Denník N

Kto bol Boris Nemcov? Rusom vysvetľoval, aký nebezpečný je Putin

Boris Nemcov na opozičnom zhromaždení v roku 2012. Foto - AP
Boris Nemcov na opozičnom zhromaždení v roku 2012. Foto – AP

Prečítajte si profil zavraždeného lídra ruskej opozície.

Jeden z posledných výrazných ruských opozičných lídrov Boris Nemcov zomrel neďaleko Kremľa – miesta, ktoré dlhodobo označoval za zdroj domácich aj zahraničných problémov Ruska.

Mal 55 rokov a podľa svojich priateľov nesmierne miloval život.

Borisa Nemcova prezývali aj zlatým chlapcom ruskej politiky. V časoch, keď Rusko viedol Boris Jeľcin, sa o vtedy mladom, progresívnom a charizmatickom politikovi hovorilo ako o korunnom princovi.

Potom sa ale k moci dostal Vladimir Putin a Nemcov prešiel do opozície. Byť v Rusku v opozícii však znamená báť sa o svoj život. Nemcov to veľmi dobre vedel a aj o tom hovoril.

Vyštudovaný jadrový fyzik sa do politiky zaplietol ešte za Sovietskeho zväzu, keď neúspešne kandidoval do jednej z komôr vtedajšieho parlamentu. To už mal za sebou organizovanie protestných zhromaždení proti plánom postaviť v Gorkom (dnes Nižný Novgorod) jadrovú elektráreň. Bolo to krátko po katastrofe v černobylskej atómke.

Prečítajte si tiež
Nemcova brutálne zavraždili v centre Moskvy: Vyskočili z auta, štyrikrát ho strelili do chrbta a ušli

Never agentovi KGB

Nemcova k občianskemu aktivizmu inšpirovala jeho mama. Dala mu aj jednu zásadnú radu. Povedala mu, aby nikdy nedôveroval agentovi KGB. Nemcov o svojej matke často rozprával, sám bol otcom štyroch detí a podľa priateľov k nim mal vrúcny vzťah.

S postupným rozpadom sovietskeho impéria  sa jeho politická kariéra urýchlila. Bol iný, hovoril po anglicky, rozumel médiám. V roku 1990 už bol poslancom.

V roku 1991, keď sa odohral puč s cieľom odstrániť z funkcie Michaila Gorbačova, stál Nemcov v prvom šíku jeho obrancov. Spolu s Borisom Jeľcinom. Ten si mladíka všimol a keď sa dostal k moci, stúpal Nemcov spolu s ním.

Bol gubernátorom rodného Nižného Novgorodu, kde si urobil meno ako schopný reformátor, a v roku 1997 sa stal vicepremiérom.

Jeho vládna kariéra však bola krátka. V Rusku prepukla ekonomická kríza a Nemcov bol zodpovedný za ekonomiku. Rezignoval. V tom čase mal podľa prieskumov šance stať sa prezidentom.

https://www.youtube.com/watch?v=NXCHJrjHR1w

V opozícii

Potom to už s jeho politickou kariérou nevyzeralo dobre. Dostal sa ešte do Dumy, pokúšal sa o rôzne opozičné zoskupenia, ale nikdy sa mu nepodarilo vytvoriť silnú alternatívu voči novému lídrovi Ruska Vladimirovi Putinovi.

Putin nemal zábrany na opozíciu nepokryte útočiť. Opoziční lídri, medzi nimi opakovane aj Nemcov boli zatýkaní, proti mnohým sa viedli vymyslené súdne spory, objavili sa aj politické vraždy, zabrať dostali aj nezávislé médiá. Rusko sa premieňalo na režim, ktorý mu bol odporný. Upozorňoval na to, kde sa dalo.

V politike sa to už nedalo, tak písal články, štúdie, využíval svoje komunikačné schopnosti a osobný šarm, aby vysvetľoval, aký nebezpečný je Putin. Stále sa nevzdával myšlienky, že zdecimovaná opozícia sa napokon vzchopí.

V roku 2009 sa pokúšal kandidovať na starostu Soči. Pohorel. Prevalcoval ho kandidát Kremľa. Nemcov silno nesúhlasil s tým, aby sa v meste konala zimná olympiáda. Bola minulý rok a Putin ju zneužil na to, aby Rusko vykreslil ako takmer ideálnu krajinu. Potom ale prišla anexia Krymu a vojna na Ukrajine. Nemcov Putina priamo vinil, že Rusko pomáhalo prorurským separatistom.

Na nedeľu spolu s inými zvolal demonštráciu, ktorá mala upozorniť na dramatické dôsledky ruskej zahraničnej politiky aj ekonomickú krízu. Jeho vražda ju však posunie na inú úroveň.

Putinov protiklad

Politickí spojenci Borisa Nemcova sú presvedčení, že jeho zavraždenie malo politické motívy.

Vraždu si buď niekto objednal, alebo atmosféra, v ktorej sú opozičníci vykresľovaní ako agenti Západu a zradcovia, mohla niekoho k takémuto činu vyprovokovať.

Máloktorá z vrážd s politickým pozadím sa však v Rusku aj vyšetrí.

Boris Nemcov bol podľa ľudí, s ktorými pracoval a ktorí ho stretli, na politika prekvapujúco čestný. Opisujú ho ako spoločenského, priateľského človeka. Jeho vystupovanie, aj životný príbeh sú v ostrom rozpore s tým, čo symbolizuje Vladimir Putin.

Denník Wall Street Journal vo svojom prvom komentári k Nemcovovej smrti napísal, že ľudí ako on bude Rusko oslavovať dlho po tom, čo už nebude Vladimira Putina.

Na letáku k nedeľňajšej protikremeľskej demonštrácii, ktorú organizoval, stálo: „Bez vás Jar nepríde.“

Svet

Teraz najčítanejšie