámenie súkromníka, že odíde z trhu, ak z neho neodíde štát. Boj, ktorý stál Jančuru na stratách asi štyri milióny eur ročne, by mal vopred prehratý. Štátne IC vlaky boli tiež stratové, ale v porovnaní so súkromníkom mohli byť stratové do konca vekov. Bolo teda len na rozhodnutí vládnych manažérov, či súkromného prepravcu vyženú z trhu, alebo nie, a prekvapivo to vtedy dopadlo dobre.

Ak sa teraz riziko odchodu súkromného konkurenta naplní, bude to znamenať dve veci. Po prvé, že vláda sa rozhoduje podľa toho, čo Danko znáša a čo neznáša. A po druhé, že ak sme si zvykli, že sa cestovanie vlakmi a autobusmi síce pomaly, ale predsa stáva príjemnejším a pohodlnejším, tak na to zase zabudnime.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie